用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 點解會選擇嶺小?
go

點解會選擇嶺小? [複製鏈接]

有什麼優點?
   6    0    0    0

請問有無嶺小的BK GROUP, 囝囝今年九插班入小二. THANKS.

回覆:shekma 的帖子

學校冇國民教育,但重視道德教育,嶺小係一間基督教小學,不時都會對同學仔講聖經故事,教導佢哋正確價值觀。一D左派感覺都無

引用:請問知不知有沒有國民教育?學校風格會不會

原帖由 shekma 於 15-05-15 發表
請問知不知有沒有國民教育?學校風格會不會很左派?
我覺得學校係中立嘅,唔覺左派

回覆:wwsugar 的帖子

請問知不知有沒有國民教育?學校風格會不會很左派?

引用:Quote:原帖由+FIFIT+於+15-01-12+發表真係

原帖由 a_for_apple 於 15-01-13 發表
國際學校?
佢間學校有local,international,我哋係int'l班,有net teacher,如果真係讀嶺小,要再出去再補英文,驚佢会退步。

引用:Quote:原帖由+wwsugar+於+15-01-09+發表學

原帖由 FIFIT 於 15-01-12 發表
真係好平,亞女依家,平均每月約八千。
國際學校?

引用:學費一年11期,每月大約千三。一年級下學期

原帖由 wwsugar 於 15-01-09 發表
學費一年11期,每月大約千三。一年級下學期,簿同文具雜費約八百,課外活動必玩一樣,一學期七百幾。書同作 ...
真係好平,亞女依家,平均每月約八千。

學費一年11期,每月大約千三。一年級下學期,簿同文具雜費約八百,課外活動必玩一樣,一學期七百幾。書同作業就七百幾。

回覆 a_for_apple 的帖子

請問學費加雜費, 每年大概幾多?

回覆:點解會選擇嶺小?

好叻呀!!!

嘩,好叻啊,唔知係唔係資優的呢?

Good to hear this

剛剛有位小四同學仔赢到全港小學數學比賽西九龍區金獎,其餘得金獎學生都係來自傳統名校如DBS,英華,喇沙。所以嶺小係教學程度上不要担心,而且拔尖補底既小班教學更可發揮學生能力

聽完你地咁講,我放心好多了,因為暫時阿女得嶺小offer, 我亦好中意嶺小,只係突然有朋友同我咁講,想了解清楚實際情況到底係點
相信嶺小係好適合我女讀的

其實只要功課比較有意思啲,就不覺得咁辛苦。就好似寫字咁,我仔可以寫聖誕咭寫二個小時都得,但抄書抄足一個鐘就冇咩人會鐘意。
我相信嶺小是活學,不是hea學,有心學習可以好忙。
我仔在小一津校學校的功課,好多真係又多又悶又重複又不容額外思考。
直情覺得出面有啲死谷學校迫到小朋友似機器,不過又有幾多幸運兒可以入到合適的學校,真是無奈。

引用:Quote:原帖由+bbkingdombb+於+14-09-02+發

原帖由 camond412 於 14-12-12 發表
升小二後功課小測係咪會多好多? 以下我朋友send俾我

「我琴學生以前讀KV,升左上嶺小,現在讀緊二年級。媽 ...
sorry, 路過…………

小二功課只係 2-6 樣左右,絶對唔多,小測係多咗少少,但不嬲嶺小都係小塊測驗,英文一課有三種唔同 assessments, 可能係 dictation, speaking, GE, writing, 一星期一次,數學/中文一單元左右一次,常識一學期大概有兩次,有時咁啱嚮埋同一個星期,所以辛苦啲。但測驗溫咗,到考試就輕鬆啲,有好有唔好。

但我諗冇乜幾多間小學嘅功課量比嶺小少,雖然小二嘅節奏比小一真係快咗,但我仔仍然每日有時間玩/睇書,九點至九點半左右瞓(以前小一係八點至八點半)

希望你朋友了解清楚其他學校嘅情況先轉,個人感覺出面嘅學校,大多唔會比嶺小輕鬆

下學年入謮?

回覆:bbkingdombb 的帖子

咁就好了,謝謝

小二維持每天約4樣功課左右;快手的同學,少於1小時搞掂,有些同學會耐D,但認真做,2小時應可以了
‹ 上一主題|下一主題