用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 世襲生搶佔多區學額
go

世襲生搶佔多區學額   [複製鏈接]

家長為今年九月入讀小學的子女選校時避免「一窩蜂」報熱門學校。

新學年適齡小一學童人數增加,屬學校必收的「世襲生」亦相對上升,進一步蠶食統一派位學額。名校林立的中西區11校網,「世襲生」合共蠶食了區內七十四個統一派位學額,是近十年來首次需要向其他校網借一百五十個學額「應急」。有校長提醒,統一派位競爭將更激烈,家長選校時應更謹慎,避免「一窩蜂」選報熱門學校。

中西區首次借額應對

《2017年度統一派位各小一學校網選校名冊》內發現,多個校網出現「世襲生」蠶食、即是在自行分配階段超額取錄有兄姊在同校就讀的學生,直接令統一派位學額減少。其中深受家長歡迎的九龍城41校網,「世襲生」共蠶食六十三個統一派位學額,需向黃大仙43校網借近一百六十個學額,其中喇沙小學因多收了六個「世襲生」,令該校統一派位學額僅餘八十四個。

另一名校網、中西區11校網的七十四個學額被世襲生取走,需向灣仔12校網和南區18校網借調合共一百五十個學額。在北區80校網,深受本地及跨境家長歡迎的鳳溪第一小學學額同被「世襲生」蠶食,統一派位學額由原本的六十個,大幅削減至僅得二十九個。中西區校長會主席、香港潮商學校校長詹漢銘指出,今、明兩年區內適齡入讀小一的學童人數增加,令學位競爭激烈,以他了解,今次是中西區校網近十年來,首次需向其他校網借調學額,意味將有學童需跨區上學。

家長忌集中揀熱門校

他提醒家長,在統一派位階段,填寫第二、三志願時應更謹慎,「唔好一窩蜂揀晒啲熱門學校,因為通常放喺第二輪志願的學校,獲派機會唔大」。

hppa  世襲 -- wrong term/meaning used here  發表於 17-1-23 17:41
   1    0    0    0

回覆樓主:

其實我地有大仔嘅時候,又未有細仔,都一樣經歷過大抽獎,到有細仔時才享受到世襲生呢樣嘢, 其實何來存在唔公平?大仔嘅時候咪 一樣要同人爭!你有本事生第二個咪可以享受世襲生呢樣嘢囉!其實拗來都多餘!

我小朋友得15分, 就算唔公平又點, 已經一心諗住要大抽獎門甚至叩門, 如果抽到一間中上的小學我也收貨了, 因為叩門對家長及小朋友也很殘忍難受, 最唔公不是叩門嗎? 完全取決於學校既決定。

我小朋友最後有幸自行收生15分抽到一間中上學校, 對於大b來說是"唔公平", 但細B可以跟住入去一齊讀, 很感恩。 兩個小朋友讀同一間學校對於我呢d在職媽媽黎講真係好好既安排, 因為學校活動及考試也是相同時間, 我可以抽多些時間出席參予及照顧。我細b的"公平"是大B在"不公平"的聲音中有幸抽返黎

rickdom6 發表於 17-2-6 10:35
其實好難有個絕對公平的制度嘅... (利申: 我個仔得15分)

幼稚園統一考試當然不可行,之不過有意見要追求絕對公平的話,咁就只得兩個極端,一個極端是幼稚園統一考試,另一個極端是全港不分區大抽獎。

monodad 發表於 17-1-27 12:57
我聽過不下數百次如下之抱怨:

人地自行有分,我冇分 》唔公平
其實好難有個絕對公平的制度嘅... (利申: 我個仔得15分)

"整個幼稚園升小學DSE出嚟,然後學校跟成績收生,有能者居之" -> 如果真係咁, 好多家長迫死D細佬都似....

monodad 發表於 17-1-27 12:41
傻啦!就算幾咁統一都好,成績始終都有分別,到時咪一樣有優劣之分?總之自己得唔到想要嘅嘢而別人得到就 ...

其實去到必收生安排都話唔公平,就很難傾得下去了。

回覆樓主:

我聽過不下數百次如下之抱怨:

人地自行有分,我冇分 》唔公平

人地住九龍城有得抽名校我唔係,冇得抽》唔公平

人地兄姊讀緊細佬妹必收我冇》唔公平

升直屬中學人地B2尾升到我B2頭升唔到》唔公平

學校分精英班將好嘅學生group埋一齊,其他學生資源少咗》唔公平

直資學校受政府資助但自己揀學生》唔公平

津校受資助但叩門,插班收精英學生》唔公平

等等等等………

咁試問成人話唔公平嘅朋友,制度應該點先至絕對公平呢?

我建議不如政府直接用學卷制度推行大中小幼學校,而且每間學校劃一學費,然後所有學校都可以自行收生,整個幼稚園升小學DSE出嚟,然後學校跟成績收生,有能者居之,公唔公平?

adam112 發表於 17-1-27 10:37
同一學校的話,好多活動都會分開搞同安排,分身不下既情況少好多
至於真係咁大義要所謂公平,咁不如全港一 ...

傻啦!就算幾咁統一都好,成績始終都有分別,到時咪一樣有優劣之分?總之自己得唔到想要嘅嘢而別人得到就唔會公平㗎喇。

Felix223    發表於 17-2-10 12:23

Forgetmenot999 發表於 17-1-23 12:16

同一學校的話,好多活動都會分開搞同安排,分身不下既情況少好多
至於真係咁大義要所謂公平,咁不如全港一齊大抽獎,咁係咪公平?點解要分區

再退一步,全港師資統一分配,課程教法全部統一,全港所有學校一模一樣,咁咪唔駛爭名校爭學位,係咪最公平?

se6b03 發表於 17-1-26 22:52
吓,咁樣都叫公平?人地世襲必收,不費吹灰之力就入咗,好似功能組別自動當選一樣。其它人要叩門,向校長老 ...
即係等於李生同你講, 商業社會好公平㗎,香港冇地產霸權㗎。大商家同小商戶嘅營商環境都一樣, 好公平㗎

964000 發表於 17-1-26 22:19
其實如果你自己成績好,還可以再插班,中一又可以再考過,我識不少人是二缐小學,中學去band 1 top, 其實自 ...
吓,咁樣都叫公平?人地世襲必收,不費吹灰之力就入咗,好似功能組別自動當選一樣。其它人要叩門,向校長老師獻媚,卑弓屈膝,過五關斬六將先入到,兩者不可同日而語。

其實如果你自己成績好,還可以再插班,中一又可以再考過,我識不少人是二缐小學,中學去band 1 top, 其實自己有實力,還是很公平的。

Felix223    發表於 17-2-9 12:11

wskngai 發表於 17-1-26 15:23
你查清楚係咪真係殺校播。有D係同其他學校合併,係仲有畢業生父母嘅分㗎。
...
其實我母校都係被殺咗

可以去呢度睇吓:
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%B7%B2%E7%B5%90%E6%9D%9F%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%88%97%E8%A1%A8
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wskngai 發表於 17-1-26 15:23
你查清楚係咪真係殺校播。有D係同其他學校合併,係仲有畢業生父母嘅分㗎。
...

如果連母校係咪被殺都唔知, 抵蝕喇

rickdom6 發表於 17-1-26 12:07
母校被殺咗.. yes yes~

wskngai 發表於 17-1-24 15:51
回覆 monodad 的帖子

唔止新移民無父母母校分嘅。仲有d係間母校被殺咗,又或者未畢業就移咗民或出外升學嘅 ...
母校被殺咗.. yes yes~

我一個仔... 佢呀爸間母校被殺咗, 呀媽(即你我)以前係讀女校... 哈哈.  唯有大抽獎睇下好唔好彩~

對於有實力的人來說,他們就是喜歡"不公平"

庸人自擾 還是 庸人不自擾??
對於我又冇銀又冇墨水,
唔會諗教育制度公唔公平,
自行個仔入間二線, 開開心心已經讀左四年,
留D心機同亞仔親子仲好,
起碼佢而家四年級, 仲好想爸媽拖佢手行街,
又肯講心底話我地知

Felix223    發表於 17-1-25 12:51
wskngai    發表於 17-1-25 11:57
hppa    發表於 17-1-25 11:10

我大仔喺K2考緊直資時,我發現有咗,而我根本冇可能應付到2個小朋友小學唔同校嘅情況,所以大仔有直資offer我都只可以放棄,喺手持15分嘅情況同人爭,最後要玩到叩門先可以入到心儀嘅小學,咁當然細仔係必收生,從細仔角度係坐享其成,但有冇唸過大仔嘅時候我付出咗幾多、犧牲咗幾多先?而家咁睇,只係話你知,每個父母喺呢個遊戲上都最少要面對一次呢個遊戲規則。並唔係坐享其成,只係已經辛苦完!

hppa    發表於 17-1-25 11:10

‹ 上一主題|下一主題