用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想認識有過度活躍症的媽咪?想減壓同認識更多此症症狀。 ...
go

[過動] 想認識有過度活躍症的媽咪?想減壓同認識更多此症症狀。 [複製鏈接]

我囡雖然仲細 未能確診 但佢脾氣大到 同埋無時停 我好擔心

1    0    0    1

回覆:lillymarie 的帖子

妳好!我仔19個月大。由出世到依家我們都覺得他是聰明寶寶。一個月已跟我們有眼神交流,所有的發展都屬快的一群。但最近開始有D擔心!怕他是過度活躍,其實19個月會知道未?謝謝妳的意見!

CAC, 講座的醫生都說過, 要看小朋友上課及學習情況決定用藥如否.
如能延續幼稚園時多鼓勵多支持. 如功課上跟到, 有可能不用藥.

回覆 desmond100104 的帖子

因為我地提前左找CAC跟進, 佢地幫我地寫左信排, 排到P1 下學期應見得.

回覆:麥兜MaMa 的帖子

我仔情況同你仔好似呀,我仔升k3,咁請問你仲有無排精神科?同埋知唔知邊啲學校包容性高啲?

回覆 鄧豆豆 的帖子

經過左3年KG, 仔情況唔係好嚴重果D. 我估係marginal果D.

老師及同學家長都有讚佢既進步.

依十佢都可以定時定侯做下功課. 只是一邊做一邊會郁身郁勢, 有時話悶及問點解, 但幸好已經漸漸成習慣. 主要係看眼頭眼額差D, 成日貪玩人令人唔開心, 唔知或唔理. 同有時會固執D.

為佢選happy school, 希望佢順利過渡小學.

Lam3Tai  可以pm仔仔去會讀邊間小學嘛?謝  發表於 15-7-24 12:47

你囝情況點

回覆 belau8009 的帖子

佢份人係敏感D,多野諗. 曾因看左韓國沉船新聞怕左坐船. 愈大愈怕黑.
不過整體來說係個開心單纯的小朋友.

引用:Quote:belau8009+發表於+15-7-8+07:34+有AD

原帖由 麥兜MaMa 於 15-07-20 發表
我仔出生時好好湊. 唔一定要抱住瞓, 反而 愈大愈無時停, 次人瞓 (怕黑).
有機會係安全感唔够,我之前學佐小小遊戲治療技巧,我透過同小朋友玩時了解多佐他的想法和喜好,我們的關係加強佐好多!當習慣用呢個技巧時應用在日常就算和他有嗌交都好快平穩到關係!可以試試……😌

有機會係安全感唔够,我之前學佐小小遊戲治療技巧,我透過同小朋友玩時了解多佐他的想法和喜好,我們的關係加強佐好多!當習慣用呢個技巧時應用在日常就算和他有嗌交都好快平穩到關係!可以試試……😌

belau8009 發表於 15-7-8 07:34
有ADHD的胎動會比較多無時停(近年睇佐一篇外國文章,好多媽咪都回想返胎動係比較多和勁),出世後要抱住瞓 ...
我仔出生時好好湊. 唔一定要抱住瞓, 反而 愈大愈無時停, 次人瞓 (怕黑).

鄧豆豆 發表於 15-7-8 13:20
我睇過健康院既書同協康個網頁 因為都係寫1至2yr應識咩 個差距都大 所以佢現在好多唔得 但我見同月好多都得 ...
咁樣,1-2歲可以差好遠,你囡囡若15個月大,應該看11個月大BB已做到的事她做不做得到。因為一般若是遲6個月仍算可以接受。個個BB都唔同,可能好早識行路,但唔識講野,即是有些快點,有些遲一點。最緊要唔好落後超過半年。
例如喜歡將玩具從枱上拋落地,你執上來給他,他又再丟到地上的,好多BB去到11個月大就會有此表現。飛吻和wave bye bye,一般9個月大學懂,單字最遲18個月會講。

你若要查看囡囡發展是否正常,主要是看1歲或以下的里程碑她是否9成都做到。健康院姑娘叫你等她18個月才再回去檢查都可行,你看看她有沒有一些1歲BB已學懂的而她未做到,尤其是社交方面,未來這三個月努力教她,看看到時有沒有進步。

如果你發現有好多1歲BB都做到的她做不到,就趕快帶她見醫生評估一下。

另外,BB會好受你的情緒影响,你越煩燥她就越扭計。試下多點E起排牙對住她笑,或者會發現她有較好反應。

我大仔14個月識自己行路,大肌肉正常。18個月講單字,剛剛合格,2歲半講句子(一額汗!)。但8歲做評估才發現當時他的小肌肉發展只有4歲,社交發展受ADHD影响亦遲了。

嘗試按着協康的發展表觀察囡囡,看看她做到甚麼做不到甚麼,落後的地方嘗試加強訓練。醫生姑娘見她幾分鐘,不及你清楚她的情況,如果你可以做一個觀察記錄,見醫生姑娘時都可以講得明白些。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:我睇過健康院既書同協康個網頁+因為都係寫1

原帖由 鄧豆豆 於 15-07-08 發表
我睇過健康院既書同協康個網頁 因為都係寫1至2yr應識咩 個差距都大 所以佢現在好多唔得 但我見同月好多都得 ...
咁你快D去搵醫生寫紙啦。

回覆:lillymarie 的帖子

我睇過健康院既書同協康個網頁 因為都係寫1至2yr應識咩 個差距都大 所以佢現在好多唔得 但我見同月好多都得 雖然唔係比較 但差得太遠時都驚呀

回覆:想認識有過度活躍症的媽咪

有ADHD的胎動會比較多無時停(近年睇佐一篇外國文章,好多媽咪都回想返胎動係比較多和勁),出世後要抱住瞓唔好難放得落床,三四個月左右腳仔不停咁撐(職業治療師講有AD的仔女腦部欠缺一些物質令他們不停去躍動 )唔肯坐車仔,唔多肯學爬好快學行(爬行可令腦部平衡發展得更好),二歲幾表達和言語能力都未清晰,生活/玩/上堂較難專注容易分神和離位,就算係喜歡的事情都唔會停留好耐……由於每個小朋友都係獨特的如有問題最好做評估,可以叫相熟的私家醫生寫信排智能評估中心或兒童精神科,頭6年係黃金時間找到問題可改善小朋友!(知道有問題家庭成員盡快接受學習如何管教為重要)
以上係我自己照顧仔女得出的經驗希望幫到手!

回覆 鄧豆豆 的帖子

咁自己評估一下,協康會網站有簡單講幼兒的發展,妳可以先自己對一下。

協康會出咗本書給家長和教師:
http://www.heephong.org/webprod/cht/publication/assessment_tools_and_training_packages/261

網站亦有簡單講幼兒發展的里程碑
http://www.heephong.org/webprod/cht/child-development-and-training/developmental-stages

睇下囡囡做到幾多先,除了你自己的觀察,也請其他家人一起觀察囡囡,這樣就客觀些,不怕有人說是受你情緒影響。其他和囡囡一起生活的家人又怎樣看囡囡?他們有沒有担心?

的確見到孩子好像有些問題,會令人depressed,但當人depressed時亦會不自覺地將問題放大,結果惡性循環。現在最能夠幫到孩子的第一件事,是好好照顧你自己。你健康快樂,才能夠幫到囡囡。

Happy parents, happy child!
for every one criticism, three positives must be given.

引用:如果係我個仔,我會要求見醫生。因為我想知

原帖由 lillymarie 於 15-07-07 發表
如果係我個仔,我會要求見醫生。因為我想知道的是小朋友有沒有發展遲緩,而不是有否活躍症。聽你形容,囡囡 ...
護士已經ban佐我 仲話係我抑鬱影響緊張佐 佢覺得等18個月先都得 但護士唔明 我係因為擔心到抑鬱 求助無援

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-07-07+發表

原帖由 鄧豆豆 於 15-07-07 發表
健康院姑娘總係話細 但我日日受哂佢既脾氣 咩都發一餐 同埋覺得佢好似溝通唔到 叫佢執返d野比我 都唔識 都 ...
你有無睇開的兒科醫生?你去搵醫生寫紙你去CAC評估,咁就唔需要經健康院了,我覺得你囡囡有機會有其他情況,當然我只係睇你講嘅嘢,無見過你囡囡,但小朋友成長,緊張咗好過唔緊張,事實14個月大未講嘢,唔叫得有問題,但要排期check的話,排得嚟差唔多了。

如果係我個仔,我會要求見醫生。因為我想知道的是小朋友有沒有發展遲緩,而不是有否活躍症。聽你形容,囡囡需要由醫生評估一下,看看發展是不是正常。
‹ 上一主題|下一主題