用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校要求高
go

學校要求高 [複製鏈接]

小朋友今年小一, 開左學3星期, 都感到有壓力, 學校要求我覺得都高, 無論功課上(例如寫字方面), 品格上, 番學3 星期都有比老師寫過手冊, 小朋友固然適應緊, 我自己都適應緊, 希望越來越好啦.

0    0    0    0

jlbb1 發表於 15-10-2 10:56
首先, 對件事,合唔合理先. 嚴冇問題, 不合理的嚴就好大問題. 小一剛開學, 除了父母外,老師都有責任令到小朋 ...
我相信唔同老師或多或少總有d唔同態度, 處理手法, 但其實好難好清楚隔離班老師係點, 所以比較唔到.

回覆 MrBeast 的帖子

個小朋友好快搞掂,反而父母有d頂吾順,講親件事都加幾個助語詞

回覆 Jane1983 的帖子

Oic, 我身邊有個eg 真係太早寫字,t和,和你說的類似,父母花了很多時間才fix 到

引用:Quote:skkeung+發表於+15-10-1+19:48+唔嚴

原帖由 jlbb1 於 15-10-02 發表
首先, 對件事,合唔合理先. 嚴冇問題, 不合理的嚴就好大問題. 小一剛開學, 除了父母外,老師都有責任令到小朋 ...
學校, 老師, 家長都有責任!

anubisking 發表於 15-10-2 11:34
其實我覺得罰企小事, 小一生唔知自己做錯好正常,罰下都好.
我個仔都小一,有日發現有張抄小息規的規條.
我問 ...
其實, 咁細個小朋友你罰完佢轉個頭都唔知點解為乜俾人罰, 咁罰嚟又有乜意義呢。最重要係有D勁曳小朋友, 你罰佢佢仲好高興, 反而乖果D見到同學被罰真係嚇到發惡夢。

jlbb1    發表於 15-10-2 12:11

其實我覺得罰企小事, 小一生唔知自己做錯好正常,罰下都好.
我個仔都小一,有日發現有張抄小息規的規條.
我問佢點解,佢都唔知.

罰企下小事.我覺得好過記缺點,

回覆 MrBeast 的帖子

吾係我小朋友。當時人小手肌無問題,後來亦加番勾。
默書吾計分,當錯其實好少事,但個家長就心裡不舒服,覺得中文老師多餘...大家在這裡講起,令我想起這件事。

回覆 Yanamami 的帖子

細楷 t 默拼音,中文老師教埋英文,真係用心良苦!

Yanamami  講紧态度認真,中文英文数学老師廊有責任教~  發表於 15-10-2 09:15

回覆:hohoyy 的帖子

正常適應下可以,但如果你發覺遇著學校老師過嚴,太多不合理要求就要注意小朋友情緒有否受影響。最重要跟學校老師多了解
,如果係SEN更加要出示證明, 避免老師誤解。

如果學校同孩子學習需要唔夾,持續出問題,建議你早物色準備轉校,早走早著。

Jane1983 發表於 15-10-1 23:08
講起嚴,如果中文默拼音,小朋友寫「t」字無勾,中文老師話無勾當錯,大家覺得ok嗎?

佢吾係英文老師,默 ...

差之毫釐~十就係十,t就係t, 初小係要執紧态度,要認真,呢种厳我覚得应該。拆字和折字只差—点而矣~最伯个女講:老師应該明我寫乜!我話老師無責任去估你寫乜,白紙黑字,見到乜就係乜,寫得清楚係你既責任!学习态度認真好重要,要从小訓練。

唔跟大題目答,人地叫你圈你去间線,就算答啱哂都可以0分!

学車考牌時个師傅样样執到正,正式有牌時边有人禁揸車法吖~~但学同考牌時就好厳。

mimi222shi 發表於 15-10-2 08:12

英文科", "長左少少都扣左一分, 成份卷就係錯呢度.
,t 可能是習慣,亦有可能是indication of 小肌不好,好方面看,初小打好基礎,大d煩少樣,可能老師都是用心良苦

英文科", "長左少少都扣左一分, 成份卷就係錯呢度.
無計, 老師話錯就係錯.

Jane1983  係呀   發表於 15-10-2 08:24

嚴既學校也有好處, 好多家長真係太遷就小朋友.

講起嚴,如果中文默拼音,小朋友寫「t」字無勾,中文老師話無勾當錯,大家覺得ok嗎?

佢吾係英文老師,默拼音吾係應該睇小朋友識吾識嗎,吾通佢當係「十」字

引用:Quote:hohoyy+發表於+15-9-22+12:22+小朋友

原帖由 jlbb1 於 15-09-25 發表
我都覺得幾高,尤其是在品德方面。食飯前,落完堂 ,小朋友同隔離同學玩,都係吱下對方,孔個頭埋去玩,點 ...
唔嚴家長又會投訴!

‹ 上一主題|下一主題