用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考第幾名才算band 1A?
go

考第幾名才算band 1A? [複製鏈接]

如果學校去年有50人入band 1校,咁考第幾屬1A? 如果屬1B, 自行選1A校,有機會嗎?

5    0    0    0

瑩瑩老豆 發表於 16-1-18 22:59
50人入b1 校不代表50個都係b1 學生. 不少坊間所謂學校banding 都唔係太準.
係另一方面, 有D校網入到B2中學既學生都可能係B1學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

瑩瑩老豆 發表於 16-1-18 22:59
50人入b1 校不代表50個都係b1 學生. 不少坊間所謂學校banding 都唔係太準.
尤其該區band1位多過band1生,同埋d有聯繫個d,水分好多
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

王國會長

妹妹頭 發表於 16-1-13 08:08
回覆 mymflove 的帖子

O下, 樓主學校BAND 1 已經係50人喎, 仲要除3? 應該係睇下灰色地帶會有幾多人 ...

洋蔥頭媽咪 發表於 16-1-15 21:22
通常一級超過一半以上學生屬B1,一般已經算係一線學校,有多少band 1生通常問學校就最清楚。

...
要做到英文中學, 係碼要有85%學生屬於Pre-S1中英文科既第一組別和第二組別.

英文中學係咪一定係B1..... 現實係: NO

洋蔥頭媽咪  我知,但我答緊人地問小學唔係中學  發表於 16-1-19 08:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-1-16 00:07
我成曰咁諗....坊間成日話只收12345
只計吓呢幾間...SPCC...DBS..SPCS..QC..KC...DGS..HYS..GHS..LS...SJC ...
暫時我個區+埋附近都只聽過兩間官津咁鬼寸自行係收頭12345的, 其他就算係B1A都只係揀人in, 無話一定要頭12345, 所以大家都應該放心

回覆:mcl203 的帖子

級頭三會考慮嘅直資,相對於全港嘅B1A學校, 其實唔多,影響有限!

如果自己小學師兄師姐多人入到頂級直資嘅,就可以酌量增加機會!

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-1-16+13:22+編

原帖由 Yanamami 於 16-01-16 發表
又現實係無咁攻某D直資可能係其一,其二係某D直資收得少係其二,你囡囡間小學都收7個啦,斷估都唔係順序1234567啦~~~

Yanamami  123倒是真的……  發表於 16-1-18 09:21

mcl203 發表於 16-1-16 12:45
要考慮埋1A直資 如坊間所講只收D 123.....1A直資係多數唔只40-50個位
咁即係吸走幾多123呢??

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D2

我估係禁,睇hkpapa个帖就見有d小学無乜学生入SPCC DG DB, 專攻名津。禁果d小学头二三咪係去in呢d名津~

Band5 發表於 16-1-16 12:36
我只會計大數,先假設1A學位同1A學生數量相等,自行位係30%,以一間小學有60個B1生為例,約20個屬1A,級頭1 ...

要考慮埋1A直資 如坊間所講只收D 123.....1A直資係多數唔只40-50個位
咁即係吸走幾多123呢??

BTW....我唔識去計

回覆:考第幾名才算band 1A

我只會計大數,先假設1A學位同1A學生數量相等,自行位係30%,以一間小學有60個B1生為例,約20個屬1A,級頭1-6個自行入到1A就好正常,如果得30個B1,級頭
3最合理!

當然唔準,要睇實際學位同學生數量,再加返1A直資學位,又要睇學校排名,地區,小學强校弱校等等。

不過如果以一間熱門1A中學計,除咗部份強小學外,級1-6以外嘅,自行機會應該唔大!

little_yolky 發表於 16-1-15 15:13
有咁既要求, 緊唔係一般既一線學校啦。我見沙田有一間, 北區有一間。大埔好好既, 無咁多要求, 只要 ...

我成曰咁諗....坊間成日話只收12345
只計吓呢幾間...SPCC...DBS..SPCS..QC..KC...DGS..HYS..GHS..LS...SJC..MCS...SM...加埋其他龍頭官津
可以剩番幾多 12345分俾其他中學呢

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-01-13+發表

原帖由 sammag 於 16-01-15 發表
點知自己的小學係一線定二、三丶四線呢?
通常一級超過一半以上學生屬B1,一般已經算係一線學校,有多少band 1生通常問學校就最清楚。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-1-15+13:43+香港边

原帖由 little_yolky 於 16-01-15 發表
有咁既要求, 緊唔係一般既一線學校啦。我見沙田有一間, 北區有一間。大埔好好既, 無咁多要求, 只要 ...
屯門及元朗區有冇呢?

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-01-13+發表又

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-01-13 發表
同意,一線小學通常有一半或以上band 1生,三線小學則少於3分1,所以未必系除3。

...
點知自己的小學係一線定二、三丶四線呢?

話就話地區啫,唔通住北區嘅山長水遠去港島返學咩?搭車都無晒時間同精神啦

little_yolky 發表於 16-1-15 15:13
所以地區相比傳統中學....收生要求可能仲狠D ~~~

5kin 發表於 16-1-15 15:28
我呢d無銀用嘅家長,對住d神級直資,只能遠觀
就算係B1A津校....都未必一定係自行階段睇成績收生
尤其是有教會背景...可能會有另類考慮點 ~~~

我呢d無銀用嘅家長,對住d神級直資,只能遠觀
‹ 上一主題|下一主題