用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角明慧出信未呀?
go

北角明慧出信未呀? [複製鏈接]

如題~

7    0    0    0

回覆:北角明慧出信未呀?

請問大家有冇興趣開个whatsapp交流吓?'

回覆:北角明慧出信未呀?

請問大家會吾會讀?定考慮緊其他offer?

引用:靈糧有pn,+一星期3日,家長陪同。我想報時

原帖由 Taka12 於 14-12-04 發表
靈糧有pn, 一星期3日,家長陪同。我想報時佢已經full 咗,報名第一日下午已經唔俾download form

...
我朋友有上話麻麻地

回覆:goldnine 的帖子

靈糧有pn, 一星期3日,家長陪同。我想報時佢已經full 咗,報名第一日下午已經唔俾download form

stepyau 發表於 14-12-4 11:40
PN的話,我最看重 --- 近!一個兩歲小朋友搭校車我真心覺得不太好。課程wise我覺得無所謂,最緊要小朋友開 ...

靈糧有PN?

PN的話,我最看重 --- 近!一個兩歲小朋友搭校車我真心覺得不太好。課程wise我覺得無所謂,最緊要小朋友開心,enjoy learning with other kids。大女以前在蘇浙讀PN,校園看似很大,但給PN玩樂的地方也只是課室和小樂園而已。我也留了明慧pm位,希望轉到am。反而現在我最想讀靈糧PN(姐姐可以陪),一星期3日,輕輕鬆鬆,又可以直上K1,希望考到啦。

回覆:北角明慧出信未呀? ...

留左位⋯學費$3600 雜費二千幾(6個月)
校服就無問⋯我又唔記得問幾時交雜費,有無人問左呀?

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+14-12-03+發表tr

原帖由 qqmiki 於 14-12-03 發表
可以share 下點解明慧咁好嗎?我囝明慧玫瑰崗都有offer,未決定到揀邊間, thx!

...
各有各好…… 我老爸老媽曾是hk大中小學老師……不過他們未曾擔當過幼稚園老師……我也有問点解佢地覺得好……他們說他們有很多同事仔女都讀這間而且幾okay

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+14-12-03+發表tr

原帖由 qqmiki 於 14-12-03 發表
可以share 下點解明慧咁好嗎?我囝明慧玫瑰崗都有offer,未決定到揀邊間, thx!

...
Same as you

引用:其實每位家長都希望選擇最合適嘅學校俾自己

原帖由 shersiu 於 14-12-03 發表
其實每位家長都希望選擇最合適嘅學校俾自己小朋友入讀!唔揀明慧唔代表佢有問題,只係有更啱心水嘅學校收咗 ...
true ah

引用:Quote:原帖由+socute+於+14-12-03+發表我就

原帖由 Julybabe 於 14-12-03 發表
true.... however though, my parents whom ve been working in the teaching industry - primary, seconda ...

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+14-12-02+發表ye

原帖由 socute 於 14-12-03 發表
我就咁睇,我的年代救恩都是差差地的學校,現在咪又是中西區熱門。除了在ek抓文外,我主要是看interview時 ...
true.... however though, my parents whom ve been working in the teaching industry - primary, secondary and tertiary ~ except kindies… for whole of their lives.. highly recommend this school to me... if not becus if their influence, i would hv go for kln tong / ESF ones… anyways, its just my own encounterings..

引用:Quote:原帖由+socute+於+14-12-02+發表我暫

原帖由 Julybabe 於 14-12-02 發表
yes ah.. as parents we wish to find the most suitable school for our lil ones…but im not sure, RHS  ...
我就咁睇,我的年代救恩都是差差地的學校,現在咪又是中西區熱門。除了在ek抓文外,我主要是看interview時的感覺同屋苑相關學校的小朋友。同埋我嗰前幼稚園老師阿媽都好有say,佢直情叫我不好去in明慧,我無理佢,in完後又叫我有offer都不好留位。如果無其他offer我都不會理她,照留位。這些是她的感覺和偏見。雖然好多人説明慧商業化,但是家長interview後不覺或者不介意幼兒教育有商業成份的,都無需要理會根據自己準則去選

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+14-12-02+發表mi

原帖由 socute 於 14-12-02 發表
我暫時take咗RHS,主要看番囡的性格,她活躍一日去兩次公園,校舍大啲多啲空間多啲她會開心啲蘇浙 spn 都是 ...
yes ah.. as parents we wish to find the most suitable school for our lil ones…but im not sure, RHS was not on the top list amongst all in my old school days… anyways best wishes to you :) ~~~ we want to try dragon school but seems its real competitive nowadays

引用:Quote:原帖由+socute+於+14-12-02+發表當然

原帖由 Julybabe 於 14-12-02 發表
mind to share which offer u will take?
我暫時take咗RHS,主要看番囡的性格,她活躍一日去兩次公園,校舍大啲多啲空間多啲她會開心啲蘇浙 spn 都是我心水。同埋我prefer宗教團體辦的學校,所以合一堂同衛理堂我都鍾意。宜家阿囡主要講英文,所以是否日日有英文堂不是我concern。我反而希望她講多啲廣東話,如果下年考龍校k1, 通常都是用廣東話。明慧同民生都是熱門學校,所以我都有報,但基於以上原因我就咁排位,大家都是想為bb找合適的學校

引用:Quote:原帖由+心急媽媽xxx+於+14-12-02+發

原帖由 socute 於 14-12-02 發表
當然有其他offer才不留位,每個家長都有自己的準則和見解,不代表間學校不ok,每一間學校都有它的fans. 除非 ...
mind to share which offer u will take?

‹ 上一主題|下一主題