用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀深水埗小學派英華女學校機會
go

讀深水埗小學派英華女學校機會   [複製鏈接]

知道英華女學校的暫借校舍在深水埗。想問讀深水埗網的小學派英華女學校的機會大嗎?小女今年才讀小一,不知6年後仍有機會考英華女學校嗎?

4    0    0    0

千語mami 發表於 16-5-27 18:32
話時話(離題), SPCC入3 大% 咁高, 點解佢地都無出狀元嘅? 佢地已經係港島區, 唔通係南區社經地位唔夠中西區 ...
SPCC仲响中西區,小學先响南區,無記錯既話,近年都出左1,2個狀元。

是的

回覆 TuenMunResident 的帖子

So what???

引用:Quote:5kin+發表於+16-5-22+18:25+回覆+Tue

原帖由 hkpapa852 於 16-05-23 發表
多咗錢放落子女度,唔代表成績一定會好。如果多錢就得,點解近年都唔見有出現富家子弟做狀元?
...
話時話(離題), SPCC入3 大% 咁高, 點解佢地都無出狀元嘅? 佢地已經係港島區, 唔通係南區社經地位唔夠中西區高?

引用:+本帖最後由+YmOra+於+16-5-26+12:43+編輯+

原帖由 YmOra 於 16-05-26 發表
Thanks等我再努力今刨下你地講既資料先

YmOra  EK內的舊史係好好的,你真的要在這裡慢慢地尋寶呀!  發表於 16-5-27 12:58

happy105 發表於 16-5-26 07:58
各位我係一個初哥中既初哥,對呢個遊戲好迷茫,想問自行係咪只可揀兩間學校,考到係咪都要等大抽獎一齊先知 ...

(想問自行係咪只可揀兩間學校),經教育局途徑係只可最多選兩間;非官津和體藝中學就自行多間也可以.
(考到係咪都要等大抽獎一齊先知結果),正確,除咗直資和私校會提前通知.
(大抽獎又要唔要選返果間學校),無限制,自主決定的.

回覆:讀深水埗小學派英華女學校機會

各位我係一個初哥中既初哥,對呢個遊戲好迷茫,想問自行係咪只可揀兩間學校,考到係咪都要等大抽獎一齊先知結果,咁大抽獎又要唔要選返果間學校,好複雜睇極都唔明

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-24+10:35+真係要

原帖由 hkpapa852 於 16-05-24 發表
直資學校收生有自主權, 佢唔公開收生教育局都只能勸喻, 咁.... 又何必咁認真去諗人地點解見你/唔收你呢?

...
未使諗到咁黑暗既

mcl203 發表於 16-5-24 10:35
真係要考要砌先收嫁喎
直資學校收生有自主權, 佢唔公開收生教育局都只能勸喻, 咁.... 又何必咁認真去諗人地點解見你/唔收你呢?

或者人地時運高, 眼花睇錯嘢點錯相呢!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-23+19:21+當然可

原帖由 hkpapa852 於 16-05-24 發表
未有排名已出取錄名單, 咁取錄個班人係基於咩原因, 唔駛講啦!

通常個D人係中學都未公開招生已被納 ...
真係要考要砌先收嫁喎

mcl203 發表於 16-5-23 19:21
當然可以啦,只係,可能未有排名名單,已經出左取錄名單啫~~~
未有排名已出取錄名單, 咁取錄個班人係基於咩原因, 唔駛講啦!

通常個D人係中學都未公開招生已被納入收生名單之中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

5kin 發表於 16-5-23 10:51
有額外資源,小朋友又夾,
當然事半功倍;
但係如果唔夾,功效唔顯著之餘仲可能有反效果。
完全認同

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-5-23+15:15+呈

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-05-23 發表
請問直資學校有無得比名比教育局攞成績次第?
當然可以啦,只係,可能未有排名名單,已經出左取錄名單啫~~~

hkpapa852 發表於 16-5-23 15:15
呈分成績可以, 成績表成績不太好看?

即係多B少A嗎?
請問直資學校有無得比名比教育局攞成績次第?

Yanamami  早收生的睇小五成績~呈—变得尤其重要~  發表於 16-5-24 10:51

papa71 發表於 16-5-23 15:50
對...有呈一也有排名次第...

但EDB會比這些資料給直資學校嗎? (我以為只在自行時學校才可去EDB申請...)
仲有interview跟尾....果D只係入場卷 ~~~

papa71  仲有能力測試! (如果有...呵呵)  發表於 16-5-23 17:43

hkpapa852 發表於 16-5-23 13:47
咁又唔可以咁講,不少學校揀人嚟見,就算小學校長/老師估校內學生banding再叻都無可能估計到其餘申請人既水 ...
咪係...報左未必得.....唔報就無可能得~~~

YmOra 發表於 16-5-23 16:29
記得,以前曾經問過直資校長同樣問題,校長話要大約知來自某小學的學生群的成績不只是單單看教育局次弟,就算 ...
如果目標係果D講到明首要考慮全港次弟, 或重學術既學校, 如曾肇添, QC, 咁咪重要囉.......

另外, 全港次弟, 即係全港排名..... 是否B1, 統一派位都係睇呢D

YmOra  認同  發表於 16-5-23 18:30

記得,以前曾經問過直資校長同樣問題,校長話要大約知來自某小學的學生群的成績不只是單單看教育局次弟,就算非直資中學也是,這點我好認同.

其實,就算直資中學未能趕及本屆知道晒所有申請者的次弟,也可以利用上年和幾年以來向教局曾經攞嘅次弟資料參考某小學歷來學生成績的實力分布,直資中學往往有成過千份申請者,過千且多年的次弟數據是不會白費的,可以好好利用也,而本年度的次弟雖然遲D先有,學校也有權向教局攞,最多作為出年參考,再且,直資中學會要求埋學生之小四成績表一併遞交嘛!想知道學生的實力真的那麼難嗎?!真的只有Pre-S1成績次弟才是最好嗎?!更可況在這裏jm們常常話就算有Pre-S1成績次弟,最終也是靠估個Banding,咁到底次弟參考價值大還是細呢?!

‹ 上一主題|下一主題