用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 開始灰....我覺得我好似有點不自量力 !
go

開始灰....我覺得我好似有點不自量力 ! [複製鏈接]

開始灰....我覺得我好似有點不自量力 !

8    0    0    0

亮燈 發表於 17-5-21 04:00
Campbell College

亮燈 發表於 17-5-21 04:00

good school

232 發表於 17-5-21 00:42
亮燈:
你細仔北愛邊間中學?

亮燈 發表於 17-5-3 09:25
明白,我同意你既諗法,如果有能力而唔試,明知繼續落去又唔會有成果的話,點解唔試呢?
呢點就係我點解咁 ...

亮燈:
你細仔北愛邊間中學?

我們計劃只是留英升學,不是移民英國及英國工作。而且留學找不找到工作,是很個人問題,不是因為留學而沒有公司請這類學生。朋友兒子英國畢業後在英國可找到工作。我公司亦有請海外留學生。

回覆樓主:

其實英國不太差,朋友孩子HKu 讀law,佢選英國做交流生有一年了,現有3間英firm 有offers做實習生。。。如果小朋友大個就自己决定去那。。。

回覆 過客 的帖子

有無諗過叫佢去澳洲或NZ d 較鄉下地方讀? 如你仔一定要選英國,不如俾佢自己攪,即揾資料至到填form. 要了解英國會脫歐,脫歐後基本上本土人都難揾工,外來緊難。畢業番香港都會難揾野做。我有朋友英國oxford 畢業,長期失業,大洗,現都係做contract, 下期又唔知做mug. 去完外國就算名牌校除非係美國,留美都有工做,重可入藉,留英,就算結婚,都未必有得留低。所以會否諗留港讀港的國際學校,有d 新校辦校的機構都係外國出名,讀住先。

回覆 過客 的帖子

我囡囡現在加拿大溫哥華讀 grade 9,又功課,又 projects ,又 field trips ,又 quizzes,又 tests,點會無功課呀? 在溫的朋友同我講,小學應是少功課的,但中學是多功課又忙的。

retriever 發表於 17-5-4 19:37
點解要俾咁多錢去英國學寫GAME?

英國遊學團?  $16,xxx 左右, 2 weeks.
其實係想比佢接觸下外國, 加上放暑假, 又機不離手, 成日留係屋企, 我唔想佢發毛.

poonseelai 發表於 17-5-4 19:12
不用debenture?

10萬。Depreciated over 7 years.

過客 發表於 17-5-3 13:20
我仔學校每年都有 2 個 study trip, 1 個在學期內, 全校都要去, 一個係暑假去, 而今年學校攪既其中一個暑假 ...

點解要俾咁多錢去英國學寫GAME?

torunpoland 發表於 17-5-4 11:55
Kelowna?

happyfleet 發表於 17-5-4 17:52
可以試下Kellett. 行英制考A level. 學費大約20萬。

不用debenture?

IS 便宜好多。

slamai 發表於 17-5-4 16:15
回覆 過客 的帖子

You need to take into account the inflation factor in calculating the costs.  Have ...

可以試下Kellett. 行英制考A level. 學費大約20萬。

回覆 過客 的帖子

You need to take into account the inflation factor in calculating the costs.  Have you considered transferring to one of the international schools in Hong Kong?  There are normally vacancies in the senior secondary years.

醒目開學勳章

樓主,真係要兩公婆有共識,先好俾小朋友出國,我身邊都有朋友,因為俾孩子出國讀書問題而唔開心,最終又係離異,如果留香港讀,佢哋經濟係可以的,但如果出國,就會緊,當時佢老公唔贊成,但媽媽為咗孩子前途(孩子讀書唔錯的)一意孤行,但孩子未讀完書,父母就離異了,因為父親從來冇贊成孩子出國,離婚後亦冇俾贍養費,更枉論供孩子出國讀書的費用,媽媽就要獨力負起供讀,期間仲要面對公司裁員,就用公司所得的賠償,供至孩子大學畢業,今天,孩子已投身社會工作,但對於家庭開支的補助,只是聊勝於無,家中環境如何孩子是知道的,但孩子不願意付出,做母親亦不會多言。

此外,英國讀high school, 有些情況你需要了解,英國約有二千四百間私校,當中自然有好有壞,對學生管教亦有所不同,一般名聲較好嘅學校,對學生亦有要求同嚴格管教,哩啲學校,學費亦會較高,而佢哋收嘅學費就會投放喺學校內,當然,亦有收費低而名聲好的學校,但哩啲學校數目較小,入學競爭都好大,亦有部份冇咁出名的,對學生要求就冇咁嚴格,但作為父母,就有另一種擔心,正值青春期的小朋友,如果誤交損友,去到咁遠,父母鞭長莫及,酗酒大麻哩啲係英國年青人之間,唔係稀奇事,如果學校管得唔夠嚴,又有另一種擔心。

至於你話如果喺英國讀得唔開心,再返香港讀,我身邊都有朋友孩子有咁嘅情形,結果兩頭唔到岸,由英國返嚟揾學校,結果冇幾耐又再過返英國話讀,讀到而家都未入大學,來來回回的,時間就虛耗了,還幸佢家庭環境唔錯,時間金錢都耗得來。 這些說話,係有點令人灰心,但事實往往是現實和殘酷的。
[img][/img]

過客 發表於 17-5-4 13:14
多謝關心.  頭幾年都重可以頂住, 但再打後既時間就真係唔知. 不過我一定不會借 loan, 放心.  ...

如你是公務員,份工好穩陣,有OEA加日後長俸,而家用盡D錢都知退休仲有錢用,否則亞仔畢業時倆老份工有事怎算,身邊朋友近5或5字出頭找新工真不易。

Umi 發表於 17-5-4 12:54
其實又5駛灰心的!每個父母也想給予子女最好的教育是正常的,最基本問題係有冇經濟壓力先,如果冇壓力梗係 ...
多謝關心.  頭幾年都重可以頂住, 但再打後既時間就真係唔知. 不過我一定不會借 loan, 放心.
‹ 上一主題|下一主題