用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教: 讀寫障礙小孩應該要點教?
go

請教: 讀寫障礙小孩應該要點教? [複製鏈接]

3    0    0    0

rean_chau 發表於 15-3-31 21:47
我自己做過曬咁多評估,講真最終努力都係家長。心理學家只係比份報告你了,之後跟進都係自己。特別係邊緣性 ...
之前有位資深網友講過一句話:這類小孩能誇過這困境將來會是個很堅強的人,但願如此。

rean_chau 發表於 15-3-31 21:47
我自己做過曬咁多評估,講真最終努力都係家長。心理學家只係比份報告你了,之後跟進都係自己。特別係邊緣性 ...

『講真最終努力都係家長』

回覆:請教: 讀寫障礙小孩應該要點教

我自己做過曬咁多評估,講真最終努力都係家長。心理學家只係比份報告你了,之後跟進都係自己。特別係邊緣性果啲,多數伴隨專注力不足,理解能力唔夠。始終呢啲問題唔同發燒有藥食。

我仔由唔合格二十幾分到宜家小二七十幾分,如果問我話唔逼,根本無可能。只係逼既同時要衝量佢既承受能力。

呢年半,我地經歷左好多。我由最初既失望到絕望到接受現實重新啟動。初初主力認字無間斷閱讀,課本生詞反覆讀寫,常識生字抽曬出來認讀。我地每朝起身早讀二十分鐘,有時背下句子課文。每日仲要保持十五分鐘帶氧運動,講真要克服困難就要付出,想佢愉快學習,就要學習克服困難。當佢成績提升左,信心就會大。

引用:Quote:evacalbee+發表於+15-3-30+20:02+唔

原帖由 MrBeast 於 15-03-31 發表
英文是易好多。中文考測會有句子重組,排句成段,閱讀理解,vocab 弱少少就都幾麻煩,最好都是趁有時間盡追 ...
謝謝!

evacalbee 發表於 15-3-30 20:02
唔該哂!我都認為女兒有delay,加上佢個人prefer英文多於中文(屋企廣東話無姐姐婆婆湊的),學中文差距仍 ...
英文是易好多。中文考測會有句子重組,排句成段,閱讀理解,vocab 弱少少就都幾麻煩,最好都是趁有時間盡追。中文大路的方法都是將字拆部件(assume 認部件冇問題),深一些的字可以以念口王或作故事的形式去記,eg, 耳王十四一心。若visual memory 強,之前有網友share一記憶方法(similar to flash card):給孩子面前閃閃要記的一個字,之後就立即寫返出來。
我個評估delayed 後,cp沒有recommend 任何follow up 訓練,但比我亂打亂撞找到協康一些為疑似讀障而設的小組課程,最主要是會教一些學習方法,你試下可否報到,for 小學生的好似叫越障尋因。

引用:Quote:原帖由+evacalbee+於+15-03-30+發表

原帖由 naughtybj 於 15-03-30 發表
當然你喜歡去討論,我也不能阻止 ,但正確方法仍然是看醫生。假如你兒子發燒39.8度,你還會自己上EK問其他 ...
明白的,謝謝你

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-3-30+18:54+編

原帖由 MrBeast 於 15-03-30 發表

回覆 evacalbee 的帖子
同埋你講得啱,而家小學真係非一般,但又人人都識喎,搞到無學障都覺得自己有學障。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-3-30+18:54+編

原帖由 MrBeast 於 15-03-30 發表

唔該哂!我都認為女兒有delay,加上佢個人prefer英文多於中文(屋企廣東話無姐姐婆婆湊的),學中文差距仍大。小一但好普通的字學完都唔記得。可能每樣問題有d,又如之前有媽咪講佢係visual强的人,學字有困難。我諗我女兒問題唔算很大,至少而家中文係合格的(老師有讀卷)。但我都希望找些方法讓她學習上smooth點。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]當年我個exhibit 很多讀障特精,最後評估是delayed, 所以無需自己嚇自己先,不過講真我覺得評估條line 過時set 得太低,應付現傳統小學課程,能力差少少的都隨時變讀障。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]你的中文字eg, 其實都深,又relate 唔到其他東西,很難記。之前做過一個訓練:大人讀一2/3字詞語,還其中一位至是什麼字,eg 打千秋,然後問第二個是什麼字(之後可問1和3),看落很簡單,但我個會struggle.  未必一定幫到你,因可能你個這方面ok.

引用:平常除了專注力唔夠,學習態度都好懶散,浪

原帖由 兩條魚 於 15-03-09 發表
平常除了專注力唔夠,學習態度都好懶散,浪費時間發呆都唔做功課,功課做唔晒話眼瞓唔做。每日都打打鬧鬧:c ...
有讀障都迫?咁都得?無手又迫寫子?

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-3-30+12:11+老

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-3-30+12:11+老

naughtybj 發表於 15-3-30 12:11
老實說,醫生及臨床心理學家都評估過就應該無問題而不是特殊學習困難。我建議你去找一些方法或與我前述心理 ...

沒有正式評估,只是口頭理解了一下。所以嘛,我就是在找方法,好多人都這樣吧,疾病與否,還是有些灰色地帶,每人的需要和程度都不一樣,都有uncertainty,不用執著是否在討論區先找資料或討論吧。我實在很需要一些過來人的網上資訊呢。

引用:+本帖最後由+evacalbee+於+15-3-30+10:10+

naughtybj 發表於 15-3-29 09:59
"唔係咁多家長會去搵咁專的專家認正,都係估估下,想攞d資訊" 其實這就是我所講的最大問題!估估下或亂信人 ...

唔好意思,我想更正我的回覆。

其實錢都未必係最大因素。我都有搵過健康院和私家心理醫生,問過佢地的意見,佢地話唔似有。但為人母親,了解佢最多,真係覺得女兒學習中文上係有困難。譬如『高興』『喜歡』佢曾見過,係開心咁解,但佢唔識讀,見喜歡佢讀高興,反之亦然,但佢係識個『高』字的,就係連繫唔上。又例如學習新詞語,譬如佢已識『學校』,咁學習新詞語『校長』時,佢會讀成『學長』。仲有好多例子,我就是覺得佢應該係有些障礙,但心理醫生和健康院初步診斷話無,我就企响度了,所以我先上網睇下人的意見,去match一下。又或者可能女兒只係輕微,所以唔算係學障(?),又所以我上網/問人/睇下人地旳意見,尋找讀障兒童的學習方法,試圖解決女兒的學習問題。

其實我同意你的說法,只係就算覺得自己孩子係學障,都想了解多些才能知道如何去尋找診斷的方向,好讓我決定再找醫生時,我可以清楚解釋我見到女兒有哪些疑似學障症狀。

ps. 回想,臨床心理學家都『問』過兩個,有一次做IQ test問意見,有一次係另一個教的面試班問佢意見,然後都問過學校老師都話應該無。我好疑惑... 如果已經代表了無學障,我唯有靠自己搵方法。

引用:Quote:原帖由+evacalbee+於+15-03-29+發表

原帖由 naughtybj 於 15-03-29 發表
"唔係咁多家長會去搵咁專的專家認正,都係估估下,想攞d資訊" 其實這就是我所講的最大問題!估估下或亂信人 ...

naughtybj 發表於 15-3-29 09:53
First of all, if dont recognize what the SpLD/dyslexia is. It may cause many different approaches fr ...
什麼研究/理論都會有for n against 的聲音,我指utube 片只是brain gym 教學,有需要的家長可自行決定。其實我都同意in principle, its better to consult cp or op than to 自己估估下,providing $ is not a concern。我可以以用家身份說我覺得brain gym 是有某些用(和之前我亦有很多側疑),但這不代表淨做bg會fix all the problems.
我們再ou 落去都無乜意思,不如建議些幫到樓主的方法較實際。

引用:Quote:原帖由+wwsugar+於+15-03-28+發表本

‹ 上一主題|下一主題