用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

醒目開學勳章

Deleted
   3    0    1    0

我之前係俾成績表,你可以俾小六成績表佢地睇。
我唔知英國學校有無問香港學校直接攞成績表😅

醒目開學勳章

引用:Can+consider:+Sevenoaks+School,+Brighton

原帖由 demio 於 15-01-06 發表
Can consider: Sevenoaks School, Brighton College, Oundle School, Caterham School, Bromsgrove School, ...

Thanks!

Can consider: Sevenoaks School, Brighton College, Oundle School, Caterham School, Bromsgrove School, etc.

Have a look of this website http://www.best-schools.co.uk/uk-school-league-tables/co-educational-boarding-schools/
you may find some useful information and the league table is for reference only

醒目開學勳章

回覆:近倫敦的寄宿學校 - 男校, 男/女校

Deleted

回覆 webeheld 的帖子

問題不在錢,而是收報考人數,如無甄選制度預先過濾報考生資格等同來者不拒,明知自己學校要求全A*~A就應有所篩選,現時這種做法就有賺錢嫌疑,有些家長不知要求的情況下想博一博,等同丟錢到鹹水海,很唔抵,我女兒成績雖然在要求中,但500人應考,我也無信心鬥得過國內尖子,如要再拼家底及背景,人外有人,天外有天…

sancheng139 發表於 14-11-20 19:24

500人應考喔!如果我早知會有500人應考,我唔會俾我女去考。£155一次考試賺近100萬 ...

咁⋯⋯報考哈佛/耶魯等學校都要80USD,每年3萬人報佢地賺成2000萬,點計先
計我話,有機會報考一間有>60%機會入oxbridge/ivy league既中學, 一人一萬都照殺啦,可能每個人價值觀唔同啦

醒目開學勳章

搵到一個有關ISI school inspection report網頁, 可以加深對學校的認識及了解不足之處

ISI inspects schools report

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+3b+於+14-11-18+發表Eton要阿

原帖由 tingkit 於 14-11-18 發表
咁咪去囉,因為唔去都無人幫你做到,winchester都應該係㗎喇

醒目開學勳章

引用:回覆+webeheld+的帖子500人應考喔!如果

原帖由 sancheng139 於 14-11-20 發表

500人應考喔!如果我早知會有500人應考,我唔會俾我女去考。£155一次考試賺近100萬 ...

sancheng139  Yes  發表於 14-11-21 09:47

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+webeheld+於+14-11-20+12:52+

原帖由 webeheld 於 14-11-20 發表

Definitely Westminster, the best of the best in the he ...

Deleted

醒目開學勳章

引用:我大仔當年報一間排名頭50的私校Year+10,+

原帖由 CPU1995 於 14-11-20 發表
我大仔當年報一間排名頭50的私校Year 10, 個朋友係英國見過校長知道只得Waiting位,間學校一様照招Year 10 ...
Deleted

回覆:sancheng139 的帖子

我大仔當年報一間排名頭50的私校Year 10, 個朋友係英國見過校長知道只得Waiting位,間學校一様照招Year 10生,係香港一樣有成70人考,每個收百幾磅考試費,我就覺得學校很商業化。

500人應考喔!如果我早知會有500人應考,我唔會俾我女去考。£155一次考試賺近100萬港紙,呢D學校擺明.......,我唔like

system short左? 為何post 2 次?

Chetham's School of music, 學術全英排97,學校有個特點,就是學術音樂雙發展,如果你想將演奏成為第一或第二職業,Chetham's有世界一流的音樂家做老師,學費自然貴,但有得申請補助, 如果只是重學術,£3160/term學費仲平, 有Day有boarding 選擇,正曼城市中心,Victoria station隔離,我open day幫朋友遞申請表時去參觀,學校先進設備齊全,新舊building,學生老師溫文有禮,學音樂的人氣質零舍唔同, 我遲些upload我參觀的相片係度。

Chetham's School of music, 學術全英排97,學校有個特點,就是學術音樂雙發展,如果你想將演奏成為第一或第二職業,Chetham's有世界一流的音樂家做老師,學費自然貴,但有得申請補助, 如果只是重學術,£3160/term學費仲平, 有Day有boarding 選擇,正曼城市中心,Victoria station隔離,我open day幫朋友遞申請表時去參觀,學校先進設備齊全,新舊building,學生老師溫文有禮,學音樂的人氣質零舍唔同, 我遲些upload我參觀的相片係度。

引用:回覆+Ruby1219+的帖子 depends+你背景及情

原帖由 sancheng139 於 14-11-20 發表
回覆 Ruby1219 的帖子

depends 你背景及情況收Y10, 很勢利吧~
oh really.  好彩我仔吾like 呢幾間。

回覆 Ruby1219 的帖子

depends 你背景及情況收Y10, 很勢利吧~

Definitely Westminster, the best of the best in the heart of Central London. But they only take (extremely few) Year 12s. And you must fly over for interview.
‹ 上一主題|下一主題