用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家會唔會in HKPS?
go

大家會唔會in HKPS? [複製鏈接]

我諗緊多唔多人apply HKPS K1

0    0    0    0

引用:身邊讀這間考K1的結果不特別好,又少位,所

原帖由 Moonlight819 於 14-11-12 發表
身邊讀這間考K1的結果不特別好,又少位,所以沒有報了!
可否分享一下?

大家報左嘅會考慮佢地界限街新校嗎?

界限街

引用:Quote:原帖由+purin18+於+14-11-16+發表回

原帖由 meowymeowy 於 14-11-17 發表
照呢個website睇,即是HKPS (kln tong), ascot, pips, Nobel 全是恆興業旗下,反而pods不是。但HKPS (kln t ...
我估可能有點像特許經營,買幾年license,可以自我運作便脫離/獨立。如果hkps(kln tong) 有新校,不知會否仍用樂基個名呢?定又一「樂XX」?老實說,我對呢種營運模式感到很新奇,長期我都聽慣學校開分校,係會用實一個名,再加地區名來分別,好似維記、學之園咁。但HKPS近年衍生了不同樂字派,如果可以清晰點區別,家長會易d選擇、或作出正確選擇。

引用:回覆+meowymeowy+的帖子 check+this+out:+

原帖由 purin18 於 14-11-16 發表
回覆 meowymeowy 的帖子

check this out: http://www.henyep.com/traditionalchinese/e_projects6.htm
照呢個website睇,即是HKPS (kln tong), ascot, pips, Nobel 全是恆興業旗下,反而pods不是。但HKPS (kln tong)卻只有pods的logo,其他學校無影。

引用:Quote:原帖由+cchls+於+14-11-17+發表Nobel

原帖由 hillcattery 於 14-11-17 發表
新校社在那?
唔知呀,反而有新校社就會收多D人,係讀既家長話我知

我都好有興趣知佢新校社O既資料? ....同埋咁係咪會收多D人?

我FD的小朋友去年考直資有5-6間OFFER, 我覺得好好RESULT了.

我兒舊年PN考龍校K1入左, 同班都有幾個一齊考龍校有OFFER, 作為用家佢地PN係教得好好架.

Believe only HKPS (Kowloon Tong) and Pods are related.  Same Principal, same teaching materials and they share same inter school functions.  Some of the teachers (experienced) are transfered from HKPS to Pods as well.

引用:Quote:原帖由+meowymeowy+於+14-11-16+發表

原帖由 cchls 於 14-11-17 發表
Nobel 同hkps無關係,反而hkps真係會開多間校社
新校社在那?

引用:我反而好奇,hkps(kln+tong),+hkps(ascot),

原帖由 meowymeowy 於 14-11-16 發表
我反而好奇,hkps(kln tong), hkps(ascot), nobel, pods, pips 的關係表係點? 全部有關連?定部分算係特約 ...
沙田兩間同九龍塘係無關係架,你可以打去學校問

引用:我反而好奇,hkps(kln+tong),+hkps(ascot),

原帖由 meowymeowy 於 14-11-16 發表
我反而好奇,hkps(kln tong), hkps(ascot), nobel, pods, pips 的關係表係點? 全部有關連?定部分算係特約 ...
Nobel 同hkps無關係,反而hkps真係會開多間校社

回覆 meowymeowy 的帖子

check this out: http://www.henyep.com/traditionalchinese/e_projects6.htm
after studied nobel n1 change to hkps k1...really dont know..need to ask the school la...just know that the textbook and programme that Nobel using/teaching is not the same as hkps, should be not related to hkps at all...

回覆:大家會唔會in HKPS?

我反而好奇,hkps(kln tong), hkps(ascot), nobel, pods, pips 的關係表係點? 全部有關連?定部分算係特約經銷商咁,其實只是share教材,然後各自營運?有d同名,有d唔同名,有點混淆... 朋友說讀pods 的pn,不用考試都可以轉去讀hkps k1, 咁讀nobel 可以嗎?之前又見EK有人說ascot同pips都同hkps (kln tong)無關係,真的嗎?咁nobel究竟算不算是獨立運作,唔關hkps(kln tong)事?因為 hkps (kln tong)的website 只見有pods logo... 純粹好奇,因為有朋友報nobel想搏k1轉hkps~

回覆:大家會唔會in HKPS?

認識人讀hkps考得首志願。
十隻手指有長短~ 我都識人讀kv一擊即中心儀的私校,亦有人衰哂,要靠大抽獎。
只要喜歡、有信心、考到便讀。
有疑惑、不太喜歡便算吧。
間間學校如是。

引用:身邊讀這間考K1的結果不特別好,又少位,所

原帖由 Moonlight819 於 14-11-12 發表
身邊讀這間考K1的結果不特別好,又少位,所以沒有報了!
我身邊既朋友考到都好好喎

回覆:大家會唔會in HKPS

我反而關心返學安排,一定要坐校車就唔考慮,但唯有in咗收咗先打算

回覆:大家會唔會in HKPS

出年開多間姊妹校,應該多些位

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+14-11-12+發

考到只是很普通的小學!
唔係話P1 好好成績的嗎?

‹ 上一主題|下一主題