用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS 田灣campus無政府approvals要重新選址
go

NAIS 田灣campus無政府approvals要重新選址 [複製鏈接]

今日早上收到學校email,話田灣campus未攞到approvals,依家要重新選址!!究竟想點啊! 收左10萬capital enrollment fee,仲有4個月就開學,居然話學校未定嚮邊?!要重新negotiate,重新考慮其他地方!! 有無媽咪想withdrawal?withdrawal的話,嗰十萬蚊攞唔攞得翻?? angry! angry!angry!
   0    0    0    0

sammypsng 發表於 17-5-28 11:17

我個小朋友原本今年會入 nursery, 但依家要睇睇西貢新校 ...

New campus is in Hong Kin Road, Sai Kung

jk121299 發表於 17-5-21 18:29
有冇人今年會讀nursery?

我個小朋友原本今年會入 nursery, 但依家要睇睇西貢新校舍係邊區,如果係將軍澳都可以,西貢市中心就實在太遠。

有冇人今年會讀nursery?

Babybaby2011 發表於 17-5-21 14:01
大潭是否Tutor Time 舊campus?  聽說TT做到下個月就唔再繼續做。

信中只講西貢的校舍新同永久,大潭的校舍目前係幼稚園!無講詳細地址,6月30號前要回覆選那方案(因為有4樣比家生選擇)。

sagesage 發表於 17-5-18 19:52
剛剛收到 NAIS email,西貢同大潭都有新校舍,仲好似免費校車作補償!你哋會点選?
...

大潭是否Tutor Time 舊campus?  聽說TT做到下個月就唔再繼續做。

sagesage 發表於 17-5-18 19:52
剛剛收到 NAIS email,西貢同大潭都有新校舍,仲好似免費校車作補償!你哋會点選?
...

請問在西貢那裏?是臨時校舍嗎?

回覆樓主:

sagesage 發表於 17-5-18 12:18
点解轉其他學校,esf 都有小學!

唔想轉,但正如校長建議,找多一兩間backup. 唔知自己會不會係不幸運果d

貝珠 發表於 17-5-18 12:08
Esf

点解轉其他學校,esf 都有小學!

sagesage 發表於 17-5-18 11:55
你個女現在讀哪間學校?

Esf

貝珠 發表於 17-5-18 11:36
其實我女只是k1, 未考nais , 只係一早報定名

你個女現在讀哪間學校?

sagesage 發表於 17-5-18 11:34
你現在讀唔讀在藍田?

其實我女只是k1, 未考nais , 只係一早報定名

貝珠 發表於 17-5-18 11:05
我報名的時候,只知有藍田campus , 如果reception 逼住入田灣,我好想要求退返報名費
...

你現在讀唔讀在藍田?

sagesage 發表於 17-5-18 09:40
現在轉番藍田校舍係方便左住在九龍區的家長,反而住在香港區的家長就係遠左啲,我哋就方便左返藍田校舍,我 ...

我報名的時候,只知有藍田campus , 如果reception 逼住入田灣,我好想要求退返報名費

回覆樓主:

現在轉番藍田校舍係方便左住在九龍區的家長,反而住在香港區的家長就係遠左啲,我哋就方便左返藍田校舍,我問過學校會否每班學生多咗,佢回覆就保持24人左右。因為我哋報名時係報藍田校舍,唔報田灣,最後比offer在田灣,我哋諗住只好辛苦3年,到year4才轉到藍田。突然話唔準時開到,比左藍田位我哋,我哋都安心。

我奶奶正正住呢度,原本個商場有連接行人天橋番屋企,而家無lala話要搞學校,仲要裝修左成年都未用得。佢住個度公屋係山邊,真係要條經商場上行人天橋然後番屋企至方便,個度好多老人家住,要上上落落下下行樓梯好唔方便。
再者,附近有幾間專做內地人生意的酒店,很多大陸遊客在附近出沒,係度做國際幼稚園都唔多適合...

poonseelai 發表於 17-5-15 19:43
而家問題是用作學校是違反土地用途,除非成功申請改土地用途,相信教署唔会批,另一間mount kelly 亦因塊 ...
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170428/20004530
armarm睇左呢單news,原來唔係間學校個範圍有問題,係連去停車場條天橋果D配套有問題...
自己搞著自己啦今次間學校,為左方便D學生上落車整多條天橋而家學都開唔成...
其實有無D咩議員幫下我地手呀,剩係得果幾個靚仔成日反對建校....無需要國際學校就唔會有咁多人報啦其實...
明明田灣返學變左藍田..搞到我地一家心都煩埋

Sally_501 發表於 17-5-15 19:29
咁多位家長大家好 (我係專登為左呢件事而REG個ACCOUNT問大家)

想問下大家有無咩最新UPDATE,知唔知田灣開 ...

而家問題是用作學校是違反土地用途,除非成功申請改土地用途,相信教署唔会批,另一間mount kelly 亦因塊地用途未取得批文,睇嚟今年9月都開唔成

咁多位家長大家好 (我係專登為左呢件事而REG個ACCOUNT問大家)

想問下大家有無咩最新UPDATE,知唔知田灣開唔開得成呀?
老老實實其實我唔係好明點解黃之峰班人今次會搞呢到....好搞唔搞 搞呢到...我上次成家都支持眾志,點知而家小朋友無書讀,真係中箭....

大家有咩UPDATE?
‹ 上一主題|下一主題