用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果小一自行中咗,但放棄註冊,仍可以參加大抽獎嗎? ...
go

如果小一自行中咗,但放棄註冊,仍可以參加大抽獎嗎? [複製鏈接]

如主題
   0    0    0    0

TAIOU4 發表於 18-11-11 09:34
良心見意:
你只淨幾個月考慮信唔信教
可能已經趕唔切受洗了

我曾經有一刻諗過。。。
但係我都說服唔到自己

shansqr 發表於 18-11-9 10:30
我同c6都係冇宗教
但佢全家都係耶L。。成日氹我去d分享晚會(但我c6唔去)
而我曾經中三時番過幾星期教會(樂 ...

良心見意:
你只淨幾個月考慮信唔信教
可能已經趕唔切受洗了

以下資料由EK其他家長提供:

小朋友如未夠4歲可作嬰兒領洗, 但一定最少要父母其中一方是教友.即是最少你要成為天主教徒先, 首先上慕道班學道理約一年半, 然後係一個復活節領洗.

4歲後要上主日學, 為期約年半至兩年, 但洗禮前一樣要最少父母其中一方己是教友.

有個別聖堂仍會為五歳小朋友領洗(通常三歳以下),但父母一方必須為教友和結婚時必須行天主敎婚禮!又或者家長在BB岀世後上兩年慕導班,而最後又通過神父考核可以領洗,那麼小朋友一般可以父母領洗時一同領洗。但我亦有見過神父拒絕為其五歲孩子領洗,並要求小朋友自己上主日學。

心急媽媽xxx 發表於 18-11-8 23:51
想問大抽獎份表係學校比定教局寄來?

份表係去到指定派位中心拎黎填,教署係會寄出當區學校代號表及一封指定派位中心既信,到時拎去就會派表俾你即填即交

shansqr 發表於 18-11-9 12:29

我住沙田
係呀, 所以你都可以話誇區叫做多個choice

hohoho888 發表於 18-11-9 12:16
你母校好遠?
或者到時再衡量, 自己如沒舊生分同區都唔會有機吧
所以你可以考慮下自行母校, 如果fail , 大 ...

原來揀小學果刻都會影響揀中學
因為default會跟小學個校網
如果第時入左跨區小學變左多個選擇
可以揀番住址個網或者就讀小學個網

我同c6都係冇宗教
你母校好遠?
或者到時再衡量, 自己如沒舊生分同區都唔會有機吧
所以你可以考慮下自行母校, 如果fail , 大抽獎時可以focus 番自己區囉
因為其實20分都未必入既
咁咪大家唔駛勞氣

回覆樓主

謝謝
純好奇,我認識家長沒有參加自行,咁大抽獎係根據自行表資料寄出嗎?還是沒有得抽?

kuku608 發表於 18-11-9 10:57
呢個真係要兩公婆自己攞個共識,始終每個人期望都唔同,外人好難比意見。舊式男人都唔係好在乎讀咩,話自 ...

都係既
thx jm's opinion

我同c6都係冇宗教

呢個真係要兩公婆自己攞個共識,始終每個人期望都唔同,外人好難比意見。舊式男人都唔係好在乎讀咩,話自己細個點點點咪又係咁長大。會忽略左社會外圍環境已經今非昔比。
做多d資料搜集,聽多d唔同意見,獨立思考幫囡囡做決定,然後相信自己的決定係最好嘅決定

kuku608 發表於 18-11-9 10:22
我自己無神論,亦唔係鼓吹人地為左自行分數去信教。我覺得呢d係個人選擇。但坦白講客觀現實係你大女先兩歲 ...

我同c6都係冇宗教
而我曾經中三時番過幾星期教會(樂富)。。果度d人教我講大話呃阿媽話番學校補課。。。所以我之後唔再番教會
覺得信左教d人都會破戒

雖然2歲人仔係有幾年時間去諗
但c6就成日話點解唔報同區。。要報我果間
話太遠唔好喎
抽獎我真係好驚出意外

shansqr 發表於 18-11-9 10:07
家中拜神
阿媽唔俾信教。。。
結完婚先信又好似怪怪地

我自己無神論,亦唔係鼓吹人地為左自行分數去信教。我覺得呢d係個人選擇。但坦白講客觀現實係你大女先兩歲,而家信唔係太遲喎。
至於咩成績表完全唔關事。自行係純計分,如入紙同分者比學位多,唔夠位先再抽。
囡囡才兩歲,好多時間比你好好了解整個小一入學程序。加油。

hohoho888 發表於 18-11-9 10:11
根據守則, 自行應該只係純計分
個別學校有無潛規則就唔知, 如仲有同d校內教師修女有connection 可以問下
宗 ...

唉我都係咁諗
唯有到時報自行&直資
如果自行/直資收就唔洗煩
如果兩個都唔收就大抽獎見啦

shansqr 發表於 18-11-9 10:07
家中拜神
阿媽唔俾信教。。。
結完婚先信又好似怪怪地
根據守則, 自行應該只係純計分
個別學校有無潛規則就唔知, 如仲有同d校內教師修女有connection 可以問下
宗教學校25分有d都收唔哂
如20分, 即使有其他資料佢地會考慮都要等25分收哂先會睇吧

所以一線宗教20分, 真係考定其他穩陣d

kuku608 發表於 18-11-9 10:02
一線又女校我諗應該有宗教吧?但你無宗教分?只得舊生20分?
兩個仲要都係囡囡正路應該揀自行。交通間題有 ...

家中拜神
阿媽唔俾信教。。。
結完婚先信又好似怪怪地
我都讀左13年天主教。。。
但而家先去信都趕唔切
所以20分算了。。。當年我都係全級頭10。。。唔知交埋個成績表會唔會容易d派到自行

shansqr 發表於 18-11-9 09:53
其實我大女都仲係2歲。。。但揀k1我都已經頭都大
有諗過之後承接小一會唔會好唔慣
我母校托賴都仲係當區一 ...

一線又女校我諗應該有宗教吧?但你無宗教分?只得舊生20分?
兩個仲要都係囡囡正路應該揀自行。交通間題有校車就得,如2個小朋友入晒考慮搬都不妨。
直資一旦註冊唔會再有得大抽獎,而亦唔一定會收細妹。
個人愚見

kuku608 發表於 18-11-9 09:30
大部份私校即使係一線都容許繼續大抽獎喎,唔係都唔會咁多人去考。我認為無私校backup邊有人夠膽抽一線或 ...
救恩, 高記都唔比

shansqr 發表於 18-11-9 09:53
我母校托賴都仲係當區一 ...
直資唔比抽, 私立你要睇番你心儀的比唔比抽, 有D比有D唔比
但大部份都自行階段唔影響, 因為好多都係自行出結果後先放榜or 註冊
所以以你的case, 20分好高機的話照入表自行, 直私照去馬, 最後睇下中咩再諗

回覆樓主:

我母校托賴都仲係當區一線。。不過要諗交通問題。。。所以自行廿分我都會去搏
因為仲有個細妹。。希望讀哂同一間。。。中學就容易考到我母校(band1女校)
但我都想搏間直資。。。係咪一樣大抽獎前就要報,有offer就唔可以抽??

kuku608 發表於 18-11-9 09:30
大部份私校即使係一線都容許繼續大抽獎喎,唔係都唔會咁多人去考。我認為無私校backup邊有人夠膽抽一線或 ...

我知民生都唔俾抽
‹ 上一主題|下一主題