用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊油天vs九龍塘官小
go

舊油天vs九龍塘官小 [複製鏈接]

爸爸係舊油天舊生, 媽媽係九龍塘官小舊生.  無宗教信仰.  呢兩間係咪唔駛諗?  定係搬屋好過?  Thx

PS: 小女9月升K2, 有個細佬仔
   2    0    0    0

ekhc 發表於 15-6-6 10:52
伊中就梗係好啦! 但伊中好似有成3, 4 間聯繫小學.  我驚機會唔大  
6間聯繫小學?!  咁機會真係微乎其微

longlokma 發表於 15-6-3 21:31
親友孩子九官讀得好開心,老師都幾照顧學生。親友孩子九官畢業後升去伊中。

...
伊中就梗係好啦! 但伊中好似有成3, 4 間聯繫小學.  我驚機會唔大  

hkpapa852  有6間聯繫小學  發表於 15-6-6 10:55

引用:回覆+FRUTIPS+的帖子 請問德中+=+德雅+?th

原帖由 mimi005 於 15-06-05 發表
回覆 FRUTIPS 的帖子

請問德中 = 德雅 ?
Yes

回覆 FRUTIPS 的帖子

請問德中 = 德雅 ?
thanks

回覆:longlokma 的帖子

引用:我的確較喜歡傳統天主教津校,我大女和細仔

原帖由 karen55407 於 15-06-02 發表
我的確較喜歡傳統天主教津校,我大女和細仔都係㨂呢種學校。

回覆:舊油天vs九龍塘官小

親友孩子九官讀得好開心,老師都幾照顧學生。親友孩子九官畢業後升去伊中。

回覆 ekhc 的帖子

好多因素要考慮,包括學校位置、宗教、小朋友能力、有否back up等等,樓上已經有好多分析,自己權衡輕重吧!

引用:Quote:karen55407+發表於+15-6-2+17:28+舊

原帖由 奥脫福 於 15-06-02 發表
係,但如果我自己係舊生,唔搏。。。感覺好對唔住自己同小朋友。
應該博舊油天??

引用:舊油20分都有危險 +

原帖由 karen55407 於 15-06-02 發表
舊油20分都有危險
我都知

引用:回覆+chantecaille+的帖子 我仔現舊油初小

原帖由 babywoman 於 15-06-03 發表
回覆 chantecaille 的帖子

我仔現舊油初小除星期五外,平日都做晒功課先返屋企喎。
Thx for the info

hkpapa852 發表於 15-6-3 13:48

以蔗渣價錢, 整出燒鵝味道!

呢句中哂point!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 15-6-3 13:48
呢樣係事實, 的而且確, 德中主要係收B2學生.

但又可以咁睇, 以收B2學生為主既學校, 可以連繼三年做出一線 ...
即係話收b2學生, 但有b1校嘅dse成績? 如果係咁, 即係佢地能夠"教好"學生, 我覺得呢d先係"堅"嘅學校.

引用:Quote:karen55407+發表於+15-6-2+20:04+並

原帖由 hkpapa852 於 15-06-03 發表

但又可以咁睇, 以收B2學生為主既學校, 可以連繼三年做出一線 ...
咁都很好喎, 我見德中校風純樸架

karen55407 發表於 15-6-2 20:04
並不是這樣的!係二線就係二線!以德雅中學為例,就算德小頭個批學生也不會target自己中學。

...

但又可以咁睇, 以收B2學生為主既學校, 可以連繼三年做出一線學校水平既高考成績, 簡直就係好似桂神話齋: 以蔗渣價錢, 整出燒鵝味道!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:cheungtif 的帖子

我指九官而家的情況

tiffany

回覆:chantecaille 的帖子

功課唔算多,多只會係隔个星期就有主科評估。換左新校長講明要丰富各主科。不過老師有爱心,會跟家長講番小朋友進度。

tiffany

引用:回覆+chantecaille+的帖子 我仔現舊油初小

回覆 chantecaille 的帖子

我仔現舊油初小除星期五外,平日都做晒功課先返屋企喎。
一來,在校有功課堂
二來,冇乜功課,有時連改正得四五樣咋。

平時好hea,返屋企睇電視,睇 書,玩玩具;係考試先捉佢 溫書

下個星期就考完試,然後返半日至七月中放暑假,真happy

係未收錯料,定我地還在蜜月期?
‹ 上一主題|下一主題