用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿學校不是你們想像這樣好
go

聖保祿學校不是你們想像這樣好   [複製鏈接]

老師不教書的要家長用資源去幫助女兒,校長無能........完全不察覺學生學科成績底落的原因,又沒有評審各科老師教學表現,自吹學生成績有多好,再多做幾年學長這校應該會降banding

dse2017  校長真係不會理,你應該去學校見佢,鬧下佢,睇下佢會不會理你,自己努力吧。   發表於 16-6-10 02:32
   28    0    0    1

Rattie 發表於 16-12-12 23:00
Topicwise 我係同意的,但 gcse gce 係濶而比較淺,dse 就係窄而深。每個 topic 都要追返課程的,所以中五 ...

其實讀任何嘢,最好都係先廣泛而淺,打好基礎之後再深入研究。

stinkyrabbit111 發表於 16-12-13 06:49
回覆 Rattie 的帖子

Thank you for your reply! 咁同學幾時要開始簡考GCE/DSE ,之後的課程也會因此不同嗎 ...

中四,唔記得係考 igcse 前定後。
GCE 人數規定要比 DSE 少,有部份位係預咗比 non Chinese students,不過相信學校都會儘量配合學生需求的

tsangnamnam  Thanks Rattle, your information is very useful.  發表於 16-12-13 22:42
stinkyrabbit111  Thank you Rattie!!  發表於 16-12-13 19:17

極同意!

Thank you for your reply! 咁同學幾時要開始簡考GCE/DSE ,之後的課程也會因此不同嗎?

王家爸爸 發表於 16-12-12 19:48
其實兩個試內容有唔少重覆,所以兩個都考比較有利。

Topicwise 我係同意的,但 gcse gce 係濶而比較淺,dse 就係窄而深。每個 topic 都要追返課程的,所以中五係要教得好快。

stinkyrabbit111 發表於 16-12-12 18:49

Rattie想請教,你意思是中學d同學考igcse ,之後再考dse?多不多人只考一個試? ...

所有中四同學一定要考 igcse 的,之後至再揀 DSE / GCE

stinkyrabbit111 發表於 16-12-12 18:49

Rattie想請教,你意思是中學d同學考igcse ,之後再考dse?多不多人只考一個試? ...

其實兩個試內容有唔少重覆,所以兩個都考比較有利。

stinkyrabbit111  Thank you!!  發表於 16-12-12 21:10

Rattie想請教,你意思是中學d同學考igcse ,之後再考dse?多不多人只考一個試?

cherrieshum 發表於 16-12-12 07:07
邊間聖保祿?跑馬地那間?

原來是那間。
我一直以為是band 2學校

cmchang0927  跑馬地st paul是band 1B. 2年前出了2個dse狀元  發表於 16-12-12 20:17
王家爸爸  三間聖保祿都係B1上游學校。   發表於 16-12-12 19:46

Rattie 發表於 16-12-12 09:52
今年攞住獎學金升去 LSE 的我識嘅都有四個同學,有人因為咁而放棄三大神科,究竟往外國係跳船定更上層樓? ...

謝謝你的info, 讓我知更多spcs 中學情況(emoji)(emoji)(emoji) 小女讀緊小學,收到既信息並不是樓主所講的。

收您才算。

NaNam2000 發表於 16-12-12 02:05
我最欣賞有igcse 同dse 選擇,如果出外國讀真係方便好多。

今年攞住獎學金升去 LSE 的我識嘅都有四個同學,有人因為咁而放棄三大神科,究竟往外國係跳船定更上層樓?
成績好嘅同學唔使交學費、考試費之外仲可以有錢落袋,分分鐘抵過讀津校添。
一間學校咁多老師,有人 hea 教有幾咁奇?我女都領教過。身邊家長朋友讀其他學校咪一樣係咁呻。朋友更呻好老師往往被派去教精英班,我女這幾年反而不是這樣一面倒的。

CYPK 發表於 16-6-9 19:47
老師不教書的要家長用資源去幫助女兒,校長無能........完全不察覺學生學科成績底落的原因,又沒有評審各科 ...

邊間聖保祿?跑馬地那間?

Yanamami  果间叫聖保祿中学?  發表於 16-12-12 07:43

Rattie 發表於 16-12-11 23:57
中三中四兩年要準備考 igcse, 如果選 DSE, 中五先開始,比其他學校遲一年喎,好趕吓。不過d女女真係勁,一 ...

我最欣賞有igcse 同dse 選擇,如果出外國讀真係方便好多。

王家爸爸  同意  發表於 16-12-12 19:42

caca316 發表於 16-12-11 22:07
可解釋多少少如打算本地升學而不應選擇convent 的原因嗎?謝

中三中四兩年要準備考 igcse, 如果選 DSE, 中五先開始,比其他學校遲一年喎,好趕吓。不過d女女真係勁,一樣考返個好成績返來,往年 GCE 多人入三大神科,近年來已見逆轉。剛過去一年,三大 % DSE 58.4%,GCE 40.8%. 之前開家長會,有家長提及 igcse 加重學生壓力,佢哋普遍都考十科。我就反而覺得佢哋身經百戰,唔使一嘢就考個定生死嘅公開試。
適合與否真係要自己去衡量吓,辛苦嗎?當然唔輕鬆,但個個讀,咪一齊俾心機去砌囉。
考到好成績,學校連考試費都回返比你的。

Rattie 發表於 16-12-10 21:24
女兒剛畢業,是中學外來生。她升小那一年剛好是小一不向外招生,所以中學大部份同學都是從幼兒/稚園升上。 ...
可解釋多少少如打算本地升學而不應選擇convent 的原因嗎?謝

NaNam2000 發表於 16-12-11 17:43
樓主資料係邊度得到?其實你指既補習係好平常既事,好多其他學校學生都係甘。
...

每年呢個時候,坊間唔同討論區總有呢啲 bad mouth 名校既 posts。  

樓主資料係邊度得到?其實你指既補習係好平常既事,好多其他學校學生都係甘。

littlemaopig 發表於 16-12-9 13:46
識人喺入面做, 佢意見都話呢間唔好, 讀書氣氛唔好, DSE成績都唔好

Ha?

唔係掛?

全港DSE成績最好四間女校係DGS / SPC / SMCC / MCS

佢DSE成績唔好?
‹ 上一主題|下一主題