用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東華三院李潤田中學 VS 顯理中學
go

東華三院李潤田中學 VS 顯理中學 [複製鏈接]

男仔Band 1小學band 2C 成績
自行邊間好?揀顯理就怕高捧,㨂李潤田就怕唔夠進取,請給意見,謝謝

elbar    發表於 17-12-28 19:29
   0    0    0    1

Charlotte_mom 發表於 17-12-30 12:10
試下無妨呀
中基想收b1,都要有得揀至得架。港島b1校供應唔少,想爭贏b1生都要有本事。中基多數係邊緣人選 ...

我有報左2⃣️間直資,港同和漢華,港同係博佢較活動教學,阿細把嘴叻啲,希望面試有機會,睇成績佢就唔得

醒目開學勳章 王國長老

tontonma 發表於 17-12-30 12:05
中華基金點會收我阿仔,佢地要揀band 1 生
我自己的想法是自行一鄧鏡波,自行二都會係顯理或李潤田,其實 ...

試下無妨呀
中基想收b1,都要有得揀至得架。港島b1校供應唔少,想爭贏b1生都要有本事。中基多數係邊緣人選擇
反而報直資校唔影響派位。都係果句當mock interview都好,為自行面試做個準備呀

tontonma 發表於 17-12-30 12:05
我自己的想法是自行一鄧鏡波,自行二都會係顯理或李潤田,其實 ...

中基係有收B2生的,華小生應有機會既。只係你要考慮自己想唔想,況且,考唔考到中基對你原計劃係無影響,試左可能係0,唔試就一定係0~~~

mcl203 發表於 17-12-30 01:11
仲可以考慮下直資既中華基金,如果仲想為囝仔6年後留一手, 8/1截止申請,可以試一試,收你囝仔先再諗清楚 ...

我自己的想法是自行一鄧鏡波,自行二都會係顯理或李潤田,其實李潤田學校都ok, (有朋友阿仔讀,但佢阿仔本身好乖,唔受身邊的同學影響)但我見到比較多的新移民,阿仔比較容易受影響,所以咪三心兩意

mcl203 發表於 17-12-30 01:06
咁你不如考慮下自行選衞理,顯理或金文泰

灣仔本區B2中學留番係統一先諗,除非鄧鏡波係你必選之一 ~~~ ...

仲可以考慮下直資既中華基金,如果仲想為囝仔6年後留一手, 8/1截止申請,可以試一試,收你囝仔先再諗清楚~~~

tontonma 發表於 17-12-30 00:58
上到也未必讀得上,我想搵一間合適他程度的學校,譲他自信學習

咁你不如考慮下自行選衞理,顯理或金文泰

灣仔本區B2中學留番係統一先諗,除非鄧鏡波係你必選之一 ~~~

mcl203 發表於 17-12-30 00:36
華小B2C咁快係自行揀他校投降,自己唔上升華中? ~~~

上到也未必讀得上,我想搵一間合適他程度的學校,譲他自信學習

tontonma 發表於 17-12-29 21:41
Sorry, Charlotte_mom, 我攪錯了,我阿仔係華小

華小B2C咁快係自行揀他校投降,自己唔上升華中? ~~~

tontonma 發表於 17-12-29 21:48
我係屬於灣仔區,早2⃣️年開始李潤田已入左灣仔區,所以我估大抽獎㨂李潤田都有啲機會,咪唸自行二是否應 ...

如我冇理解錯,其實你自一係邓鏡波,只是自二猶豫是顯理或李閏田.

我对湾仔區唔太熟悉,李閠田是band 2中定尾呢?我覺得係2尾,而邓鏡波同顯理我覺得係B2a,但一定有学校在2A和2C中間。

Sorry, Charlotte_mom, 我攪錯了,我阿仔係華小

我係屬於灣仔區,早2⃣️年開始李潤田已入左灣仔區,所以我估大抽獎㨂李潤田都有啲機會,咪唸自行二是否應該揀間好少少

醒目開學勳章 王國長老

我就奇怪,港同好少b2會咁薑外闖
祝順利啦!

Charlotte_mom 發表於 17-12-29 16:05

港同?唔會wor

hkpapa852 發表於 17-12-29 17:57
如果自行成功離場/考入直資/甲部離場既B1學生少過B1學生既30%, B1男仔唔夠位

當然, 如果全部B1女仔都首選 ...

請指教:東區的band 2,會唔會因有兩間男校,band 2男生夠位呢?band 2男生跌入band 3機會因此不大?

李潤田和慈幼其實屬band 2中定尾呢?

張振興仲在band 2尾或已跌入band 3?佢冇公佈成績。

hkpapa852 發表於 17-12-29 16:43
你肯定同版主個仔同一間小學?

如果係, 無乜需要煩升中吧!

所以我咪煩惱中

ivyscyip 發表於 17-12-29 17:46
我記得hkpapa的估計係男仔唔夠位的,其中一間女校聽聞B2都有機會抽入。
如果自行成功離場/考入直資/甲部離場既B1學生少過B1學生既30%, B1男仔唔夠位

當然, 如果全部B1女仔都首選女校, B1男仔機會又會高番D

所以, 東區B1男仔, 統一派位不宜太進取, 因為唔夠位既機會係頗高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ivyscyip 發表於 17-12-29 17:46
我記得hkpapa的估計係男仔唔夠位的,其中一間女校聽聞B2都有機會抽入。

嘉諾撒可能有收B2生,其一原因是否可能近年東區B1位多於B2生?又,區內原本既B2尾校都有banding下移情況,是否又反映本區收生率不足下,本區生上移而最終影響成績?~~~

mcl203 發表於 17-12-29 17:25
Thx 數漏一間潻~~~

東區男生夠唔夠位,除非假設女生大比例唔揀女校,去晒男女校,否則,個人睇 ...

ivyscyip 發表於 17-12-29 17:20

東區B1校應該有7間:BPS、張記、聖馬可、中婦、民生、筲 ...

Thx 數漏一間潻~~~

東區男生夠唔夠位,除非假設女生大比例唔揀女校,去晒男女校,否則,個人睇法,東區男生唔夠B1位都係機會細。若係咁,2女校收B1生都可能出現問題~~~

mcl203 發表於 17-12-29 17:13
咁我有無喎,粗略計下,東區B2中學有衞理,顯理,金文泰,培僑,劉永生,寶血,慈幼,已經有7間,本區B1中 ...

東區B1校應該有7間:BPS、張記、聖馬可、中婦、民生、筲官、Canossa。有兩間女校,東區B1男生係唔夠位的。

‹ 上一主題|下一主題