用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 死路—條
go

DSE 死路—條 [複製鏈接]

DSE的考生是由Jupus 進入香港的大學,其他的考生是由nonJupus 進入,又有無知道其間的差别呢?香港的大學都希望世界排名上升,排名的途徑有二,一是出papers 及研究,另一是国際化,顯現它們選了後者為主,學生,教授都希望吸收世界其他精英,變相亦標籤了本地大部份DSE 考生只是考試機器,決思維及眼界,實際上亦在研究及學習上如此出現,基本上大學較熱門難入的科目都會吸nonJupus 生,又出獎學金及pocket money 去吸,相反jupus位就買少見少,又不吸引。我也見不少其中例子,例如建築系及醫學院等!但是國際化是减少本地生入學的機會及花香港人的錢,真慘呀! 

4    0    0    0

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-07-17+發表有

原帖由 poonseelai 於 16-07-17 發表
2017 UCAS tariff table DSE 5** = A*, 5 = A, 5* 是兩者之間
Thanks, downgraded.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+1998Ruby1998+於+16-07-17+發

原帖由 ANChan59 於 16-07-17 發表
有機會看看UCAS的HKDSE expert report,裏面有對照表,你可以參考一下。

最近UCAS出咗新對照,5** downgra ...
2017 UCAS tariff table DSE 5** = A*, 5 = A, 5* 是兩者之間

ANChan59  Thx  發表於 16-7-18 09:14

回覆 ANChan59 的帖子

我的offer比較奇怪,沒有低開,與他自己convert的grade一樣,甚至更高。 可能我是例外吧

引用:+本帖最後由+1998Ruby1998+於+16-7-17+20:3

原帖由 1998Ruby1998 於 16-07-17 發表

Offer 有些不同,不能直接比較,因為英國conditional offer 會低開!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+本帖最後由+1998Ruby1998+於+16-7-17+20:3

原帖由 1998Ruby1998 於 16-07-17 發表

有機會看看UCAS的HKDSE expert report,裏面有對照表,你可以參考一下。

最近UCAS出咗新對照,5** downgraded 咗,等同AL 的 A*,5 等同AL的A!

1998Ruby1998  謝謝指點!   發表於 16-7-17 20:38

我沒有實際什麼link,只是今年有報UCAS,查過多間大學,也和大學的recruitment office representative 談過,Birmingham, Queen Mary London, Nottingham, Warwick等,他們的ABB/ABB course要求DSE 大都是554,再高級點的Queen Mary Belfast網頁說他們的AAB是5*54。我收到的ABB conditional offer 都是說544/554,與他們的網頁convert出來的grade一樣。所以可以推斷,5*和5**應該都是一樣是A吧?不過不排除5**某些大學會視為A*。
報紙曾經說過5* 5**都是A,不過不記得是在哪兒看到的。
不過我並不是很認識英國大學,也不能肯定往後是否會改。如果有其他人遇到的ABB/AAB offer還要高的話,請分享一下,我也想知道。  

1998Ruby1998 發表於 16-7-17 19:51
回覆 samsam123321 的帖子

哈哈,原來大家都了解錯了。  

del.....

引用:+本帖最後由+1998Ruby1998+於+16-7-17+18:4

Really from Russell Group?

Any link?

哈哈,原來大家都了解錯了。  
當然,香港以前的AL中文很難,但是不是必讀。我以前小學六年級的時候,已經想好AL讀英文,歷史,英語文學,想避開一直很弱的中文和數學,所以我和父母一直沒有怎麼理會這兩科,但是現在我和其他學生一樣被迫修讀這兩科才可以升大學。

1998Ruby1998 發表於 16-7-17 17:51

5** 和 5* 應該都是 A,這個是跟報紙和Russell Group大學convert出來的。當然人 ...

原來你在樓上一路都講緊gce a level ?我理解太差了。我講緊dse 同以前香港a level 比較。5**=A,5*=B,5=C.唔怪得知你們覺得中文咁難,原來同gce 中文比。

5** 和 5* 應該都是 A,這個是跟報紙和Russell Group大學convert出來的。當然人數少了,5** %卻也少了。

引用:+本帖最後由+samsam123321+於+16-7-17+16:0

原帖由 samsam123321 於 16-07-17 發表
教育局會同你講,2等同會考合格,5條2即是會考合格。

ANChan59 發表於 16-7-17 16:02
我都計過,AL的A-C,跟DSE的5-5** 的人數差不多,只是基數不同。

正如你所說,如果用33222人數作基數, ...

所以張cert 如果見4已經係好差,見2已經係F,33222其實係得兩科合格

引用:+本帖最後由+samsam123321+於+16-7-17+14:1

原帖由 samsam123321 於 16-07-17 發表

我自己計2009年日校82288人考hkcee,2011年31650人考hka ...
我都計過,AL的A-C,跟DSE的5-5** 的人數差不多,只是基數不同。

正如你所說,如果用33222人數作基數,是差不多!

1998Ruby1998 發表於 16-7-17 11:05

嘅觀點係其中一個令到DSE難嘅地方。當然,AL,CE,DSE,課程範圍,學習時間,同 ...

Dse 5**=A,5*=B,5=C. 不要搞錯。

熱血勳章

引用:是離譜是通識必考政策,通識不是能每人都做

原帖由 Mikeyuen 於 16-07-16 發表
是離譜是通識必考政策,通識不是能每人都做得到,很多在學術上有成就的人都不是通識能手,更是可能説不及格 ...
同意,剷除通識科,俾人多一個自選機會就好多了。

Del....

Del.....

嘅觀點係其中一個令到DSE難嘅地方。當然,AL,CE,DSE,課程範圍,學習時間,同場考生等,各有各難法。如果嚴格啲講,我同你都冇資格評論AL,CE,DSE當中嘅困難,因為我哋冇經歷過全部AL,CE,DSE。

以課程範圍:DSE就係CE+AL某啲課題,可以話係0.75個AL。CE嘅課題相對淺好多,我Form 5 做 CE感覺頗輕鬆,只要小心就一定冇問題。

學習時間難度:呢個有啲爭議,因為有啲人就覺得3年讀DSE,同埋2年AL+2年CE,舊制度多啲時間,但係我都明白,AL深好多,DSE已經剔走好多課題。我冇讀會考,睇番報道/論壇,CE升AL嘅計分方法係計算最好6科,唔一定10科,不過普遍Band 1會要求讀8科,如果有讀M1/M2,亦有3科選修科嘅話,壓力不定比CE嘅同學低。即係可以話,只要你中英文成績唔好咁差,然後淨係谷當中6科,係學校考好,就按道理可以升返上去,但係DSE面對嘅係出面幾萬個學生,你個成績係學校排好前都未必有用,因為其他學校嘅同學考得比你好,CE係學校嘅爭鬥,DSE係全世界。

應試人數:AL少4萬人,但係全部都係尖子。呢部份AL當之無愧。

A/5** 數量 及比例:呢個一定係DSE,5**同5*都係A,但係少粒星就同唔少同學想讀嘅BBA講再見。以2012年嚟講,經濟科奪A/5** 嘅數據,
2010 CE:3.6% of 35,923 students = 1,293.228
2012 AL:4.5% of 8,463 students = 380.83
2012 DSE:1.4% of 21,220 students = 287
2013 DSE:1.5% of 20,044 students = 303
2014 DSE:1.6% of 18,427 students = 294

點睇都係DSE攞5**難,但係5**同5*已經係一分嘅差別,但係兩個級別都係AL嘅A。以入中大 Gbus (Global Business)嘅話,15年5*5*5*5**   5**5*5* M1/2要5**先至係中位數,少粒星都無緣。

協同效應嚟講,CE會難,AL最易,DSE中間。

grade cut off:DSE最麻煩,AL大部分科目分數達至76%或以上都會攞到A,DSE大部分科目分數達至86%或以上才有機會5** ,80%-85%係5*。CE係考小心應戰,篩走操心大意嘅學生。

我所講嘅「嗰位」去咗外國嘅同學,佢唔係讀law,讀Business (香港讀Business嘅分高過law programme),選修科3科554,英文有4,數學有3,已經收咗佢。不過,我都有提到,大前提係有錢。  
‹ 上一主題|下一主題