用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各區 「學額」 及 「升中人數」 估計
go

各區 「學額」 及 「升中人數」 估計 [複製鏈接]

說明:
1. 各學校的 BANDING 是參考 SCHOOLAND 的資料
2. 各學校的學額是參考 SCHOOLAND 在 2018 年的資料
3. 升中人數是參考教育局 2017-2018 年的小五學生人數
4. 各 BANDING 的人數是將 2017-2018 年的小五學生人數 除 3
5. 假設所有學生都沒有申請非參加派位直資中學
6. 假設自行位沒有他區學生申請
7. 假設非保留位不會安排給他區

因資料來源未必百分百準確,下列數據只供參考。

-----------------------

各區 BAND 1 英中學額 及 BAND 1 學生人數的資料

分區

英中學額

升中人數 (B)

(B) / (A)

中西區

1.76

灣仔區

1.53

油尖旺區

1.21

沙田區

1.10

葵青區

1.10

九龍城區

1.04

東區

0.99

屯門區

0.98

黃大仙區

0.89

觀塘區

0.86

大埔區

0.85

深水埗區

0.76

荃灣區

0.73

元朗區

0.73

北區

0.71

西貢區

0.65

南區

0.60

離島區

(A) / (B) 越 大於 1 ,代表 BAND 1 學生 入讀 BAND 1 英中 的可能性越高。
(A) / (B) 越 少於 1 ,代表 BAND 1 學生 填寫志願時更加需要保守一點。

中西區 BAND 1 英中有除了英華女校外,都預留了 學位給直屬或聯繫學位給直屬小學的 BAND 1 和 BAND 2 學生,所以實際留給 BAND 1 學生的學位遠遠少於賬面數。

各區 BAND 1 學額 及 BAND 1 學生人數的資料

分區

英中學額

中中學額

總學額 (A)

升中人數 (B)

(A) / (B)

中西區

1.76

灣仔區

1.53

東區

1.25

九龍城區

1.24

葵青區

1.22

油尖旺區

1.21

沙田區

1.10

屯門區

1.08

北區

0.99

元朗區

0.89

黃大仙區

0.89

觀塘區

0.86

大埔區

0.85

西貢區

0.83

深水埗區

0.76

荃灣區

0.73

南區

0.60

離島區

(A) / (B) 越 大於 1 ,代表 BAND 1 學生 入讀 BAND 1 學校 的可能性越高。
(A) / (B) 越 少於 1 ,代表 BAND 1 學生 填寫志願時更加需要保守一點。

各區 BAND 1+2 學額 或 BAND 1+2 學生人數的資料

BAND-1
學額

BAND-2
學額

總學額 (A)

BAND 1+2
總人數 (B)

(A) / (B)

灣仔區

1.26

葵青區

1.22

屯門區

1.07

東區

1.06

中西區

0.99

沙田區

0.98

黃大仙區

0.97

西貢區

0.96

九龍城區

0.94

大埔區

0.93

北區

0.92

南區

0.90

觀塘區

0.86

元朗區

0.83

油尖旺區

0.78

深水埗區

0.72

荃灣區

0.71

離島區

0.66

(A) / (B) 越 大於 1 ,代表 學生 入讀 BAND 1 或 2 學校的可能性越高。
(A) / (B) 越 少於 1 ,BAND 2 學生入讀 BAND 3 中學的可能性越高,填寫志願時要保守一點。

20    0    0    0

憫父 發表於 18-12-19 13:14
如果是一間普通的小學,大概有 1/3 是 BAND 1,1/3 是 BAND 2,1/3 是 BAND 3。

如果有 120 一級,即是說 ...

謝謝憫父的分析和意見

醒目開學勳章 王國長老

憫父 發表於 18-12-19 13:20
如果學校的統計除了名次和自行人數外,再加上該中學是甲部及乙部第幾志願,就更有參加價值。
...
有呢份畀你睇已經好好

試過有家長老吹個仔係 B1 生入錯左 B2B-C 學校, 我一睇個名次即時笑爆咀.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-12-19 13:10
年年學校都會做統計後派畀家長,份野係有水份既,咁我有睇住做參考,順便計下數
如果學校的統計除了名次和自行人數外,再加上該中學是甲部及乙部第幾志願,就更有參加價值。

daddadmum 發表於 18-12-19 12:02
約120人,不過聽老師講pre-s1考得好,所以開始想什麼學校適合和辦學理念做得好,謝謝
...
如果是一間普通的小學,大概有 1/3 是 BAND 1,1/3 是 BAND 2,1/3 是 BAND 3。

如果有 120 一級,即是說,約有 40 人是 BAND 1,40 人是 BAND 2,40 人是 BAND 3。
如果你囝囝的呈分名次是 25 -30,很大機會是 BAND 1。

若你囝囝的小學 2016 及 2018 年的 pre-S1 都考得不錯時,囝囝理應是 BAND 1。

不過,因為小學老師不太可能知道自己的學生 pre-S1 成績 (pre-S1 是在中學考的),他們只知道學生的呈分名次,若他們覺得自己的 pre-S1 考得不錯,相信是因為有超過 40 人獲派 BAND 1 中學。
但需要知道 2018 年升讀中學的學生,參考的是 2014 及 2016 年 pre-S1 分數。

你囝囝現在讀小五,2020 升上中學,參考的是 2016 及 2018 pre-S1 分數,小學老師應該未知道 2018 pre-S1 考得好不好,要等 2019 年學生升上中學後才能估計到。

-----------------

小學用歷史資料估 BANDING 是較容易,因為只需要將學生呈分名次配對獲派的小學便可以。
校外人士無法用呈分名次配對獲派的小學,要估 BAND 1A/B/C 是很困難的,

假設囝囝小學 BAND 1 學生平均分佈在校網的 BAND 1 學生內,加上之前的派位表現不錯的話,若呈分名次是 25 - 30,你囝囝有較大機會是 BAND 1B 學生。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-12-18 16:11
其實小學每年會收到畢業生中有多少學生屬於本區B1和全港B1既數字

如果間小學有40%本區B1, 35%全港B1, 但 ...

年年學校都會做統計後派畀家長,份野係有水份既,咁我有睇住做參考,順便計下數

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 18-12-18 17:20
雙數年係可以較準確 (那些學生一定是B1/2/3), 但永遠有一班邊緣人

至於所謂B1A/B/C, 學校根本唔會知, 亦 ...
請問學校會知道去年同學究竟係自行入定大抽奬入嗎? 係最後settle好個list, 抑或係最初7月放榜個list? 如果佢哋有個update list, 點解公布個升中資料唔update既?

憫父 發表於 18-12-19 11:35
囝囝讀的小學有多少小五學生?

相信你說的名次是成績表上的總分名次,

約120人,不過聽老師講pre-s1考得好,所以開始想什麼學校適合和辦學理念做得好,謝謝

臻媽 發表於 18-12-19 11:55
咩原來小學會有呢方面資料, 真係你唔講都唔知添, 因為我仔學校沒透露過, 從來只透露過往幾年有5成幾接近6成 ...
學校係有呢D資料, 不過係被EDB要求(係簽咗NDA), 不能對外發佈.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

其實小學每年會收到畢業生中有多少學生屬於本區B1和全港B1既數字

咩原來小學會有呢方面資料, 真係你唔講都唔知添, 因為我仔學校沒透露過, 從來只透露過往幾年有5成幾接近6成派英中 + 校方估計孩子所屬的呈分次第咋!

daddadmum 發表於 18-12-19 10:43
憫父請問可以比一些意見參考一下,謝謝

囝囝讀的小學有多少小五學生?

相信你說的名次是成績表上的總分名次,
因教育局是用呈分名次來處理 BANDING 的,
呈分名次不是簡單地用考試分來排名次,
是要先經過統計學的標準化處理,
所以呈分名次會和總分名次不同,
可以有 1X 名的差別。

BANDING 亦受到 pre-S1 的影響,
從你寫的資料,
是很難給與意見的。
很對不起!

daddadmum 發表於 18-12-18 16:52
想請教小兒現在沙田約一線尾學校讀小五,成績約考全級25-30左右,平均分約85左右。請問是否屬於band 1b/c ...

憫父請問可以比一些意見參考一下,謝謝

hkpapa852 發表於 18-12-18 17:20
雙數年係可以較準確 (那些學生一定是B1/2/3), 但永遠有一班邊緣人

至於所謂B1A/B/C, 學校根本唔會知, 亦 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)好多謝你既意見!

bobbob 發表於 18-12-18 17:16
如果咁講學校應該估得幾準,尤其係雙數年

至於所謂B1A/B/C, 學校根本唔會知, 亦無法得知.......

因為全校學生, 可能Pre-S1考得最好個位, 亦只係全港B1B, 甚至B1C水平, 咁即係 級1 其實都只會係B1B/C.......

所以成日問究竟係屬小朋友於B1A/B/C水平, 其實無乜意義, 因為現實上無人可以知, 只有EDB有辦法知....... 反而, 最大機會可以確定既, 咪係B1C個班 (邊緣人對上個幾位)

自行應該點選校, 我一直都認為應該如此: 選兩間心儀, 入咗無得抽獎都唔後悔既學校.

是否高攀並不重要. 保險線亦唔需要係自行階段去set, 否則只會徒添悔恨

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

如果咁講學校應該估得幾準,尤其係雙數年

hkpapa852 發表於 18-12-18 16:38
令朗校網既小學, 普遍升讀B1中學既比例其實都只係~1/3, Top 20% 應屬B1B/C水平 (視乎邊間小學)

去沙田區的 ...

其實仲可以考慮吓荃灣個幾間中學 (我真係衰, 叫人去荃灣爭位, 好似叫人係乞兒兜拿飯食咁)

~~~~~知呢, 拉出去打

hkpapa852 發表於 18-12-18 16:50
沙田區DSE成績最Top個3間係: 曾記, 沙呂同沙崇, 聖羅撒同沙培排4/5..... 不過聖羅撒你無得揀

謝謝你呀!沙培屬band 1A定B?

憫父 發表於 18-12-17 18:30
說明:
1. 各學校的 BANDING 是參考 SCHOOLAND 的資料
2. 各學校的學額是參考 SCHOOLAND 在 2018 年的資料

想請教小兒現在沙田約一線尾學校讀小五,成績約考全級25-30左右,平均分約85左右。請問是否屬於band 1b/c左右?如選沙田網有什麼學校可以選擇?謝謝意見和分享

SkyTracy 發表於 18-12-18 16:48
謝謝你的意見,沙田邊三間top3沙崇,沙培和曾肇添嗎?還有荃灣邊間可以試下
...
沙田區DSE成績最Top個3間係: 曾記, 沙呂同沙崇, 聖羅撒同沙培排4/5..... 不過聖羅撒你無得揀

hkpapa852 發表於 18-12-18 16:38
令朗校網既小學, 普遍升讀B1中學既比例其實都只係~1/3, Top 20% 應屬B1B/C水平 (視乎邊間小學)

去沙田區的 ...

謝謝你的意見,沙田邊三間top3沙崇,沙培和曾肇添嗎?還有荃灣邊間可以試下
‹ 上一主題|下一主題