用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 給考K1而準備的你們
go

給考K1而準備的你們 [複製鏈接]

12    0    0    0
簽名被屏蔽

引用:我小朋友讀緊n班,個個同學都出去考K.發現

簽名被屏蔽

我小朋友讀緊n班,個個同學都出去考K.發現有幾位同學橫掃熱門學校offer,一係有好多offer,一係就無乜offer.我留意多offer都有一些共通點,就是語言表達能力高,講野時雙眼必望住你。你覺得你是同佢有交流. 不一定是最聰明的孩子,收生絕不是靠運氣
不過入不到熱門學校不是什麼大不了.in,小學先見真章

引用:有感而發.......剛看到維記校長訪問,+佢話

簽名被屏蔽

引用:有感而發.......剛看到維記校長訪問,+佢話

原帖由 vpo0615 於 16-03-04 發表
有感而發.......剛看到維記校長訪問, 佢話家長們"贏在起跑線"嘅心態要改....... ...
呢個大家都知,但另一邊廂又話要競逐神校...

有感而發.......剛看到維記校長訪問, 佢話家長們"贏在起跑線"嘅心態要改.......

回覆:給考K1而準備的你們

考名幼加龍幼K1....大前題真係要肯講野加有自信....最好係講好多野之餘會問返老師問題

回覆:puichingforsure 的帖子

thanks

引用:+本帖最後由+Streetboy+於+16-2-29+11:40+

原帖由 Streetboy 於 16-02-29 發表

回覆 puichingforsure 的帖子

回覆:Streetboy 的帖子

咁我又冇乜所謂, 因為小朋友太細都唔建議強行戒片, 學校就想小朋友戒好片小d work load而不顧小朋友是否適合, 將戒片放入收生指標之一, 就算有offer我都唔會讀.

但以我在社會大學打滾嘅經驗......新生代真係有好多"高分低能".....所以我諗, 小朋友人生旅程漫長, 有D嘢未必响學校學到嘅, 例如EQ/AQ, 先至係佢哋响社會生存, 練贏其他人嘅籌碼.

其實係因為近年贏在起跑線嘅心態令到競爭推前到幼兒教育, 氣氛做到好似小朋友入唔到名幼神校就等於唔會考得到好中學/入唔到大學......

引用:以我自己2個經驗+(都是中B,+K2在熱門私幼,+

原帖由 HaYi 於 16-02-27 發表
以我自己2個經驗 (都是中B, K2在熱門私幼, P4在熱門直資)

考K1 / N1 運氣較重要 (考的 時間, 小朋友心情  ...
Exactly! 考N1考K1八乘以上靠運氣, 小朋友們根本都未明為咩要面試和面試又有咩意義, 所以亦同意樓上有家長所提及, 要調節的反而係家長本身的心理, 不要太大厭力和有負面情緒, 呢樣對孩子係會直接影響。
到左考中學, 到時小朋友會成熟好多, 表現會較穩定, 加上有呈分試,、操行分、體育或藝術等成績作依歸, 相對於考幼稚園, 賽果會公平公正好多。

以我自己2個經驗 (都是中B, K2在熱門私幼, P4在熱門直資)

考K1 / N1 運氣較重要 (考的 時間, 小朋友心情 等等...) , 家長之前做的任何訓練同準備, 對一個考時得1-2yr BB, 都不是易有相對的表現.   

當然, 學前教育本就不是為考K1/N1而設, 所有自理或學術的早教都有利小朋友的發展, 考到名校或心儀K1/N1 當是bonus 會好些.  

一路上去考小一, 中一, 面試成果同小朋友能力的比重才相對慢慢增加, 之前的培訓的結果正常來說會明顯左, 幸運的成份會慢慢被取代.   

引用:Quote:原帖由+whitepurin+於+16-02-26+發表

原帖由 merrypris 於 16-02-27 發表
十分同意。反正教養孩子是anyway 會做的事,無謂比壓力自己及小朋友。
對! 我相信呢度大多數家長都盡心教育小朋友品德禮貌, 這並非只為考學校, 而係為他們建立正確人生觀和價值觀。
沒有一本天書可教點樣考學校為之最好, 所以家長同小朋友都唔好為此太大壓力, 就算同一間學校, 當中唔同既老師亦有唔同既收生準則(眼緣)啦, 任由家長由細到大教小朋友要主動要有笑容, 去到反常亦大有人在, 始終太多外來因素唔在掌握之中。
但我認同對某d小朋友(包括我自己果d)黎講, 多報幾間學校爭取面試經驗係有正面效果的。

引用:我覺得爸爸、媽媽都要預備自己:調節及控制

原帖由 HappyMeow 於 16-02-27 發表
我覺得爸爸、媽媽都要預備自己:調節及控制自己的情緒,盡量以平常心面對⋯⋯因為真係會有好多你不能控制的 ...
講得好!

回覆:給考K1而準備的你們

我覺得爸爸、媽媽都要預備自己:調節及控制自己的情緒,盡量以平常心面對⋯⋯因為真係會有好多你不能控制的情況或超出預期的結果。幼少的孩子未能做到爸媽期望的表現是很正常的事⋯⋯。不要苦了自己、苦了孩子。幼少生命需要我們的鼓勵、支持、體諒⋯⋯才能茁壯成長!還有,在這階段,我們機乎是孩子的全部,亦是爸媽與孩子最親近的歲月⋯⋯孩子長大得太快,希望大家好好真惜!共勉之。

引用:回覆+puichingforsure+的帖子 有時,學校

原帖由 HappyCheerBaby 於 16-02-25 發表

有時,學校唔收你小朋友,唔係小朋友問題,而係冇校車服務或校車去唔到所屬 ...
agree

引用:我明白你意思,相信個個家長都用心教導小朋

原帖由 whitepurin 於 16-02-26 發表
我明白你意思,相信個個家長都用心教導小朋友,但用心教導後是否就如願以償,並沒有保證,所以根本很難說如 ...
十分同意。反正教養孩子是anyway 會做的事,無謂比壓力自己及小朋友。

‹ 上一主題|下一主題