用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 剛確診high functioning autism
go

剛確診high functioning autism [複製鏈接]

複式洋房

一年級確診adhd,現五年級, 冇食藥,上social class, 專注班,neuro feedback training, 食魚油, 在家冇限耐性同包容, 正面管教……到去年4年級有兩個term conduct 有b+, 我開心到不得了,我滿以為我們的努力冇白費,但今年情況差了,我都要好好了解下變差的原因,對症下藥,糾纏了咁多年,或可能都要考慮食藥了。於是再搵第二個心理專家攞意見,我俾佢睇晒d之前做的assessment, 包括gift 同adhd, 再update 下佢近來的情況,最後報告話唔係adhd, 係high functioning autism.
現在最頭痛係有時佢如不滿或憤怒時會打人,踼人或meet 人

我從來都冇想過佢係 high functioning autism, 這類人都會控制唔到而動手動腳嗎? Cp 意見冇話要食藥,但如食是食adhd 藥 還是 autism 藥去控制佢的仲動? 好煩,唉… 又要搵training 同搵精神科醫生問問… 真係好困擾呢!

7    0    0    1

回覆:Activehealth 的帖子

多謝你,感恩分享!

MANNI1220 發表於 16-4-7 23:12
而家睇到你咁講我都懷疑個仔金屬中毒,因佢平時無乜食熱氣或零食但尿好臭,口也臭。早幾天去評估,話佢可能 ...

Deleted

回覆:Activehealth 的帖子

而家睇到你咁講我都懷疑個仔金屬中毒,因佢平時無乜食熱氣或零食但尿好臭,口也臭。早幾天去評估,話佢可能輕微自閉傾向(智力正常)。不過真係驗到都無咁多錢醫。JM,請問你知道日常食什麼或做些什麼有助于排金屬毒呢?

回覆樓主:

Deleted

引用:Quote:原帖由+tcbobo+於+16-03-13+發表如果

原帖由 Activehealth 於 16-03-13 發表
我個仔係A仔,兩歲半時有嚴重發展遲緩但智力相對正常,好彩驗到水銀超標52倍(驗血加驗尿),做排毒到五歲 ...
請問有d咩食物係會導致重金屬中毒?謝謝

Activehealth, 謝分享,驗左都冇錢醫呀…

我自己個仔無試過排毒,但識得人哋個仔過了一段時間便自己話要揾X醫生(即系排毒個醫生),個小朋友排完毒覺得舒服曬,我都覺得好神奇

回覆:剛確診high functioning autism

剛有jm pm 問我,魚油丸會否有水銀等重金屬?
大牌子魚油丸應該安心,尤其有美國FDA認證果啲,出品通常有嚴格監控,會驗重金屬等有害物質。

仲有問關於補充品supplements。
阿仔因為要排水銀,啲藥令佢好果啲金屬都排走埋,所以要食番晒啲iron,magnesium, zinc, calcium 及 selenium。

其他補充品如CoQ10, carnitine, omega 3 fish oil, Super Nu-Thera, probiotics, carnosine, DMG, Lipoic acid, 仲有每星期三次在家同佢打methyl B12 針。

全部有醫生處方加驗血驗尿嚴格監控,自己千祈唔好亂試!

引用:回覆+Activehealth+的帖子 驗重金屬貴嗎?

原帖由 irenelwl 於 16-03-16 發表
回覆 Activehealth 的帖子

驗重金屬貴嗎?小孩會辛苦嗎?我聽就聽過d樣野,但詳情唔知,有時又聽到d醫生扼人 ...

驗血及尿查重金屬加醫生費第一次$8000-10000。

英國人香港註冊西醫,cool cool 地。sample sent 過美國驗,貴唔貴,見仁見智。只係知好多細路由大陸及東南亞等地,都特登過嚟睇佢。我完全唔係sell野或服務,亦無收過任何回佣,更不是打手。

只係大家都坐埋喺同一條船,當年極度㥬惶,黑暗中好似周圍都見唔到光,更遑論知道問題原因,搵到解決方案。

呢幾年有極大進步,叫做搵到條出路,想發揮「獅子山下」精神,同舟共濟,自己孩子自己救,跟大家分享,俾各位多一個方案考慮。試唔試,唔關我事。自己揀咗試,試咗有好效果,只會"鄧"你地開心。虛心問多啲,學多啲,就唔怕俾人呃。一開始無問清楚,就諗住人有心sell 野呃你,有好野都無人願意講你知,蝕底只有自己。

我個仔得,唔係代表個個都得,講真阿仔果兩年不停打針食藥補充品,其實都好辛苦,又要食GFCF diet, 仲有一星期五天ABA, 兩年多用的錢超過港元一球。但錢駛咗可以搵番,阿仔黃金治療期過咗追唔番。依家睇到阿仔嘅開心成長同學業成績,乜野都值番。

其實我真係唔知除咗自己小朋友有自閉症的jm 及ching, 有無人咁得閒成日上呢個forum。

irenelwl  THANKS  發表於 16-3-18 22:46

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+16-03-16+發表唔係太

原帖由 Activehealth 於 16-03-16 發表
係我自己大肚前及大肚時食了,重金屬吸得最快同最受影響係係肚裏面成長果個嬰兒,因嬰兒成長需要大量礦物及 ...
呀,明白。而家小朋友無事就好了。

回覆 Activehealth 的帖子

驗重金屬貴嗎?小孩會辛苦嗎?我聽就聽過d樣野,但詳情唔知,有時又聽到d醫生扼人,好擔心。

LLKK 發表於 16-3-16 01:27
唔係太明。你指是小朋友食了大量花膠所以重水銀,還是你自己吃了,透過母乳傳給小孩?因為幼童食海味,真係 ...

Deleted

引用:係花膠累事,愈貴愈大隻花膠(魚鰾)條魚愈

原帖由 Activehealth 於 16-03-13 發表
係花膠累事,愈貴愈大隻花膠(魚鰾)條魚愈大,愈食得多重金屬愈易領野。

我以前未有及有咗後,係花膠燉成 ...
唔係太明。你指是小朋友食了大量花膠所以重水銀,還是你自己吃了,透過母乳傳給小孩?因為幼童食海味,真係較少聽。

回覆:dreamdream081 的帖子

Apology accepted.

Activehealth 發表於 16-3-15 20:04
我知有幾位jm pm 了我攞資料,現為免被人懷疑sell 野,現在開始所有pm 都不會答,對不起!

如各位jm 覺得
sorry, maybe misunderstand

引用:Quote:原帖由+Activehealth+於+16-03-15+發

原帖由 dreamdream081 於 16-03-15 發表
Active Health, 您這個名好有趣,是推銷或公司名的?如是的,請收手,不要再sell 服務赚錢!

...

Deleted

引用:Quote:原帖由+tikka3768+於+16-03-15+發表

原帖由 dreamdream081 於 16-03-15 發表
不要隨便信人,這裹好多人sell野
我知有幾位jm pm 了我攞資料,現為免被人懷疑sell 野,現在開始所有pm 都不會答,對不起!

如各位jm 覺得被連累,請公開譴責某人或向版主投訴。

引用:Quote:原帖由+tcbobo+於+16-03-14+發表咁去

唔好亂信
我從來無在 Baby Kingdom sell 過任何野,有資料都只係pm.
好多時係各jm 問我才答。
你有乜証據話我sell 野?
我可以搵律師告你誹謗,我現保留法律追訴權。

引用:咁去邊度驗呀?驗頭髮、驗血定驗尿呀?政府

原帖由 tcbobo 於 16-03-14 發表
咁去邊度驗呀?驗頭髮、驗血定驗尿呀?政府精神科會唔會做?
no need to do

‹ 上一主題|下一主題