用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有這樣的女校嗎?
go

有這樣的女校嗎? [複製鏈接]

小女成績算優秀,估計自行申請大部分band1中學都有機會,但家庭原因打算中學畢業後送佢去日本讀大學,即不會經JUPAS升本地大學。問題係日本唔承認DSE,所以想請教有邊幾間中學適合以下條件?
- 不考慮直資私立國際學校,只考慮官津
- B1B至B1C,B1A都可以但水平最多似上智、聖提就算。如果水平去到例如英華女校,會令佢投入好多要專心應付DSE,會影響佢同時應付日本大學入學試。
- 在地鐵站步行15分鐘內距離
- 在九龍、香港島
- 男女校冇所謂
其實我自己有shortlist 幾間研究中,不過怕有遺留所以請教各位。謝謝!

7    0    0    0

引用:+本帖最後由+subb+於+16-10-31+11:39+編輯+

原帖由 subb 於 16-10-31 發表

老實講, 我也想知香港那有B1中學唔忙 ????? 特別是上了高中??? ...
你好,你可能未睇清楚我之前既回覆... 我係預左會考DSE,而且唔會hea考;不過會分配時間精力預備日本大學入學試,因此為避免墊底和校內競爭太辛苦,想考慮B1b~c而不是B1a。以上係我初步構想。多謝過往各JM既提點。
至於提早隊我大女番日本,亦有JM提過。係大動作,我家暫時不考慮,原因是:
- 香港一般中小學質素其實比日本好。
- 日本既公立中小學其實無分band,只係簡單跟地址派,可惜外婆家附近既學校係棒球名校但學術麻麻。私立同國際國校都好遠,而且佢未有能力用日文考羸當地精英入去。
- 工作關係我家暫不考慮搬到東京,如此佢只能住在外家。冇我太太支援佢自己讀新課程單打獨鬥一定死。
- 相反佢留係香港由我教有信心成績保持b1a,而且我又識教番自己曾經讀過既野。

老實講, 我也想知香港那有B1中學唔忙 ????? 特別是上了高中???
又要唔忙B1, 又要近MTR, 又要女校, 又唔考DSE,
香港高中科程是為DSE而設........................

點解唔回日本讀書???? 又要讀香港課程又要讀日本課程?????

針那有兩頭利, 想清楚想STAY HK 定JP 重好啦 !

MSS有直屬小學, 外來生位好少

Wonderlady 發表於 16-9-24 07:06
明白,即係你小朋友小學已經兩邊讀,一邊local 香港小學,另一邊日文,她不會辛苦嗎?又中,普通話,英文, ...

請問可以介紹你講的日語學校嗎?

lhyxxx 發表於 16-9-26 19:06
都有可能,其實我都諗唔出有邊間band1唔谷。其實間間課業都辛苦,不過b1b-c同學仔冇咁勁應該壓力少D.

...

除左同學仔無咁勁之外,d考試卷既問題應該都無咁勁。。。。。。

引用:其實b1b-c可能仲谷,功課量更多

原帖由 mannewliv 於 16-09-26 發表
其實b1b-c可能仲谷,功課量更多
都有可能,其實我都諗唔出有邊間band1唔谷。其實間間課業都辛苦,不過b1b-c同學仔冇咁勁應該壓力少D.

其實b1b-c可能仲谷,功課量更多

lhyxxx 發表於 16-9-26 08:27
同意。但人望高處係常態吧。佢媽咪曾經成功過,希望佢都會成功。

...
日本著名大學世界排名

引用:回覆+lhyxxx+的帖子 日本好的大學十分難考

原帖由 joyjoyparent 於 16-09-25 發表
回覆 lhyxxx 的帖子

日本好的大學十分難考,
同意。但人望高處係常態吧。佢媽咪曾經成功過,希望佢都會成功。

引用:Quote:lhyxxx+發表於+16-9-24+12:24+ 呢間

原帖由 ysmhkg 於 16-09-25 發表
你屋企住將軍澳,搭北角線返嘉諾撒唔使換線轉車,返學可能連半個鐘都唔使,咁樣可節省好多交通時間俾個女 ...
係呀呢間我參觀過,我亦有調查過佢JUPAS degree 比率,對我囡來說應該輕鬆。

引用:唔計交通,+就樓上所言MSS的確幾適合樓主女

原帖由 RelaxHippo 於 16-09-25 發表
唔計交通, 就樓上所言MSS的確幾適合樓主女兒呢.  我估樓主應該想女兒入讀課業較輕鬆, 高中可以容易take到同 ...
係呀我會研究呢間... 不過好神秘又冇簡介會唔知幾難入。

RelaxHippo 發表於 16-9-24 02:21
請恕我多事.   如果最終目標係日本國立大學, 呢個global 30 project可能會對你小朋友有用.  日本為咗國際化 ...

Agree

回覆 lhyxxx 的帖子

日本好的大學十分難考,

lhyxxx 發表於 16-9-24 12:24
呢間我有留意,如果入讀我囡應比較輕鬆。

你屋企住將軍澳,搭北角線返嘉諾撒唔使換線轉車,返學可能連半個鐘都唔使,咁樣可節省好多交通時間俾個女溫習或休息。

唔計交通, 就樓上所言MSS的確幾適合樓主女兒呢.  我估樓主應該想女兒入讀課業較輕鬆, 高中可以容易take到同日本高中課程差異較小既科目既學校. MSS學生英文好, 課業也較輕鬆, 校風自由, 又多學生中途轉去外國讀書, 我諗咁樣相對上會較易take到理想既dse選修科目.

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-09-25+發表MSS+

原帖由 lhyxxx 於 16-09-25 發表
咁同我主觀印象唔同,謝謝你們!我會研究MSS。不過聽聞佢主要收小學直升,街外位好少。

...
津貼學校開4班,自行收生都係差不多吧~~~

引用:Quote:原帖由+lhyxxx+於+16-09-25+發表謝謝

原帖由 mcl203 於 16-09-25 發表
MSS 係出名相對讀得輕鬆和自由度大,當然高年級都要面對DSE~~
咁同我主觀印象唔同,謝謝你們!我會研究MSS。不過聽聞佢主要收小學直升,街外位好少。

引用:Quote:原帖由+WinnieCatCat+於+16-09-24+發

原帖由 lhyxxx 於 16-09-25 發表
謝謝你既提點。我忽發奇想,不如每日番學出地鐵站後一律轉的士,例如在天后站轉的士去MSS。咁MCS、坑真都可 ...
MSS 係出名相對讀得輕鬆和自由度大,當然高年級都要面對DSE~~

引用:Quote:lhyxxx+發表於+16-9-24+13:23+ 言歸

原帖由 WinnieCatCat 於 16-09-24 發表
沙崇非常重視成績的,銘賢亦係較學術型的學校,不太符合你要求啊!樓主你可認真諗諗交通問題,mss應很配合 ...
謝謝你既提點。我忽發奇想,不如每日番學出地鐵站後一律轉的士,例如在天后站轉的士去MSS。咁MCS、坑真都可考慮了。不過MCS, MSS程度應該很高,恐怕要花好大氣力應付。坑真應該容易讀D? 我就係驚兩邊一齊死所以想保守D...其實名校與否都無所謂,不過佢係B1A成績,刻意入B2似乎太激進,入B1A風險又大,所以我才提出B1B-C。而B1B-C學校通常都不會寂寂無聞吧。轉去日本讀高中係大動作,我暫時唔考慮因為:我覺得日本既幼稚園、大學好過香港。但香港既中小學其實好過日本。第二佢雖然可以住喺東京外婆家,但冇左媽咪輔助成績一定跌。第三佢讀慣本地學校,中三前要操練佢羸過日本當地精英考入一線高中我覺得太難,否則只能按地址派普通高中。

mannewliv 發表於 16-9-24 17:58
小學升中?你女女幾多年級?要提前搬屋轉校先喎,聖提唔好諗,唔入佢直屬小學好難入佢中學,外派位好少
...
講緊自行階段喎 ~~~
‹ 上一主題|下一主題