用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 唐乃勤2017-2018
go

唐乃勤2017-2018   [複製鏈接]

有無人派到唐乃勤呀?
   4    0    0    0

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BF%9D%E8%89%AF%E5%B1%80%E8%8E%8A%E5%95%9F%E7%A8%8B%E9%A0%90%E7%A7%91%E6%9B%B8%E9%99%A2

from 保良局莊啟程預科書院wiki:

歷史
莊啟程預科書院的地址前身是「詩歌舞街官立學校」及胡忠中學舊址,在1991年創立。得蒙保良局庚午年主席莊啟程捐撥100萬港元開辦經費而成立。

直至2008-09學年,書院只開辦中六至中七的預科課程。2009-10學年起,因應香港實行三三四高中教育改革,書院同時開辦新高中課程。

2012-13學年,書院全面轉型為高中書院,開辦中四至中六的新高中課程,但保留「預科書院」校名。[1]

莊啟程預科書院家長教師會於2018年7月9日向全校家長發通告,表示該校「擬於兩或三年後開始招收中一學生,並逐步發展成為一所24班的完全中學(中一至中六)。這發展方向已於2018年6月25日獲本校法團校董會原則上批准,現正進行諮詢。......經初步的諮詢(包括全體老師及家校會)後,現時有Plan A(於2021年9月1日起開始招收中一)及Plan B(於2020年9 月1日起開始招收中一)兩個方案......」。莊啟程預科書院家長教師會發通告邀請家長於2018年7月21日下午2:30至4:00到莊啟程預科書院禮堂出席家長諮詢會。意即莊啟程預科書院有可能獨立發展成為一所有24班的中一至中六級的完全中學,與唐乃勤初中書院的一條龍關係亦有可能因而結束。

今日報紙報導莊高擬脫龍, 因為唐初收生程度不理想, 我估計今年課程會更谷

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

heismama 發表於 18-7-25 18:10
請問大家讀左一年覺得呢間學校如何?

我又覺得幾好,老師都有愛心同耐性,因為我仔都係百厭星。

欺凌問題,基本上每間學校都會出現這樣情況,名校仲嚴重,只係家長為了Band 1學位敢唔敢將件事化大。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

heismama 發表於 18-7-25 18:10

仔仔讀左一年,好享受中學生活,識左一班新朋友。有d成績好嘅同學轉左去長天,顏寶鈴,亦有成績追唔上轉左去中中。
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

大件仔 發表於 18-7-12 23:40
請問你在邊度睇到呢段消息?
莊校舍好細, 除非搬走, 否則如何收中一生?

其實莊啟程校舍前身係保良局胡忠中學,人哋嗰陣中一至中七都響嗰度上。
8-)

autumnshoulder 發表於 18-7-12 01:29
聽聞莊啟程預科書院話即將開辦中一, 自行招收初中學生,
咁唐乃勤讀緊嘅學生仲可唔可以直升莊預?係咪要喺唐 ...
請問你在邊度睇到呢段消息?
莊校舍好細, 除非搬走, 否則如何收中一生?

今年18年收生依然是唐初+莊高, 三三制

autumnshoulder 發表於 18-7-12 01:29
咁唐乃勤讀緊嘅學生仲可唔可以直升莊預?係咪要喺唐 ...

莊/唐二校為何分初中高中兩邊做?究其原因是兩校校舍較細,若各
做六級,班房會有不足,但若分初/高互相配合,便合成一6x6的超級大校,所以便形成今天的局面。但事隔多年,兩校是否有擴建,策略有改,便不得而知了。

咁唐乃勤讀緊嘅學生仲可唔可以直升莊預?
係咪要喺唐乃勤讀足六年?
定係1819嘅中一先升唔到過莊啟程?

twhkleung 發表於 18-7-8 23:15
冇錯, 有d南亞或统稱NCS, d成绩真係好唔錯嫁, 好似去年DSE, 我小朋友間中学, 4个40几分学生中, 3个係NCS.  ...
唐乃勤嘅NCS未去到日日打架咁嚴重, 可能因為得自己一堆NCS做伴,但都好似有唔小行為問題, 成績亦無咁好,
由於NCS混入香港人學生上堂, 聽聞好多香港人學生都唔中意同佢地一班...

twhkleung 發表於 18-7-9 11:56
其实40几分並非好勁, 一般1b校已应有這水平, 如下

http://www.hofung.edu.hk/CustomPage/57/HKDSE_2017.p ...

係出到狀元級人馬,好勁!

fatman69 發表於 18-7-8 23:49
DSE  40幾分?是否有誤?7科5*先42分,有4個咪好勁?請問邊間?

其实40几分並非好勁, 一般1b校已应有這水平, 如下

http://www.hofung.edu.hk/CustomPage/57/HKDSE_2017.pdf

多NCS的直資学校並不多, 免唔会賣广告了

twhkleung 發表於 18-7-8 23:15
冇錯, 有d南亞或统稱NCS, d成绩真係好唔錯嫁, 好似去年DSE, 我小朋友間中学, 4个40几分学生可, 3个係NCS. d ...

DSE  40幾分?是否有誤?7科5*先42分,有4個咪好勁?請問邊間?

fatman69 發表於 18-7-6 09:12
部份南亞好優質,但部份好差,中又吾得英又吾得。

冇錯, 有d南亞或统稱NCS, d成绩真係好唔錯嫁, 好似去年DSE, 我小朋友間中学, 4个40几分学生中, 3个係NCS. d HK学生成绩都冇佢地咁好... 所以真似唔可以低估佢地既才能!

autumnshoulder 發表於 18-7-6 01:33
雖然唐中收咗好多南亞生, 但咁多單打架嘅事件好似都無南亞生參與

部份南亞好優質,但部份好差,中又吾得英又吾得。

fatman69 發表於 18-6-29 20:45
有否南亞生參与其中?
雖然唐中收咗好多南亞生, 但咁多單打架嘅事件好似都無南亞生參與

rookiemom 發表於 18-7-1 21:05
前兩年碰見舊朋友,佢個好文靜的女入了唐,話有個男同學經常對佢個女語言欺凌,有時放學仲跟住她繼續鬧(用 ...

初中都咁狼?
‹ 上一主題|下一主題