用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5中英唔合格, 是注定是band 3,有方法起死回生嗎? ...
go

P5中英唔合格, 是注定是band 3,有方法起死回生嗎? [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆:marble2004 的帖子

簽名被屏蔽

回覆 Hoining 的帖子

勤力,真係好重要,  我 經 常 同 阿 女 講,  話 之 你 有 幾 好 成 績,  不 盡 責不勤力,  識 飛 都 無 用,  自己  在HR 多 年, 我 經 常 同 阿 女 講,  年 青 人,  世 上 無 難 事,  只 怕 有 心人,  否則, the door is there.

回覆:irenenursing 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:irenenursing 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:Hoining 的帖子

你好勁!真係要比個叻你!為咗小朋友學習可以咁犧牲咁多,我覺得教小朋友就係要咁,由自己做起。

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

cocobabyklkl 發表於 16-1-10 09:14
Band3 學校唔一定學壞,反而佢地對特殊學習需要學生照顧得更好,banding 好 d 既學校唔係點理 ...
但係大部份家長唔係咁諗,一聽到間學校係band3就認定係衰嘅學校,
一定教壞學生,

唔係寧可小朋友包艇都要夾硬讀band2,
就唔理人哋小朋友有無潛力升band都叫人㨂band2⋯⋯

回覆:開心老實人 的帖子

簽名被屏蔽

Band3 學校唔一定學壞,反而佢地對特殊學習需要學生照顧得更好,banding 好 d 既學校唔係點理

仲有机会变B2

仲有2次呈分
有加時考試吗?

1) 未必一定派band 3 , 要加上p6兩次呈分試表現
2) band 3 不一定是飛仔學校
3) 祇要有良好溝通, 孩子不一定會學壞

其實升中階段親子溝通好重要, 千萬不要灌輸錯誤思想給孩子, 我兒子也是今年升中, 他兩次呈分試成積亦不太理想, 今天我們全家步行全區共14間band 1 -3中學, 分析每間中學給孩子聽, 即使將來派到那一間也有定心理準備.
不用太擔心, 正面的鼓勵孩子吧.

你同我一樣,阿仔中哂你所講的一切。我帮阿仔選D校風好既同区同埋最梗要係学校支援充足的学校。再帮佢揀埋制服團隊,每星期六日都陪佢打波。咁就冇咁容易学壞啦。希望平安渡過呢六年。

vincher  赞同  發表於 16-1-9 23:55

讀得書太長時間都要休息同用第二樣嘢去調劑

電子遊戲亦非只有壞方面
運動/音樂/藝術亦可以玩物喪志

現今社會小朋友完全唔識玩電子遊戲反而更大問題

另外就是為甚麼小學生有需要手提電話?還要是智慧手機?
不單是遊玩時間不能管理,小朋友下載了甚麼也不知道!
還有就是距離太少容易影響視力

樓主這情況,去補習社幫助不大,最好人釘人,1對1,補習老師臨走前,BRIEF你,你再跟進,是需要極大的努力,先從中文,數學著手,然後才英文,如果其他科合格,只有1科英文不合格,在強勢的小學,可以是B2尾.

樓主,加油!!!

唔好灰心, 氣餒

我認同樓上既各位所講, 大埔所謂最TOP既中學都有出吸毒學生, 所謂最差既中學都有學生拎到獎學金去英國升學, 叻學生可以話讀書壓力大吸毒, 差既學生可以話學壞吸毒

全力支持及鼓勵孩子, 加油!
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

要個仔醒覺, 然後戎所有電子類, 只有間中才可以玩.
補習一定要一對一

回覆:P5中英唔合格, 是注定是band 3,有方法起死回生嗎

真係唔可以比佢再打機,同佢去做吓戶外活動好過。我同個仔温完書就帶佢行山,去museum,放假就一家大小去露營,既親子又有益身心,有時要改變小朋友,先由自己(大人們)做起,如果自己都成日打機,睇電視,咁點可以令小朋友信服呢?
講真,我覺得將小朋友擺喺補習班只係可以托兒,要改善成續係要一對一貼身跟進。

悠悠110409  同意. 打機係致命傷.  發表於 16-1-7 15:39
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

醒目開學勳章 王國長老

唔係無得搞, 只係要花好多心力同時間, 仲要係人釘人咁去做.

首要唔好畀小朋友再打機, 打機好影響專注力.

hkpapa852  打機唔只影響專注力  發表於 16-1-7 14:21
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

開心老實人 發表於 16-1-6 22:31
亞仔P1-2成績都OK, 但P3開始語文好差, 基層打唔好,現在P5 我幫佢找補習CLASS(因為唔會主動做功課, 唔識坐大 ...
而家仲未遲, 千其唔好放棄

醒目開學勳章 王國長老

我仔情況差唔多, 佢學習OK的, 不過專注力奇差
要相信佢能力, 揀野motivate佢, 例如幾點做完功課就可以做d自己鐘意嘅事, 否則沒完沒要, 佢都無動力啦
專注力差就盡量人釘人, 我仔就係, 佢得架, 不過pair做, 人釘人俾少少guideline佢, 佢對自己都有信心d

加油! 要贏人先要贏自己

牡丹  是否中學時還要一對一呢?  發表於 16-1-18 23:42
smartwong  講得好啱!  發表於 16-1-7 13:04
‹ 上一主題|下一主題