用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才小學final interview
go

優才小學final interview [複製鏈接]

優才小學11月開始final interview, 請問有冇人知是否以分數排面試日子? 還是以其他標準定每位校生最後面試日子?
   3    0    0    0

12月13日3rd in 只有一位家長帶小朋友去interview會否扣分呢?

回覆 cocokan2004 的帖子

很有同感,我第2個小朋友明年要繼續參與這個遊戲,能夠入到心儀的學校當然好,但小朋友年紀這麼小,還有大把潛能未發揮,我們就平常心面對小一這個挑戰吧

回覆 hongk 的帖子

在這個浮誇得社會中,能靜下心來真的不容易。
你講好好啊, 好到我想哭出來.  小朋友只是4-5歲.  為考好小學, 要學很多野. 禮貌, RULES,  學同人相處, 寫中英文字, 認字, 數數, 事物, 砌圖...對答..最慘係什麼都要2種LANGUAGE..!  
在我眼中, 他已很好很好.  其實大部份小朋友都很好.  為什麼我們要承受這樣大壓力啊...?!   其實很多品行,禮貌, 知識都是浸出來.  要我們趕緊在K3前訓練好去準備考小學...天啊...真是好變態.   

今天我小朋友要寫"生果"二字, 寫得不太好, 亦無咩心機寫, 我罵他.  現在很後悔啊....! 他這麼小, 書寫技巧這麼淺, 我怎可逼他呢?!!!

引用:Quote:derkin+發表於+14-10-29+16:19+你地

原帖由 hkpapa852 於 14-10-29 發表
APS, KTS 邊有得同GT比? 前兩者都無中學, 升中要食自己喎!
入到KTS, APS ,跟得上要fight 中學應唔難,年年入神校大有人在

引用:你地點可能用神校優才去比較aps,+kts+,+比

原帖由 derkin 於 14-10-29 發表
你地點可能用神校優才去比較aps, kts , 比陳生知道會好傷心……
唔好意思....

derkin 發表於 14-10-29 16:19
你地點可能用神校優才去比較aps, kts , 比陳生知道會好傷心……
APS, KTS 邊有得同GT比? 前兩者都無中學, 升中要食自己喎!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:優才小學final interview

回覆:優才小學final interview

sissysze 發表於 14-10-29 14:19
甘KTS 咪好有Guts ...
KTS同宣小, 仲俾人抽獎又唔駛大家擔心撞面試時間, 係比較有Guts.

當然, 如果佢地做到6月後先註冊, 可減少收生call waiting就更好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:其實有Guts既學校,+應該諗下,+1,2月報名,+3

原帖由 hkpapa852 於 14-10-29 發表
其實有Guts既學校, 應該諗下, 1,2月報名, 3,4月面試, 5月出結果, 6月中先註冊, 咁咪減少D人hold學位; 反正  ...
甘KTS 咪好有Guts ...

王國會長

snow228 發表於 14-10-29 09:18
可能我表達錯,不過港同校長都有提大家唔讀就早D通知學校, 相信呢D 係好多校長的心聲
應該唔只學校想, 好多在waiting list的家長都希望hold 住幾個位的家長早D 放返個位出來, 無奈年年都聽到有家長話要去埋迎新日甚至上埋堂才能決定.

回覆:hongk 的帖子

學校這次的收生程序的確難為了家長!

Bstar 發表於 14-10-29 13:13
有些家長真的好過份到開學前先通知唔讀或開左課一星期先走!
雖然我都覺得這些家長很過分,但是我覺得學校在招生中,家長也備受折磨,也很過分!這只是小學而已!

回覆:Charlotte_mom 的帖子

有些家長真的好過份到開學前先通知唔讀或開左課一星期先走!

引用:Quote:snow228+發表於+14-10-29+09:18+可能

原帖由 Charlotte_mom 於 14-10-29 發表
其實真係好慘, 去到7,8月至call, 有d家長係想黎都黎唔到, 因為可能搬左屋, 校車full左等原因, 年年都有:bas ...
Yes. 冇校車,幾好嘅學校都冇能為力

cctung 發表於 14-10-29 10:39
回覆 maomaochoi 的帖子

不單如此,  自行出了結果, 會收少好多可觀的赧名費; 6月才注冊, 雖則減少行政工 ...
真係好學校, 或者學校既die hard fan, 每年簡介會收番一百幾十作入場費, 我相信都一定有捧場客. 如果只係為咗多D人報名, 早D叫人註冊收番多D錢註費, 以呢種咁既心態去收生既學校, 真係報都無謂報

hkpapa852 發表於 14-10-29 09:31
其實有Guts既學校, 應該諗下, 1,2月報名, 3,4月面試, 5月出結果, 6月中先註冊, 咁咪減少D人hold學位; 反正  ...
我都同意這麼做。其實K3小朋友進步好多。而且,先前有offer的就不一定參加面試了,除非這學校是他們心中的第一,去掉不少的outlier。我相信頂級神校不管什麼時候發offer,不接的人一定很少。所以,辦好學校才是硬道理。
而且我相信好學校可以把壞學生都教好的。我就見過個沒上學的小孩非常的任性,搶玩具,說話很惡,家長都頭痛,但是上學幾個月後奇蹟般的變好了。當然這不是發生在香港。如果這個孩子在香港的話,估計都沒學上了。

做校長,和做父母的一樣,都要能沉得住氣,看著小朋友一點點進步就好了。在這個浮誇得社會中,能靜下心來真的不容易。

醒目開學勳章 王國長老

snow228 發表於 14-10-29 09:18
可能我表達錯,不過港同校長都有提大家唔讀就早D通知學校, 相信呢D 係好多校長的心聲
其實真係好慘, 去到7,8月至call, 有d家長係想黎都黎唔到, 因為可能搬左屋, 校車full左等原因, 年年都有

回覆 maomaochoi 的帖子

不單如此,  自行出了結果, 會收少好多可觀的赧名費; 6月才注冊, 雖則減少行政工作, 但又少了一筆留位費.

但個人就非常贊同K3下學期才開始報名, 小朋友都成熟多少少呀! 家長又可再瞭解孩子多一點學習的特質, 才決定學校.
‹ 上一主題|下一主題