用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想轉校,因為而家間IS太hea
go

[小學] 想轉校,因為而家間IS太hea [複製鏈接]

Hi All,我仔而家間學校極hea,冇考試、冇評估、冇工課(约一星期一樣)、冇project,我仔專注力差,又只得兩、三本書,我唔知佢學到乜,好擔心。
係咪間間IS都係咁? 有冇好IS介紹?想揀港島區'英制
   1    0    0    0

964000 發表於 20-1-17 07:12
Agree, 唔hea, 我女1:30-3:30放(視乎參加1定2個課外活動),番短日放學後會上中文學琴游水或play dates,  ...

我以前都唔明,後來明白。1) 老師上門教 2) 媽媽駕車,學完一樣立刻去學另一樣 3) 在車吃飯或麥當勞一邊吃一邊做功課。總結: 全家人一起努力,是很刻苦的生活。

回覆 naomi0829 的帖子

carolsclee 發表於 20-1-18 16:14
回覆 macusMM 的帖子

Im in the international school field for many years. it really depends on which ...

True, but even for the academic IS, their kinders and lower primaries are still very hea.

macusMM 發表於 20-1-16 13:49
Hi All,我仔而家間學校極hea,冇考試、冇評估、冇工課(约一星期一樣)、冇project,我仔專注力差,又只得兩 ...
可以選擇本地直資或私校,IS 間間都 HEA。

樓主唔適應國際學校模式,咁小朋友呢?覺得學習應以小朋友為主導

回覆樓主:

其實你想知佢學唔學到野,睇佢library借甚麼書,空閒塗鴉時寫甚麼,買野格價識唔識,你有跟他一起生活就會驚覺他已懂了很多。我女很喜歡告訴她學了甚麼,每周又有網上滙報和照片。
但如果小朋友上堂日日發呆不留心,老師又「非常包容」,回家只顧打機看電視冇人理,hea足六年就
不過咁去到local school都係被迫外判日日去補習。

回覆樓主:

放學返到屋企都近四點, 食下午茶睇下電視跟住通常會去公園玩下, 每日都會睇一本學校借返嚟嘅書, 食完晚飯同洗澡都差唔多到瞓覺時間

基本上一星期一樣功課好快做完,我就覺得幾好, 初小唔想佢咁大壓力,有時間玩下輕鬆下,放假都只係會去玩, 當然間中亦會有參加一啲興趣班例如彈琴打波

聽到朋友話本地學校已經日日幾樣功課每星期默書,又要溫習考試,聽到都怕怕,又有朋友小朋友讀緊嘅國際學校同一程度每日一兩樣功課,我就覺得太多

其實少功課唔代表冇學嘢,成日突然聽到我小朋友講啲嘢就發覺點解佢原來識咗咁多嘢

回覆 macusMM 的帖子

國際學校小學係無咩功課帶返屋企,有多數都係課堂做!平時多數都係鼓勵D小朋友閱讀課外書,當佢地掌握了呢個習慣,知識就會累積得好快,唔使擔心!!

964000 發表於 20-1-17 07:12
Agree, 唔hea, 我女1:30-3:30放(視乎參加1定2個課外活動),番短日放學後會上中文學琴游水或play dates,  ...

每日密密麻麻嘅時間表吧,一項接一項
繁忙兒童嘛
其實小朋友同照顧者都應該好攰

meimeimandy 發表於 20-1-16 20:26
其實我又唔覺得好hea
3點放學有時我會安排d興趣班、中文班比佢學,又或者同同學play date, 之後讀下學校借 ...

Agree, 唔hea, 我女1:30-3:30放(視乎參加1定2個課外活動),番短日放學後會上中文學琴游水或play dates, 回家都4點幾,番長日怕累都不再安排活動了,回家讀reader練琴(有時)做下自己野轉眼巳6pm都差唔多吃飯,之後沖涼看下書砌下lego聽下音樂8pm都準備要睡了。有時想自己教下野都冇時間。
其實我都唔明local school成4pm才回家,那麼累還要做功課溫書補習練琴是如何進行,很多都少運動和太遲睡。

其實我又唔覺得好hea
3點放學有時我會安排d興趣班、中文班比佢學,又或者同同學play date, 之後讀下學校借嘅story book, 放下空或者揀下自己中意嘅野玩,沖涼食飯都差不多
學校寧願學生早d訓
冇考試冇功課冇課本都正常,冇assessment就怪d

唔知你小朋友讀邊間,但只要學校有認真教學,初小放學後無乜功課project、無考試的負累,多d時間睇喜愛的課外書、玩mutliple sports,多d空間思考,係好事。

但如果小朋友課餘係零閱讀,完全無做任何有建設性的活動,連運動或樂器都唔玩,咁確係浪費時間。會唔會讀local school,有大量功課測考逼住佢,好過全hea,咁係另一個話題。

Moonlight819 發表於 20-1-16 17:07
ESF小學無功課添喎!

Yes我呢個懶媽樂得清閒

Hi All,我仔而家間學校極hea,冇考試、冇評估、冇工課(约一星期一樣)、冇project,我仔專注力差,又只得兩 ...

IS小學冇功課冇考試好正常,佢鼓勵你睇多啲書,睇書冇得教冇得迫。
對學生個評估年尾有番個report俾你,平時一直做緊assessment 亦唔會講俾家長聽。
如果係追求功課考試的,番LS適合啲。

回覆樓主:

我仔學校初小冇考試,,冇功課(有reader及建議home learning activities),project在學校做…但我一啲都唔覺得hea喎…佢哋喺學校好充實的,唔駛做功課都可以學到好多嘢。

你肯定學校冇評估?冇評估點出report? 一般IS都有評估,係on-going嘅,學生唔覺自己被評估咗。

其實當初點解讀國際學校呢?
小學階段無考試、無功課、無textbooks是正常喎,他們的學習都是在學校發生,課堂上也有持續評核,入學前沒有攪清楚?
課外閱讀要家長配合,多去圖書館和書店,掌握閲讀能力後,小孩蛀書速度可以好驚人。(當然你不可以放任他們用手機啦!)

Moonlight819 發表於 20-1-16 17:07
ESF小學無功課添喎!

你是那間ESF 的用家?

ESF小學無功課添喎!
‹ 上一主題|下一主題