用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 谷唔谷小朋友
go

谷唔谷小朋友   [複製鏈接]

一直唔會谷小朋友亦都唔鐘意谷,但小一遊戲玩左一半,先知而家考小一,正常程度係唔得,一定要谷過先掂
   20    0    0    0

我都覺得,機會係留俾有準備既人(當然人士位例外)

引用:我女開心愉快過了3年幼稚園生活,+我對小一

原帖由 olivia511 於 17-01-18 發表
我女開心愉快過了3年幼稚園生活, 我對小一既做法就係, 唔考直資/私小..... 咁我就冇乜難過既情況出現~

我 ...
叩門係成個遊戲裡面最痛苦的一部份!我女兩年前派得唔好,叩左12間,最勁果日見左四間,果段時間真係既心酸又難受!

唔好話谷,我覺得由K2開始幫小朋友裝備好,英語/普通話學定係百利而無一害,唔一定要坐定定,揀d活動教學的,咁都可以學得好開心。一體一藝唔精都要學下。K1起每晚臨瞓前同小朋友睇故事書+朗讀,對小朋友係絕對有幫助的。

學校只得少數叩門位,佢一定係傾向揀成績較好的一批學生,所以我絕對認同,機會係留俾有準備的人!

呢類post 間唔中又會出現。 谷,定唔谷,因人而異,因家長而異。
算係"非技術性"的問題。
不若開多個post,分享下各種"打茅波"既方法。
事實上,如果焦點只是短淺至"增加入讀名小一既機會,冇野係好得過打茅波的。

vpo0615  打茅波? 幾時都係識人好過識字, 諗辦法結識學校高層.  發表於 17-1-25 16:24

HaYi 發表於 16-12-25 09:07
對幼稚園或初小生, 我讀成早教 (目的是識多D), 不讚成重覆性大量地做 (目的是精準), 而我的目標小學都是重 ...

回覆樓主:

小朋友愛上閱讀...已經成功咗一半
佢所認識已經超越一般課程

仔仔讀學卷快樂幼稚園
無測考、無教快
考到私小

至於我同老公...從佢BB起已開始伴讀
會買不同範疇嘅書俾佢
由佢選擇睇咩書...後來佢一得閒就自己睇書

放假帶佢周圍去
由搭交通工具起...已經係增廣見聞

abby0624 發表於 16-10-21 14:06
在我嚟講,要小朋友學超越佢年齡應有嘅知識已經叫谷,我每晚都會同仔仔讀一本英文同一本中文書,有時啲字唔 ...

Jane1983 發表於 16-12-25 10:26
何謂谷?做練習、學好多野和上面試班?甘我無。

但我有挖空心思,想方設法启發佢,伴讀中英文圖書,揾有趣 ...

我和你一樣方法

Jane1983    發表於 17-1-23 21:43
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

Jane1983 發表於 17-1-23 20:57
回覆 little12 的帖子

Extra curriculum activities

Thanks

回覆 little12 的帖子

Extra curriculum activities

retriever 發表於 17-1-18 09:19
"個人認為小孩需要全人教育,除了知識,還有價值觀"

請問什麼是 ECA

HaYi 發表於 17-1-19 07:27
全人教育是肓兒的基本方向, 不存在是否要做的可議性, 而是一定要做的, 所以相信"阿媽是女人" 般無需多討論, ...

有一說法是正常孩子天生充學習動機(探索,好奇力),反而是周圍環境或人或事限制了,你認為呢?

Heyheyjoyjoy 發表於 17-1-16 23:23

在3版的留言中這個方向很新鮮,就是當大家被牽著鼻子 ...
全人教育是肓兒的基本方向, 不存在是否要做的可議性, 而是一定要做的, 所以相信"阿媽是女人" 般無需多討論, 亦不符樓主開題的主旨. 每人的分別可能是因能力資源所限而有不同成效而己.
而"同人教育"   同   "是否要谷(or 我的定義為廣泛性早教, 非勤操)  "  是2條腿的事, 是否 "不谷" 就是等同放時間/注重在 "同人教育?"  未必吧, 相反亦已.

好怕好多典型的說法, 去拉2者的關係:  正如有些說法是 : '為小朋友選擇happy school , 不谷, 而為了注重全人教育云云...  "   此同亂扣"怪獸家長帽子"是同一道理.  

在幼稚園及初小, 學習的目標及如何到達基本上是由家長取決, 因應目標實際去調整所需才是王道, 而調整是要透切了解自己, 小朋友, 及學校的所需, 是最需要我們此些家長花時間去佈置的.  而且就算孩子本身是有兄姐, 上一個的經驗亦只可參考, 未必能更用, 所以需要不停反思.  有的孩子天生很有學習的動機, 想要多面去了解萬物   有的孩子是較注重成果, 期待外間的讚許, 亦肯順從地去學習而達標,  一齊努力去找一個大家都好的學習模式吧.

retriever 發表於 17-1-18 16:06
要SPEED UP 好多原因... ALL IN ALL 一定係父母為細路著想架啦...
有時可能係想佢訓多D?

做父母是在世上最難的「工作」,你為他/她設想/計劃/安排,他/她唔合作,你也無可奈何;你放手不管讓他自由發展(即讓他嘗挫敗,自己發奮),今時今日小孩面對的世界又好像容不下。

很難啊!大家努力吧!

Heyheyjoyjoy 發表於 17-1-18 10:13
其實要家長speed up的話,是否已經活動太多,小孩付擔不來?
要SPEED UP 好多原因... ALL IN ALL 一定係父母為細路著想架啦...
有時可能係想佢訓多D?

引用:Quote:Heyheyjoyjoy+發表於+17-1-16+23:23+

原帖由 retriever 於 17-01-18 發表
唔係瓜,你試下問吓各小學校長,睇下邊位答你佢地會唔重視"價值觀"。若答重視,就代表佢學校係全人教育?? 我又咁諗,忽略任何ECA既多方位培訓,仲係咪叫做全人教育。亦相信大部份EK家長係理解全人教育並非咁簡單去加多幾樣ECA就係~~~

我女開心愉快過了3年幼稚園生活, 我對小一既做法就係, 唔考直資/私小..... 咁我就冇乜難過既情況出現~

我自問唔想面對任何壓力, 佢扣左一間津校, 扣唔到, 我都已經難受.....想像唔到旁人扣十間八間都落空既慘況!

Heyheyjoyjoy 發表於 17-1-16 23:23
試想像一個面試唔答問題、爭玩具、不能安靜聽指示、等面試的小朋友,就算他/她學習水平到小二/三,學校能收嗎?
變成谷小朋友上面試班

retriever 發表於 17-1-18 09:19

其實要家長speed up的話,是否已經活動太多,小孩付擔不來?
‹ 上一主題|下一主題