用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小心「名校試題自修室」小學試卷交換! ...
go

小心「名校試題自修室」小學試卷交換! [複製鏈接]

最近發現Facebook有一個群組叫「名校試題自修室」。

佢哋係Facebook和一啲網站說得很動聽,大家互相分享學校試卷,幫助莘莘學子。最初我也上了當,找他交換小學試卷,目的只想俾阿仔做考試前練習。

Send咗份試卷俾佢之後,換來一份濛查查嘅試卷,仲有佢網站和補習社嘅水印,根本睇吾到又做唔到。叫佢俾返一份冇水印和清晰嘅版本給我,他斷然拒絕。希望大家小心呢個群組,免被佢哋嘅不公平交易欺騙。

之後再上網查下呢一個群組嘅資料,原來佢係一間紅磡補習社。收咗啲試卷就用來開操卷班,謀取利潤。大家真係要小心!
   0    0    0    0

b3410 發表於 17-7-25 12:13
same here對完卷,自首走去減分多過加分

誠實是美德,佢地乖和純真才會懂得這樣做,分原本就應該扣的。都是好孩子!

Happy_J 發表於 17-7-25 10:43
如果係呢一兩年,考試卷絕對無可能出到校門口。

對卷前我已叫阿女打醒12分精神,記住錯咩,同埋睇下有冇 ...
same here對完卷,自首走去減分多過加分

1998Ruby1998 發表於 17-7-23 22:54
回覆 Yannie123 的帖子

咁我就真係唔知佢係點樣偷運試卷翻屋企。

如果係呢一兩年,考試卷絕對無可能出到校門口。

對卷前我已叫阿女打醒12分精神,記住錯咩,同埋睇下有冇計錯分(每頁最底部有 「-x分」),佢最大部分扣分都講得返係咩,仲有一次誠實到老師減少1分佢拎份卷比老師扣返,返黎我都有讚返佢乖

1998Ruby1998 發表於 17-7-23 00:57
回覆 Soundervolt 的帖子

依家好似多左學校唔派翻試卷,或者派畀學生改正第二日收翻。我依家仲搵到以前自 ...

而家考試卷無得派啦⋯⋯organised test 就有。
小朋友堂上check卷,有錯要即刻反映,包括改錯及計錯分,如家長要check卷,要另外預約,下學期大考後無家長日啦。

alvmarmami 發表於 17-7-23 09:38
我覺得試卷派番比家長睇係有需要,特別係低年班,有啲真係好夢,佢哋錯左啲乜自己都唔知,又唔識話比家長聽 ...

唔派,學校老師都幫學生對卦?

alvmarmami 發表於 17-7-22 21:10
佢聲稱有10,000份試卷,唔知有冇你個仔嗰間?

你咁問,一係果間唔係名校,一係騙局。

老實講,我都見呢個POST, 點可能上當呢?

回覆 Soundervolt 的帖子

女校,榜上有名。詳細唔透露,免得惹麻煩。

1998Ruby1998 發表於 17-7-23 22:54

可唔可透露係邊間名校?

醒目開學勳章

我仔間2、3線學校初小有派返屋企,到小5、6就只可以響學校睇,但家長可向老師申請睇。老師話份卷年年出過晒,唔會翻炒,所以任睇唔嬲

1998Ruby1998 發表於 17-7-23 22:46

我記得係 Exam Paper。可能係派翻黎簽名果陣阿媽 photocopy 左。 ...

現在只會派張summery比家長簽名咋,所以只會看到係邊part 扣幾分,而且只得中英卷,其他科都冇

我記得係 Exam Paper。可能係派翻黎簽名果陣阿媽 photocopy 左。

1998Ruby1998 發表於 17-7-23 11:01

咁點解我之前有個小五嘅妹妹可以畀我睇到佢份考試卷 copy?佢話科科都有派。:scary ...

會吾會係測驗卷呀

回覆 1998Ruby1998 的帖子

所以顧掂自己D野都已經算了,平時做完功課去埋課外活動之後食飯沖涼自由活動ㄧ下都已經瞓覺了。。

回覆 cmchang0927 的帖子

做其他學校嘅卷我就覺得冇必要,因為我班補習學生來自 10 間不同小學,中小英小 Band 1 Band 2 都有,雖然話學嘅野差唔多,但係題型同考試範圍都唔一樣,做黎都曬氣。因為小學升中都係用學校嘅卷,而唔係出去考「公開試」
操其他學校卷的話,等到你準備 DSE 果陣先操,因為 DSE 係公開試,一樣嘅考試範圍有唔同題型。

我2個小朋友2間不同小學都只派測驗卷而不會派考試卷回家,我仲以為間間都係咁𠻹
我個人可能冇咩上進心,如果師兄/姐媽媽主動問我要不要測驗卷我會感激地收下。但其他學校我冇時間要來做了,大家format和教的課文又不一樣,自己學校課程都是僅僅搞得掂。。

回覆樓主:

其實可唔可以用寶校試卷交換SPCC嘅試卷?

唔怪之得,我簽完名交番都冇再派番d卷, 下年要copy 先

回覆樓主:

什麽學校年年一定出不同題目,上年的只做參考吧!現資訊發達,有家長Facebook /EK/討論區/問師兄師姊等。。想知真不太難,點解不俾看。。估學校附近垃圾站可能找到啦
‹ 上一主題|下一主題