用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林護和皇仁哪一間優勝?
go

林護和皇仁哪一間優勝?   [複製鏈接]

9    1    0    0

BBKDWLAM 發表於 15-1-8 11:21
傳聞軒小人在QC是成績包艇的一羣。
老實講, 年年都有一部份軒小生入皇仁,總有某部份靠聯系位抽入。Band1生中都有分強與弱。既然皇仁自行都只見學校最top的人。有些軒小生唔夠fight都正常。唔係佢地差,只是其他人更強咁解。更重要的是,皇仁咁多年收軒小生,係咪年年都是包艇的一群呢?? 我就知有一屆其中一位皇仁十優生來自軒小啦。

wonglily    發表於 15-1-9 21:51

用家講的。

那也未必,軒小學生成績係有保証嘅.反而我知道一些地區的B1學生,轉校網後抽入那些B1A學校才跟不上.因有些區教學模式,初時未必可以接得上那些神校.

引用:傳聞軒小人在QC是成績包艇的一羣。 +

原帖由 BBKDWLAM 於 15-01-08 發表
用家講的。

hkpapa852 發表於 15-1-8 11:43
佢講緊林護, 雙仁係仁紀同仁立 (唔係李卓仁同何俊仁)
睇漏了,現在明白了,謝謝!

bnb 發表於 15-1-8 10:47
回覆 wonglily 的帖子

請問兩仁是指哪兩間?軒小上及軒小下?
佢講緊林護, 雙仁係仁紀同仁立 (唔係李卓仁同何俊仁)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:BBKDWLAM 的帖子

hkpapa852  今次又聽邊個講?  發表於 15-1-8 11:42

引用:Quote:mcl203+發表於+15-1-7+13:54+係講漏

原帖由 hkpapa852 於 15-01-07 發表
我主要想講既係, QC應該唔會只係自行小每間軒小收2,3個咁少.

QC每年自行只見200人左右, 正常嚟計都係揀最T ...
如是軒小人,應可打聽到舊年見幾多個。如不是,都唔重要啦!
雙仁應該唔係咁解。叩QC門是難的,最好問吓成功者。

回覆 bnb 的帖子

雙仁是指林護只留叩門位給仁立和仁紀小學,鬼叫佢地有聯繫咩,冇計的

回覆 wonglily 的帖子

請問兩仁是指哪兩間?軒小上及軒小下?

咁非雙仁學生家長聽簡介會咪聽到火起?咁公言偏心

wonglily    發表於 15-1-8 09:34

wonglily 發表於 15-1-8 07:11
校長講叩門位留給兩仁
雙仁已經收六十幾個,真係有必要留位淨係俾雙仁叩而拒其他學生於門外?

wonglily  係今年校長升中簡介會講   發表於 15-1-8 08:18

YDLFATHER 發表於 15-1-5 02:10
听說林護去年沒有叩門位, 是不是留班生太多的原因?
校長講叩門位留給兩仁

mcl203 發表於 15-1-7 13:54
係講漏左果57人仲可以經甲部抽入...但甲部得7個位俾全港B1仔抽...軒小生多中既機會唔大瓜~~~

...
我主要想講既係, QC應該唔會只係自行小每間軒小收2,3個咁少.

QC每年自行只見200人左右, 正常嚟計都係揀最Top個班嚟見.
咁如果咁啱入面係軒小學生多, 我覺得QC唔會專登唔見或者唔收囉.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-7 10:41
嗰57個, 係包括咗自行, 甲部和乙部入咗QC既學生.... 所以QC自行會收軒小既學生, 應該都唔會只得幾個
...
係講漏左果57人仲可以經甲部抽入...但甲部得7個位俾全港B1仔抽...軒小生多中既機會唔大瓜~~~

淨係睇皇仁咁多人回帖 , 咁有話題性就知邊間優勝 !

BBKDWLAM 發表於 15-1-7 10:51
近年傳聞QC自行只會見同收好少好少軒小,因想公平收多點全港小學的精英中之精英。

...

QC自行加扣門都係大約50個位,我信這50個位都係精英中的精英,其餘都係大抽獎入,可能當中有b1c好彩入到也可能

回覆:mcl203 的帖子

近年傳聞QC自行只會見同收好少好少軒小,因想公平收多點全港小學的精英中之精英。

王家爸爸  符合小丸子的作風  發表於 15-1-8 10:52

mcl203 發表於 15-1-7 10:28
軒小生多放落乙一相信係其中之一.....但首要係佢地一定係B1仔

上年....軒小上/下共有57人入皇仁....和>60 ...
嗰57個, 係包括咗自行, 甲部和乙部入咗QC既學生.... 所以QC自行會收軒小既學生, 應該都唔會只得幾個

hkpapa852 發表於 15-1-7 08:41
兩間軒小加埋有超過60人上QC,起碼係3年前既事,因為QC當時未減班,聯繫位又多D。點解軒小多人入QC?我覺得 ...

軒小生多放落乙一相信係其中之一.....但首要係佢地一定係B1仔

上年....軒小上/下共有57人入皇仁....和>60人 相差不遠

灣仔本區有51個統一位....假設自行收 2 x 5人....聯繫份17位...仲有30人抽入皇仁??....51位取走30....數字上似乎不可能
但....估計....佢地B1仔真係較多....學術較強....(聖雅各 無公佈數字)
亦可能係之前所講....直屬小學強校多...令其他小學B1生相對較少....令軒小有優勢 ~~~

‹ 上一主題|下一主題