用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學的吸引之處
go

德望小學的吸引之處   [複製鏈接]

睇過之前D 討論, 見好多女生既家長都好鍾情德望小學.
甚至有時見到 XXX小學 VS 德望小學時, 都會一面倒揀德望.
真心想知德望有咩吸引之處呢?

35    0    0    0

punlik 發表於 16-8-14 20:33
我覺得是DSE中文科,好多傳統名校未適應到,相反培正等中文強既學校有優勢。
另一方面是直資私立小學多左 ...
同意, 直資私立概出現, 巳經慢慢開始將部份一線或名校概生源吸走. 但過程需時先可以反影出黎.

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-8-14+19:32+

原帖由 retriever 於 16-08-14 發表
我講既係EK上既輿論。。。
大概就係好似樓主標題咁。。
有咩幻想?

Soundervolt 發表於 16-8-14 19:32
點様降級?又會唔會係其他學校進步咗呢。
我講既係EK上既輿論。。。
大概就係好似樓主標題咁。。

原因可能係好多人既心目中幻想破滅左。。。

引用:跟ek一年過後,點解咁多神校都降哂級。 +

引用:跟ek一年過後,點解咁多神校都降哂級。 +

原帖由 retriever 於 16-08-14 發表
跟ek一年過後,點解咁多神校都降哂級。
點様降級?又會唔會係其他學校進步咗呢。

回覆:德望小學的吸引之處

跟ek一年過後,點解咁多神校都降哂級。

karen55407  Which  發表於 16-8-14 20:07
Yanamami  例如?  發表於 16-8-14 18:14

回覆:simsimwong 的帖子

大家加油

引用:一句講曬:no+pain+no+gain 大家知不知道Sf

原帖由 simsimwong 於 16-08-13 發表
一句講曬:no pain no gain
大家知不知道Sfa/Aps/kts 的家長的辛苦和付出,如果德中只收5成德小,我相信作 ...
完全同意,講得好

回覆:德望小學的吸引之處

一句講曬:no pain no gain
大家知不知道Sfa/Aps/kts 的家長的辛苦和付出,如果德中只收5成德小,我相信作為德小家長也會比較起名私小(冇中學)的安心少少,假設小朋友在德小不是band 1,咁他在其他名私小也不會是band 1,所以大家繼續努力拉
那些名津龍校,雖然話直升,但聞説好多不到程度的要repeat

有4架大巴走TKO,TKO真係大户

引用:Quote:CHP+發表於+16-8-4+10:36+仲有SSGC,+

原帖由 hkpapa852 於 16-08-04 發表
住港島既, 應該好少會考慮九龍區既學校.

會對GH有興趣既, 估計主要來自九龍區, 跟住仲有大量來自TKO既中產 ...
住港島,我估, GHS, HYS, MCS, SMCC 都一般興趣 ~~~ 估乍

引用:Quote:CHP+發表於+16-8-4+10:36+仲有SSGC,+

原帖由 hkpapa852 於 16-08-04 發表

會對GH有興趣既, 估計主要來自九龍區, 跟住仲有大量來自TKO既中產 ...
讀港島例外

CHP 發表於 16-8-4 10:36
仲有SSGC, YWGC...不過,一個一個分散左。

會對GH有興趣既, 估計主要來自九龍區, 跟住仲有大量來自TKO既中產家庭, 亦有部份來自新界區

adriantai  精準  發表於 16-8-4 10:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-8-3+14:57+編

原帖由 Yanamami 於 16-08-03 發表
仲有SSGC, YWGC...不過,一個一個分散左。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-08-03+發

原帖由 siden 於 16-08-03 發表
文武雙全band 1頭女仔,唔計讀津中,基本上分完俾DGS 同 HY, 剩番一定仲有一堆俾GH收。就算唔計全港冇中學 ...
同意。外面大把神級學生,如果要咁行,大家都要盡下力。升唔番就出面中學。出生率漸高,大家各自找出路。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-08-03+發

文武雙全band 1頭女仔,唔計讀津中,基本上分完俾DGS 同 HY, 剩番一定仲有一堆俾GH收。就算唔計全港冇中學 ...
你唔計埋SPCC 和 SPCS, 但香港都仲有大把叻女生,夠分既

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-03+發表有兩

原帖由 Soundervolt 於 16-08-03 發表
如果德中連德小嘅B1尾學生都唔收,佢地真係咁有信心收到咁多街外文武雙全嘅B1頭學生?老實講,係都俾油麻地 ...
文武雙全band 1頭女仔,唔計讀津中,基本上分完俾DGS 同 HY, 剩番一定仲有一堆俾GH收。就算唔計全港冇中學嘅名私,地區津小大把臥虎藏龍。

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-03+發表有兩

原帖由 Soundervolt 於 16-08-03 發表
如果德中連德小嘅B1尾學生都唔收,佢地真係咁有信心收到咁多街外文武雙全嘅B1頭學生?老實講,係都俾油麻地 ...
仲有唔使$嘅紅磚屋。

引用:Quote:原帖由+CHP+於+16-08-03+發表學校沒

有兩個原因德中唔收都入得了band1 學校:

1. 升中人口跌,band2 都有機抽上band1 校
如果德中連德小嘅B1尾學生都唔收,佢地真係咁有信心收到咁多街外文武雙全嘅B1頭學生?老實講,係都俾油麻地女校收哂先啦。

hppa    發表於 16-8-3 18:02
‹ 上一主題|下一主題