用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小女中二平均分不合格,可能要留班。轉校還是留? ...
go

小女中二平均分不合格,可能要留班。轉校還是留? [複製鏈接]

小女中二派了成績平均分不合格,可能要留班。轉校還是留?
   2    0    0    1

christy_siu 發表於 19-6-27 20:32

去或留均需要好大勇氣,但大前提還是要以女兒福祉為先。
似乎係女兒有心向學,但能力有所不遞。留低就需要看女兒有多大決心,能否付出十足幹勁,拼命追返上去?另外就心理層面上,會否因爲博命追成績,最後受不了讀書壓力,變得影響埋個人心理健康?如果會,換了我就寧願轉去次一級的學校,就讀1A校固然面子有光,但如果是要勉強去讀,咁就趁早轉校好過。

nomoreexam 發表於 19-6-29 09:14
我個個補習已經係好耐啦!而且佢已經收山!不過我建議你搵個有趣教學方法的俾你女,當年學校老師就係太悶 ...
Thank you !

christy_siu 發表於 19-6-29 09:12
有冇名師好介紹介紹🙏🏻

我個個補習已經係好耐啦!而且佢已經收山!不過我建議你搵個有趣教學方法的俾你女,當年學校老師就係太悶,跟住去補習就成日用好有趣方法講解,所以連老師都好意外點解可以由唔合格變成合格以上。

nomoreexam 發表於 19-6-28 11:51
想當年我都數學差,搵個名師補下,就救得番數學,會考仲有D,所以你唔駛灰心住
...
有冇名師好介紹介紹🙏🏻

Band 1A 校當然不要轉!
寧可留班繼續努力!

christy_siu 發表於 19-6-27 20:32

除左數學拉低, 應該係其他科都合格邊緣包括主科, 我知有D中學中英數主科 x 3, IS x 2, 如果咁情況, 平均分就唔合格。

如轉校, 有心理準備band 2中學未必收, 留班又要過到自己心理關囗, 因為同輩成為師兄/姐。

好好同小朋友傾下, 分析利害。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-6-28 21:03
我大約都估到樓主女女邊間,該校測考都深,樓主有提過小朋友當年1B成績搏上,所以要好努力追先得。

恕我 ...

原來唔係TST, 我見樓主話係沙田最好學校,我誤會咗,可能我OUT啦.

樓主女數唔好,咁估計高中唔會選理科,文科應該有位既。

October. 發表於 19-6-28 19:32
沙田B1A校,唔知邊間?

如果係TST,數學中二會深咗好多,中一數學老師已經提同學們,取唔到70%分,上咗中 ...

我大約都估到樓主女女邊間,該校測考都深,樓主有提過小朋友當年1B成績搏上,所以要好努力追先得。

恕我直言,學校係好,但樓主必須考慮小朋友能力是否能應付,否則只會有更大錯敗感,如決定留班便要好好利用呢年努力去追,或者補習打番好個底,上到S3係最多科目亦係要選科嘅一年,若成績差未能獲派心儀選修科目,影響將會更深遠。

沙田B1A校,唔知邊間?

如果係TST,數學中二會深咗好多,中一數學老師已經提同學們,取唔到70%分,上咗中二會好危。但係如果你女文科分數好,唔會拉到唔合格既,鼓勵下佢努力啲,捱過初中,到高中避開理科,到時會係另一番天地。

TST老師、甚至係由彭太領導既JUPAS升學團體(唔知彭太退休未?),真係好幫到學生,由第一日家長會開始,好俾到信心和鼓勵學生與家長,有比較過就知人哋成績好,學校真係做唔少野。所以,囡囡升到班就唔好放棄。

恕我直言,如果只數學科拉低平均分,其他不太差也不致平均分唔合格,相信其他科也不高才會有此現象。不過你囡囡學習態度好,遲早追回來,我係你唔會轉,留一年好好重整旗鼓,比多次機會女重新出發。

christy_siu 發表於 19-6-28 11:06
好多謝甘多位意見, 我問了女兒的決定, 佢自己都唔知想點.

我都好煩惱, 佢好似自己都唔知自己想點, 問佢佢 ...

如果你囡係讀1A中學,應該有些專補貴校既補習社,或許可以試試,睇多一年再決定~~~

其實如果只係數學低就相對語文易搞,因為多數只係概念搞唔清,但佢數學低到拉平均分唔合格?

如果只係數學拉抵晒分數,
又如果只係低過平均分不多,
轉校是否太過份?

想當年我都數學差,搵個名師補下,就救得番數學,會考仲有D,所以你唔駛灰心住

考試前有用心温書,做得唔好識内疚會喊,學習態度ok。只係一科數學唔合格,亦唔係中英數全部唔得,情况唔係太差。

如果真係好唔想留班,可以試吓去搵班主任求情試升,承諾暑假會好好追番科數。你女唔係通炒,應該有得傾。

我都好煩惱, 佢好似自己都唔知自己想點, 問佢佢又唔答, 問多2句只係識喊!

見佢考試都好用心溫書, 只係數學拉抵晒分數!

不應馬上轉校, 我寧願留班睇定D, 下年REPEAT 都成績不好, 才考慮轉, 如果轉了BAND2/3學壞仲慘.
我小朋友成本書背了, 但在答題技巧上出現好大問題, 要去補補了.

2jkidsfather    發表於 19-6-28 12:23

可能要留班而已,睇定點先做決定~

christy_siu 發表於 19-6-28 00:12
回覆 Jane1983 的帖子

對呀,小女讀的是沙田區Band 1A校。已經是最好的學校了,所以也煩惱中,因為學已說 ...

佢平均分唔合格,係課程和她的程度差太遠,科科都有問題,定係一科差拉低?你平心而論,佢如果暑假肯努力,有無能力追上進度?如果根本老鼠拉龜,就要考慮學校係咪唔適合佢。

可以試升,會留係學校。要留班,就會考慮上面所講,以及轉校的alternative。而家咁急搵,如果只搵到band2尾band3頭學校,你亦要仔細考慮。成績係一樣,驚學壞亦係一樣。

2jkidsfather    發表於 19-6-28 12:24
‹ 上一主題|下一主題