用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒小,SFA, TSL, CKY
go

軒小,SFA, TSL, CKY [複製鏈接]

軒小課程一般,中文小學,頭三十名派中學有機去QC, 中上有機去聖公會鄧肇堅中學

SFA課程快及深,英文小學,深水埗升中網不靚,見有80%考一線津中,是否要十分谷才考到band 1學校?

TSL課程無教快及深? 英文小學, 升中一般? 語境好

CKY只知IB,語境好,不知課程有冇快及深?好多 projects?

小孩中英文程度中上,數弱, 父母都在職,不知怎選擇?

求各方意見及用家心得,謝謝

5    0    0    0

軒小

回覆:軒小,SFA, TSL, CKY

朋友仔上唔到QC,都自己去到Paul boys !

SFA 和TSL都要再博升中,我只會在軒小和CKY中揀。升中:傳統和IB,自己再唸清楚!

引用:但⋯⋯⋯有英文語境,多數有副產品便是中文

原帖由 sukitelfold 於 15-11-25 發表
但⋯⋯⋯有英文語境,多數有副產品便是中文不到位!!!坊間亦有唔少例子如⋯⋯TSL、CKY、聖瑪加利等,除非 ...
同意,TSL升中少入到傳統官津名校

ngkka 發表於 15-11-28 12:46
其實只要小朋友知道晚上做完功課,曰頭可以玩/睇電視,返下午班都可以好開心

...
下午班可能遇到既問題
1. 晚上除咗食飯, 小朋友可能只能做功課, 沖涼跟住就瞓, 親子機會恐怕接近零
2. 小朋友狀態不佳, 或當日功課較多, 如果要晚上完成功課, 恐怕真係要做到半夜......
3. 早上時間點用? 我無乜意見, 不過我聽過不少人係幼稚園讀下午班時已投訴上半安排唔到興趣班/補習..... 而且日頭既電視對小朋友未必咁吸引
4. 長週星期六又要晨早返學, 即係星期五晚一定要早瞓, 隨時功課都無時間做
5. 長週攪到少咗半個/一個星期六用 (上午班都要面對呢個問題)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:penn_2010+發表於+15-11-27+10:05+願

原帖由 hkpapa852 於 15-11-27 發表
上午校, 可能還好一點, 中午返到屋企多D時間用 (你真係唔安排任何活動俾佢?)
下午校, 放學已經成6pm, 仲有 ...
其實只要小朋友知道晚上做完功課,曰頭可以玩/睇電視,返下午班都可以好開心

引用:Quote:原帖由+布希亞+於+15-11-25+發表有心

原帖由 mcl203 於 15-11-25 發表
講真既,學校重要過去操卷,只要經過參加過超級一號中學面試,就明白英小優勢何在

...
英小優勢,即係以英普為主好D?

引用:Quote:Peace!+發表於+15-11-27+08:43+我覺

兩間軒小今年都轉埋做全日.

其實半日制小學, 並不是一般人想像般好
對,上午就好,下午校的半日太辛苦了,幸好已挨過來

penn_2010 發表於 15-11-27 10:05
願聞其詳。
上午校, 可能還好一點, 中午返到屋企多D時間用 (你真係唔安排任何活動俾佢?)
下午校, 放學已經成6pm, 仲有幾多時間可用? 返到屋企食飯沖涼做功課就要上床瞓了. 第二朝做乜好? 如果未做晒功課, 繼續做囉! 做完呢? 瞓晏D定溫書?

點都好, 一諗起星期六有長短週.... 咁又無咗至少半日
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Peace!+發表於+15-11-27+08:43+我覺

願聞其詳。

回覆:布希亞 的帖子

入到去都有時間補習先得!
好似都多功課!

Peace! 發表於 15-11-27 08:43
我覺得樓主先選擇傳統教學/lB 兩大學制,如不喜歡傳統,已經可放軒小、SFA、TSL。如果相信傳統教學,就再看 ...

CKY 2015年有72人畢業,51%在本地升學,應是37人吧。

仲洗問?!一定係軒小,入QC機會大好多好多。

一直以來,軒上軒下派位差不多。

引用:CKY是龍校,絶大部份同學直升中學。一半出

原帖由 penguin_chick 於 15-11-26 發表
CKY是龍校,絶大部份同學直升中學。
一半出國是指考IB後一半到外國升學,一半留港升學。 ...
我上網只睇到保良局周年校務報告,13-14年有13個考lB,7個以非聯招入讀本地大學。。

唔知有冇近2年資料呢,因為13-14年基數太細。

CKY是龍校,絶大部份同學直升中學。
一半出國是指考IB後一半到外國升學,一半留港升學。

引用:回覆+sukitelfold+的帖子 cky+不用面對dse

原帖由 penguin_chick 於 15-11-26 發表
回覆 sukitelfold 的帖子

cky 不用面對dse,亦不一定要留學,今年有一半出國,一半留港。 ...
一半留港的意思是讀CKY中學讀lB?

但cky要考TSA
‹ 上一主題|下一主題