用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 吳克儉公然講大話 稱激烈示威者令女孩「驚到大喊」 ...
go

吳克儉公然講大話 稱激烈示威者令女孩「驚到大喊」 [複製鏈接]

0    0    0    0

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-5-24+16:07+失去

原帖由 MC1128 於 15-05-24 發表
誠意請你重溫一下談雅然案

當年, 張祝珊英文中學千人簽署支持雅然留下來
有點不同,今次是三非!

skkeung 發表於 15-5-25 13:37
假又點?

明白了。

MASAYA  me too   發表於 15-5-26 12:16

回覆:bookreader 的帖子

嫻組好犀利,一方面話要依法處理,一方面又向入鏡處施壓。即係點?

[我同情兩個小朋友(女童更是無辜之極)。]

回覆:吳克儉公然講大話 稱激烈示威者令女孩「驚到大喊」

假又點?政府政策,學校定的嗎?香港是法治,不是口口聲聲咁講?有點本事,就去法院!不知所謂!

1. 質疑為何紅雨仍有校內活動的人, 請先查看天文台發出紅雨的時間.

2. 背景有聲音「大聲 D」, 但無影係出自何人. 如果現場女童是做戲, 幾百人在場, 為何無人看到、影到「導演」 ?!

3. 所謂「大聲 D」, 可能只是現場有人正在用手提電話, 因為現場太嘈, 所以叫對方 「大聲 D」 !!!

由此事可見, 不少滿口自由民主公義的人, 腦袋已被黨同伐異的思想蒙閉. 只會以小人之心, 度小孩之腹. 而所想所言, 盡是涼薄之極 ....

都話故事一样既情節咯,就如其他古靈精怪既事唔係每曰都係上边上演嗎?

MC1128 發表於 15-5-24 16:33
因為呢啲"可能"

連惻懚之心都無埋?

噚晚睇电視講工厦劏房居民玻逼遷,都覚得好可憐,如果俾佢地上楼,对排紧隊既人唔公平,唔俾上楼安置去屯门,佢地唔能接受,真係唔知点好。趕出去根本負担唔起,唔通要瞓街?社工只同佢地講,呢度幾時要拆,你地幾時要搬走,0支援,太殘忍~

想當年,談小姐年代,Hk人仲係蛮有同情心的(正如陳sir係另—帖所講,此—案不同彼一案),但經过禁多年,每退—步就俾人得寸進尺一步,有心人裝無心人,应係時候学精了吧~給了這个又給了雙非那个,弄到—班北区家長要互爭学位,漫延至各区、生仔床位也要搶……问題多多,乜同情心都磨滅哂~以前四川大地震,市民捐款同物資不知幾慷慨,点知後來知道原來善心都去哂班地方官袋,—盆盆冷水dull同淋,冷哂~可能係好既行為得唔到+ve reinforcement, 所以不继了~

回覆 JKLMN 的帖子

初次登場,難免甩轆。只求傳媒放過她。

Yanamami 發表於 15-5-24 16:07
失去同情心……都有可能~好似係大陸見人跌倒都唔夠扶、俾車撞都無人救……陰謀論就怕此例—开,雙非孩父母 ...
誠意請你重溫一下談雅然案

當年, 張祝珊英文中學千人簽署支持雅然留下來

Yanamami 發表於 15-5-24 16:07
失去同情心……都有可能~好似係大陸見人跌倒都唔夠扶、俾車撞都無人救……陰謀論就怕此例—开,雙非孩父母 ...
因為呢啲"可能"

連惻懚之心都無埋?

婆婆出來自首, 佢涉嫌觸犯教唆逾期居留,可以坐監

回覆:吳克儉公然講大話 稱激烈示威者令女孩「驚到大喊」

將来香港人有一日要偷渡到中國,應不遠矣!

MC1128 發表於 15-5-24 15:03
同意

忽然覺得, 香港人心變得咁快? 失去了同情心?
失去同情心……都有可能~好似係大陸見人跌倒都唔夠扶、俾車撞都無人救……陰謀論就怕此例—开,雙非孩父母紛紛“遺棄”子女,再俾錢請个港人收養,然後入住hk……故事情節—般,但未必無可能。

nintendo 發表於 15-5-23 22:41
真相,給你看通了。

真是一言驚醒。

InfinityR00 發表於 15-5-24 09:53
我只看到太多冷血的人,無論你是支持或反對遣返那男童,也不應該反對或攻擊那學校的做法,我相信那學校是從 ...
同意

忽然覺得, 香港人心變得咁快? 失去了同情心?

記得談雅然嗎? 當時, 還有不少意見是同情她, 今天?

我不是支持立即給懷仔合法居留, 而是奇怪, 很多人一面倒地攻擊, 言語刻薄, 仲要搞埋學校

回覆:torunpoland 的帖子

Btw, 女星屬無辜,放過小女孩吧!

JKLMN  但沒有跟足劇本喎。  發表於 15-5-24 15:23

回覆:nintendo 的帖子

就係無所憑據,才要三跪九叩,書面語為「恩恤」。

‹ 上一主題|下一主題