用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 E-APP首輪申請 1.7萬考生報讀
go

E-APP首輪申請 1.7萬考生報讀 [複製鏈接]

學友社學生輔導中心總幹事吳寶城建議,考生可在放榜前預先報讀自資課程,以求安心,不用在放榜日「撲學位」。

(星島日報報道)距離中學文憑試放榜尚餘兩個月,應屆考生可通過「專上課程電子預先報名平台」(E-APP),報讀非聯招自資學士及副學位課程,在放榜前獲有條件取錄。教育局表示,截至上周三,共收到約三成應屆考生,即約一萬七千三百人通過E-APP報名,合共遞交逾四萬一千五百份申請。有自資院校稱,申請學生數字較去年同期增長超過三成半。

教育局第七年推「專上課程電子預先報名平台」(E-APP),應屆文憑試考生通過平台,預先報讀三十二所院校及其附屬學院的自資專上課程。E-APP首輪申請由去年十二月開始,至上周三截止。當局指,收到一萬七千三百人報名,佔整體學生約三成,與去年度首輪申請的比例相若,他們共提交超過四萬多份申請;又提醒考生E-APP次輪申請將由後天上午十時展開,至下月三十日結束。

參與院校之一的東華學院指,通過聯招、E-APP及直接申請渠道報讀課程的總報名人數,較去年同期增長超過三成半。校方指各個課程中,與醫護有關的學士學位及高級文憑課程較受歡迎,包括護理學、醫療化驗科學、放射治療學、職業治療學、護理學高級文憑等,平均十二至一百六十六人競逐一個學額。

教育大學四個自資課程經E-APP收表,校方稱已收到五百七十六份經E-APP提交的申請,以科學教育榮譽學士(運動科學)最受歡迎學科。教大又指,申請人除可經E-APP報名,亦可直接經學校網上申請系統遞交申請。

政府續推自資院校學士學位課程津貼,資助額增至每年三萬零八百元。學友社學生輔導中心總幹事吳寶城相信,會吸引更多考生報讀自資學士,預料醫護、社工、幼兒教育等具專業資格的課程,競爭尤其激烈,建議考生可在放榜前預先報名,以求安心,不用在放榜日「撲學位」,「即使最終決定不入讀課程,亦只是損失報名費。」他又指,考生要評估自己的文憑試分數,如位處入八大邊緣,分數差異較大,或擔心中英不達標,都要預先部署報讀自資課程,以求安心。
   1    0    0    0

hugub 發表於 18-7-10 10:54
22分好穏陣啦
都唔係, 如果主科是但一科肥1左已經入唔到U啦

heiB 發表於 18-7-9 17:13
我仔之前同我講話佢D成績會入到U的。昨天問佢學校估佢幾多,佢話22分,我才有些怕,我都唔明佢一D都唔驚, ...
22分好穏陣啦

heiB 發表於 18-7-10 00:03
看了你的分享,個心都定D
我分享?
我地咩都冇揸手, 同你地一樣.

我同女都覺得唔洗報住, 反而老公吹我地報 E-APPS, 我地冇理佢

chocolatebean 發表於 18-7-9 21:02
幾多分要去呀?
看了你的分享,個心都定D

chocolatebean 發表於 18-7-9 21:02
幾多分要去呀?

唔好意思!个个学生情况不同。
我同heiB讲的是某ㄧ科。
不知你仔女如何?

hw1115 發表於 18-7-9 17:15
有22分無問题啦!
我有22分都不用去VTC 接受CO啦
幾多分要去呀?

hksarhksar 發表於 18-7-9 18:32
去年我7點去了理大專上排隊,都無人禁早去,不用太擔心

過來人分亨多些吧!

去年我7點去了理大專上排隊,都無人禁早去,不用太擔心,去年我仔都吾肯報,社工說放了榜,佢地可能会同同学一齊去报副学士
我做法是晨早去了HKcc排隊先

heiB 發表於 18-7-9 18:01
希望有啦!唯有沒有再算。但係我仔真係什麼都無報,只是會在Jupas上更改選擇。如果失敗,佢話會出年用自修生 ...

提提您!
明年地理改课程。
我校也不收地理重讀生。

hw1115 發表於 18-7-9 17:15
有22分無問题啦!
希望有啦!唯有沒有再算。但係我仔真係什麼都無報,只是會在Jupas上更改選擇。如果失敗,佢話會出年用自修生報DSE

heiB 發表於 18-7-9 17:13
我仔之前同我講話佢D成績會入到U的。昨天問佢學校估佢幾多,佢話22分,我才有些怕,我都唔明佢一D都唔驚, ...

有22分無問题啦!

hw1115 發表於 18-7-9 16:52
咁真係無計!
不過我都係迫佢去咋。
因我唔想到時先黎揾。
我仔之前同我講話佢D成績會入到U的。昨天問佢學校估佢幾多,佢話22分,我才有些怕,我都唔明佢一D都唔驚,現在都死口話我睇唔起佢,作日唔信佢。

heiB 發表於 18-7-9 16:34
回覆 hw1115 的帖子

無計,我仔不肯報。死口話5山5入個度改咪得。佢到現在也不想報E-APP,因為佢覺得認受 ...

咁真係無計!
不過我都係迫佢去咋。
因我唔想到時先黎揾。

無計,我仔不肯報。死口話5山5入個度改咪得。佢到現在也不想報E-APP,因為佢覺得認受性低。IVE又不肯報,佢話自己分數肯定不會咁低。

chocolatebean 發表於 18-7-9 13:28

真係咁緊張? 有D考生等JUPAS 放榜才去報

到時手忙脚乱。宜決定錯誤嘛!

真係咁緊張? 有D考生等JUPAS 放榜才去報

heiB 發表於 18-7-9 11:35
請問放榜當日才報EPP,要直接去面分校面試嗎?

唉!真替你緊張
EㄧApp次輪申请已經6月30日截止了。
Touchwood 失手,只好放榜日去揾学校了。Good luck!

請問放榜當日才報EPP,要直接去面分校面試嗎?

LingChiBaBa 發表於 18-6-19 14:01
Jupas同E-app嘅HD課程收生分數接近嗎?理大嘅HD average score Best 5都接近20分喎。
...

因為只有理大嘅 HD 課程係政府資助的,而且又容易接佢地嘅 Year 3 Degree Programme。
‹ 上一主題|下一主題