用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
go

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)   [複製鏈接]

EDB最新18區小學生人數統計終於公佈了:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/publications-stat/figures/Statistics%20by%20districts%202017%20(Chinese).pdf

係上面份PDF P.6-12 有2017-2018年度各區小六學生人數統計

以下係按相關文件中, 於本年度(2016/2018年度)全港18區可能會參加統一派位學生人數估計:

中學網

2018有呈分學生升中一人數

2018升中一人數

本地學校學生人數

國際學校學生人數

同一中學網但不同小學網學生人數

校網內不呈分小學學生人數

同一中學網但不同小學網學校名單

校網內不呈分非國際學校類小學

HK1

1,618

1,618

1,734

-

99網:偉倫

HK2

1,555

1,740

1,905

聖保祿學校(小學部)

HK3

2,857

2,857

3,499

-

HK4

1,091

1,291

2,019

弘立書院(小學部),滬江維多利亞學校(小學部)

KL1

2,233

2,381

2,331

-

34網:李炳

拔萃女小學

KL2

2,851

3,178

3,285

保良局蔡繼有學校,聖瑪加利男女英文中小學,地利亞,港青基信

KL3

4,872

4,897

5,421

43網:聖博得,福德

神召第一小學

KL4

2,517

2,648

2,780

-

-

基督教國際音樂中小學

KL5

4,290

4,290

4,454

-

NT1

2,887

2,887

3,077

-

-

-

NT2

2,292

2,308

2,118

-

64網:主愛(梨木樹),梨天

玫瑰蕾學校

* NT3

3,503

3,507

3,628

鄉師自然學校

* NT4

4,688

4,794

4,801

基督教香港信義會宏信書院

* NT5

3,152

3,152

3,152

-

-

NT6

2,111

2,111

2,256

-

NT7

3,956

4,513

4,663

培僑書院,王錦輝中小學,基督教國際學校,啟新書院

NT8

2,144

2,442

2,602

保良局陸慶濤小學,真道書院,樹宏學校,復臨學校

NT9

1,043

-

智新書院

以此人數, 參考EDB公佈既2016/18年度18區學額推算, 以下是各區B1學生, 在大抽獎可抽中B1中學既機會率計算:

中學網

B1男生派入B1中學機會

B1女生派入B1中學機會

2018有呈分學生升中一人數

EK Ref

HK1

49.08%

135.12%

1,618

HK2

203.59%

308.25%

1,555

HK3

70.46%

104.31%

2,857

HK4

38.73%

24.27%

1,091

KL1

119.41%

72.07%

2,233

KL2

82.75%

100.43%

2,851

KL3

95.84%

107.12%

4,872

KL4

66.16%

95.52%

2,517

KL5

77.14%

79.33%

4,290

NT1

63.59%

100.24%

2,887

NT2

55.07%

55.07%

2,292

* NT3

59.15%

59.15%

3,503

* NT4

43.70%

43.70%

4,688

* NT5

77.82%

77.82%

3,152

NT6

58.42%

58.42%

2,111

NT7

101.52%

103.07%

3,956

NT8

53.64%

52.88%

2,144

NT9

13.13%

11.04%

以上機會率"紅色"的校網, 機會上係唔夠B1學位予區內B1學生在大抽獎分配

備注:
(1) 18區升中人數統計: (PDF P.10-15)
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/publications-stat/figures/Q3593C.pdf

(2) 2016/18年度18區統一派位學額:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary-sch-list.html
(3) 經EDB確認, 所有私立獨立學校計劃學校, 如
基督教國際學校,啟新書院等學校, 在統計中歸類為私立學校, 而非國際學校

(4)
* NT3, NT4 和 NT5的實際升學人口/競爭可能會更高, 因為EDB自2008年開始, 已經與深圳部份小學合作, 係深圳推行港人子女學校或在個別小學開辦港人子女班別, 目前至少有9間深圳小學有開辦"港人子女班".

呢一批學生會依照香港其它官津小學一樣, 為學生呈分, 學生亦係可以透過中一派位取得香港官津中學既學位, 而佢地所屬既派位校網, 分別係北區(NT5), 元朗(NT4)同屯門(NT3)三區之一, 至於有幾多人, 同點樣分區我就唔知啦!

教育局資料: 深圳港人子女學校
立法會文件: 在內地出生港人子女升學問題
關於係深圳港人子女學校既新聞報導: http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20131126/00176_013.html

其它參考資料:
1. 2015/2017年度最後既估計, 可參考呢個帖:
2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計(Updated: 26/4)

2. 其餘2016/2018年度分區機會計算, 可參考以下帖:
2018 & 2019升中派位分析: 中西區 HK1
2018 & 2019升中派位分析: 灣仔區 HK2
2018 & 2019升中派位分析: 深水埗區 KL2

51    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkspiderman 發表於 18-4-27 00:55
乙2填李唔係無機,學大神講好多唔like李的校社,变左有位剩比乙2。FYI上年有人乙4填陳,83都入到,乙2填83早 ...

我都爬哂文, 李中乙二, 有人話得有人話唔得, 我都信會有些少位剩比乙二.  我想放安柱第一, 我的想法是, 如果我乙1入唔到, 即是我No 唔靚, No 唔靚的話, 乙2入李中也未必到我.

乙2填李唔係無機,學大神講好多唔like李的校社,变左有位剩比乙2。FYI上年有人乙4填陳,83都入到,乙2填83早左d

hkpapa852 發表於 18-4-26 15:11
B1學生乙2選83, 機會其實好高

謝謝意見, 本來打算放李中做乙2, 不過唔想博太盡, 放83做乙2算了.

yeungyeungma 發表於 18-4-26 02:49
樓主, 請問你認為83填落乙2還有机會嗎?
B1學生乙2選83, 機會其實好高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Froggy_joe 發表於 18-4-25 12:18
依家同阿仔傾掂數,再請教:
Band1男
NT6基本上all in 5間band1(包括恩主教),第六填救恩
填完所有B1, 再補番至少三間B2中學

Froggy_joe    發表於 18-4-26 15:30

hkpapa852 發表於 18-4-18 17:04
83過去2年, 人均5+係1.4同1.22, 估計約18%-20%, 其實都有接近B1B水平

樓主, 請問你認為83填落乙2還有机會嗎?

yeungph 發表於 18-4-18 12:33
我諗到唯一幣處(既得利益者)就係私立直資收生註冊會減少。所以我地議員所講個幣唔係對學生同家長........ ...

如果自行早出結果, 已有學校收的學生會較懶散, 呈三會唔温書.  現在直资私立已收的學生, 有部份都已經係.

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝賜教

hkpapa852 發表於 18-4-18 09:04
咁無辦法
依家同阿仔傾掂數,再請教:
Band1男
NT6基本上all in 5間band1(包括恩主教),第六填救恩

是否穩陣?
如大熱band1排第五志願是否理智?(老師鼓勵咁做,作用係封底)

mcl203 發表於 18-4-24 20:41
統一階段前,以人數計,一定係B1生最多,須知直資中學多以B1生為目標,B1+直資,收生人數應係最多。其次係 ...
即時現在學生人數的數字,未計直資跳船,對嗎?

miclui 發表於 18-4-25 09:25
想請教hkpapa852, SLS會唔會有機會有位留給band2組別派位呢? 中西區BAND 2仔好頭痛 ...
應該餘下學額不多

Joe8889 發表於 18-4-25 09:11
但自行是所有人和校,不限直資吧。。。

咁你要估下B3直資市場有幾大了,數量有幾多間,似乎,大部分直資簡介會都會強調主收B1生~~~

想請教hkpapa852, SLS會唔會有機會有位留給band2組別派位呢? 中西區BAND 2仔好頭痛

但自行是所有人和校,不限直資吧。。。

MarkLai 發表於 18-4-22 11:56
唔該想請問一下,第一輪自行之後少左的人數,到大抽獎時,通常流走邊個Band學生多還是按比例? ...

統一階段前,以人數計,一定係B1生最多,須知直資中學多以B1生為目標,B1+直資,收生人數應係最多。其次係B2生,亦有一批B2直資以收B1生及潛力B2生為主~~~

MarkLai 發表於 18-4-22 11:56
唔該想請問一下,第一輪自行之後少左的人數,到大抽獎時,通常流走邊個Band學生多還是按比例? ...
我都想問,直資收一輪之後,跳船係邊個banding最多?

唔該想請問一下,第一輪自行之後少左的人數,到大抽獎時,通常流走邊個Band學生多還是按比例?

請問東區b1男生
如果
乙 :中婦》聖馬可》KC    》民生》筲官 》  金文泰》TSK》QC》衛理》顯理》劉永生     or   

乙:中婦》聖馬可》筲官》民生》KC》金文泰》TSK》衛理》 顯理》劉永生

可以嗎?謝謝

hkpapa852 發表於 18-4-19 07:45
機會不高

Hkpapa852,請問KL4放乙一放保一,乙二放保棠,有機會嗎?或乙二要放可立?
‹ 上一主題|下一主題