用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教女教到好沮喪
go

教女教到好沮喪 [複製鏈接]

呢輪敎女數學教到好沮喪,教極都話吾明吾識,唉~~~

little_yolky    發表於 15-4-15 08:23
   1    0    0    0

回覆 nofrills 的帖子

That's what I thought too!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-17+10:51+呢D

原帖由 MASAYA 於 15-04-17 發表
你講得好0岩,但留心d會發現身邊好多人希望將自己仔女打造成另一個別人,當然係成功個d啦
可以參考人地既方 ...
是的!我對你最後嗰句嘅理解係 - 尤其虎媽行嗰條路!!!

引用:Quote:魚兒小寶貝+發表於+15-4-16+22:44+男

原帖由 little_yolky 於 15-04-17 發表
其實都係關人既事, 唔關性別事。

家姐:數學教到嘔血, 但其他行為表現100分
男仔係曳,但男仔頭腦轉得快D,只係無女仔咁聽教!同發展比女仔較慢!你細女活潑似男仔,可能因為咁,腦根轉得快D,數會好D! 我得一個,嘔血嘔一個著數D!

wan_sosin 發表於 15-4-17 10:51
呢D說話當然唔開心,就算被罰都無咁嬲,因為只係話做得唔好,都好過比人覺得自己無用!件事我記到今日,所 ...
你講得好0岩,但留心d會發現身邊好多人希望將自己仔女打造成另一個別人,當然係成功個d啦
可以參考人地既方法,但真係唔好照人地條路行,尤其是苦行個條路
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-16+17:08+當

原帖由 little_yolky 於 15-04-17 發表
見到你經歷, 我諗起我阿妹。

我有兩個妹, 大妹畫畫靚D, 細妹全個小學階段各方面都蠢D。有一次阿妹上堂要畫 ...
呢D說話當然唔開心,就算被罰都無咁嬲,因為只係話做得唔好,都好過比人覺得自己無用!件事我記到今日,所以同小朋友講嘢要小心!兄弟姐妹每個人不同,樣貌都可以唔同,我連血形都同兄姐佢哋唔同,每個人都是獨特的,其實人係幾有趣,如果個個一樣,相信會好悶!

回覆:教女教到好沮喪

功課對齊,代表小朋友明白?

引用:Quote:mlca1314+發表於+15-4-15+10:03+我是

wan_sosin 發表於 15-4-16 17:08
當家中有兩個相差遠的孩子,就會覺得好難明那個慢一點的發生什麼事,我就是那個慢一點的,我有個超強嘅哥哥,我 ...
見到你經歷, 我諗起我阿妹。

我有兩個妹, 大妹畫畫靚D, 細妹全個小學階段各方面都蠢D。有一次阿妹上堂要畫鴨仔, 佢唔識畫, 老師問佢:家姐識畫鴨仔, 點解你唔識畫。

真係唔知想細路點答佢。阿妹好唔開心。

魚兒小寶貝 發表於 15-4-16 22:44
男孩女孩天生就有分別架啦,女仔數感冇咁好係好正常既事,當你明白呢點就冇咁激氣啦,唔明就算啦跳左佢,做 ...
其實都係關人既事, 唔關性別事。

家姐:數學教到嘔血, 但其他行為表現100分
阿妹:數學一點就明, 但真係曳到好似隻仔咁, 我從未見過咁曳既女仔。

所以, 天係公平的, 所有細路都要父母教到嘔血, 係睇嘔邊樣。

魚兒小寶貝  當然唔會有百分百啦  發表於 15-4-17 19:53
魚兒小寶貝  睇書講,冇記錯係同男性荷爾蒙有   發表於 15-4-17 19:53

男孩女孩天生就有分別架啦,女仔數感冇咁好係好正常既事,當你明白呢點就冇咁激氣啦,唔明就算啦跳左佢,做個remark隔一排再教囉。

魚兒小寶貝 發表於 15-4-16 22:27
哇~你唔好咁講啦,我覺得呢個年代生兩個或以上既父母係好偉大架! 我生一個都怕怕,唔敢生第二個喇! ...
生兩個係辛苦d, 但未至於辛苦兩倍, 但喜樂係遠超兩倍
Learning to Read, Reading to Learn.

mlca1314 發表於 15-4-15 10:03
我是ftm,有時覺得自己好無用,已經無做野,仍搞吾掂兩個女
哇~你唔好咁講啦,我覺得呢個年代生兩個或以上既父母係好偉大架! 我生一個都怕怕,唔敢生第二個喇!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-4-16+18:08

原帖由 MASAYA 於 15-04-16 發表
跳躍思維既人,要佢跟其他人既方法好痛苦架,如果畀時間佢自己諗通就可以叻過好多人,只係香港既課程畀唔到 ...
我個仔更雪上加霜係溝通能力弱社交差,佢係聰明仔,個腦不停有攪作,當遇到挑戰佢會好快唸到辦法,可惜未必係最好;而且有時講求合作性、佢只識自己一股作氣向前衝,無考慮過partner明唔明、跟唔跟到,或者人地方法會唔會更完善、或者點分工。

教社交,仲慘過教學術野

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-16+17:08+當

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-16 發表
兩個好唔同
我女語言強, 開開心心又一日, 人緣好, 唔係叻又唔係蠢, 無咩煩惱俾我, 由細到大老師comment最多 ...
老公成日話,上天好公平,比得個仔你一些個人之處,便要攞走某啲嘢

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-4-16+18:08

跳躍思維既人,要佢跟其他人既方法好痛苦架,如果畀時間佢自己諗通就可以叻過好多人,只係香港既課程畀唔到 ...
佢地諗嘅方法真係會跟一般人好唔同,而且好快,但有時叫我仔解釋佢係解釋唔到,我覺得係因為佢自己都不自覺地跳晒所有step, 所以解釋唔到,或者可能係佢根本表達唔到。

you are right

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-16 發表
兩個好唔同
我女語言強, 開開心心又一日, 人緣好, 唔係叻又唔係蠢, 無咩煩惱俾我, 由細到大老師comment最多 ...
聽落好好啊!兩個小朋友都有所長,因我自身嘅經歷係會比較敏感!被比下去的感受實在太差了!其實我哥哥都有點怪脾氣,聰明人都總有弱點!所以真係公平的!

醒目開學勳章 王國長老

wan_sosin 發表於 15-4-16 17:08
當家中有兩個相差遠的孩子,就會覺得好難明那個慢一點的發生什麼事,我就是那個慢一點的,我有個超強嘅哥哥,我 ...
兩個好唔同
我女語言強, 開開心心又一日, 人緣好, 唔係叻又唔係蠢, 無咩煩惱俾我, 由細到大老師comment最多都係話可以再努力d啦, 可以再做好d啦
我仔社交差, 語言弱, 不善溝通, 有好叻之處亦有短處, 聰明仔一個不過不善運用, 彷如坐過山車, 又高又低, 見老師主任訓導主任如家常便飯

所以成日話好天好公平嘅....

我妹話有次睇王子華, 佢話:阿媽有兩個仔, 一個得諾貝爾獎, 一個俾警察拉, 阿媽一定係去警察局; 我而家明晒啦, 雖然個仔令我好勞心勞力, 但阿媽原來仲緊張

湊大小朋友唔容易, 共勉之

koller    發表於 15-4-21 16:54

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 18:08
係架所以佢一臉不耐煩
跳躍思維既人,要佢跟其他人既方法好痛苦架,如果畀時間佢自己諗通就可以叻過好多人,只係香港既課程畀唔到空間佢地
‹ 上一主題|下一主題