用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上個禮拜交左自行表,想取回可以嗎?
go

上個禮拜交左自行表,想取回可以嗎?   [複製鏈接]

上個禮拜交左自行表,想取回可以嗎?
   0    0    0    0

snail 發表於 18-1-17 18:40
回覆 王家爸爸 的帖子

最後都冇取回,其實我小朋友b1b/c, 起初諗住進取d,選一間b1a,一間b1b, 但後來聽聽 ...
咁都唔係大問題,如果B1A收咗,就早啲叫開始努力。

回覆 王家爸爸 的帖子

最後都冇取回,其實我小朋友b1b/c, 起初諗住進取d,選一間b1a,一間b1b, 但後來聽聽下b1a要至少級10先好報,所以想轉軚一間b1b,一間b1c...

littlecath 發表於 18-1-17 13:26
我記得舊年有家長話唔報自行,淨係大抽獎呢。我其實都好唔理解呢種做法。
...
唔難理解喎:1. 小朋友成績好好, 但操行就.......唔乎合自行學校要求, 正常B1中學自己都要B/B+, 既然係咁, 疊埋心水大抽奬。
2. 小朋友成績差到無朋友, 有D父母唔上心, 以為所有B3都係一樣, 所以費事入表。
3. 有聯繫中學(例如:QC/QE), 又知道根據成績係100%無望, 但大抽奬又有機, 一心想搏, 所以唔自行。

bb鼠 發表於 18-1-17 10:12
但總有人唔到最後一刻都唔去交

我記得舊年有家長話唔報自行,淨係大抽獎呢。我其實都好唔理解呢種做法。

little_yolky 發表於 18-1-17 11:08
其實大家係咪要等呈二出咗成績至可以決定報邊間, 所以搞到咁忟呢?  ...

呈二成績一早出咗啦~ 上年年尾已經有啦~
佢尋晚講時 其他家長都好
有啲好心的家長之前都成日提我地剩返幾多日, 要帶齊文件...etc
無諗過話last day仲可以唔知擺咗響邊

大件仔 發表於 18-1-17 12:36
官塘區高字頭中學,在官塘區都好出名,近年有冇好點,我唔清楚。佢派左一間其實都是b3,不過是派位直資要交 ...
小朋友應該係操行低分, 然後面試時格又有問題。B3學校無他, 唔通真係諗住收個B1生咩, 佢哋都係想收個品性好既, 唔好搞事為主。

little_yolky 發表於 18-1-17 10:21
1. 可能學校唔係B3C, 家長屈人B3C, 學校對學生都有要求。2. 可能學校自行對學生操行有要求, 學生未達標。
3 ...
官塘區高字頭中學,在官塘區都好出名,近年有冇好點,我唔清楚。佢派左一間其實都是b3,不過是派位直資要交學費果間。
估計佢操行成績很亮麗才自行都死

little_yolky 發表於 18-1-17 11:08
其實大家係咪要等呈二出咗成績至可以決定報邊間, 所以搞到咁忟呢?  ...
又未必,我識得有家長為左等埋某d証書先拖到今日交表,目的都係畀間學校知,佢小朋友報考了某比賽,獲得咩成績……

Aeiing 發表於 18-1-17 10:48
我囡小朋友同班同學有個家長, 尋晚仲講唔見咗張自行表, 最後搵到今日先去交....

仲話搵唔到今日去補領,  ...
其實大家係咪要等呈二出咗成績至可以決定報邊間, 所以搞到咁忟呢?

little_yolky 發表於 18-1-17 10:08
所以我上次去WFN簡介會, 校長都有提家長唔好最後一日至交表, 為免有遺漏, 唔好搞到自己咁頻能。 ...

我囡小朋友同班同學有個家長, 尋晚仲講唔見咗張自行表, 最後搵到今日先去交....

仲話搵唔到今日去補領, 攪到咁鬼”忟”

little_yolky    發表於 18-1-17 11:08

kkhon 發表於 18-1-17 10:33
聽聞依家好左,好多B3爭入
學校係有心做靚DSE成績吸引好d學生。但咁上一上電視影響好大,B3家長會擔心自己小朋友入左去捱唔捱到去DSE。

小黃豆B 發表於 18-1-17 10:30
我有時會同小朋友講笑,不如㨂我間母校(該區bottom5,前排仲因為狂踢學生出校上埋電視),可以子承父業,我 ...
聽聞依家好左,好多B3爭入

little_yolky 發表於 18-1-17 10:08
所以我上次去WFN簡介會, 校長都有提家長唔好最後一日至交表, 為免有遺漏, 唔好搞到自己咁頻能。 ...
今日 last day 交表,大家把握機會了 !

王家爸爸 發表於 18-1-17 10:23
如果目標係最差嗰五間既話,真係無得輸。
我有時會同小朋友講笑,不如㨂我間母校(該區bottom5,前排仲因為狂踢學生出校上埋電視),可以子承父業,我保證佢唔駛in都一定入到,隨時校長打電話來歡迎佢!

王家爸爸    發表於 18-1-17 10:32

little_yolky 發表於 18-1-17 10:21
1. 可能學校唔係B3C, 家長屈人B3C, 學校對學生都有要求。2. 可能學校自行對學生操行有要求, 學生未達標。
3 ...

有可能b3中學都有校風好的,同學面試串串貢又不可一世

大件仔 發表於 18-1-17 10:11
其實果個小孩除了成績差之外,我就唔知佢仲連帶有乜奇能異常,因為佢家長放榜前同我們説選了這間在官塘區bo ...
小朋友本身係唔係行為有問題,假如band3C都唔肯收,好明顯係覺得學生會非常麻煩甚至影響到其他人,寧願收唔夠人都唔肯要。

其實果個小孩除了成績差之外,我就唔知佢仲連帶有乜奇能異常,因為佢家長放榜前同我們説選了這間在官塘區bo ...
如果目標係最差嗰五間既話,真係無得輸。

有無可能係派得好,怕讀唔掂?
‹ 上一主題|下一主題