用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 緣盡了!
go

緣盡了!   [複製鏈接]

亞女失望!點好?

freeman108  加叩門  發表於 14-4-16 21:11
freeman108  考插班  發表於 14-4-16 21:11
   3    0    0    0

不過我覺得是時候終結了。我們還有更好更多的事要去關心,要去做。在此說再見!

回覆:緣盡了!

佢的確是名校中的表表者

以上說的學校,無論簡介會,1st面試,2nd面試見校長,今年有幸都参予了。真的是各有特色。

回覆 cua 的帖子

由此可見協恩真係一間深受家長歡迎嘅好學校!成績好,校風純樸,校長老師對教育充滿熱誠,名校中嘅清泉!
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

DGS,SPCC,GH,SPCS等band1好學校一出完收生結果,基本上來說論壇上的帖子不再多見。但最難得協恩由此至終都有那麼多的帖子,實在令人意外。

問過學校唔係所有冇offer都有wait list.但冇講幾多人

moniquechoy 發表於 14-4-25 15:45
我個女無你地咁識諗,仲好BB. 可能一直我地同佢講,完全無壓力,因為這麼多叻人考,入唔到都是應該的。所以 ...

爸爸成日教阿囡, 只要唔好做最差果個就得, 唔需要做最好果個。因為爸爸話睇見我做人就辛苦, 所以一直教阿囡中庸之道。如果佢今年考DSE, 中文作文一定好高分。

引用:我個女無你地咁識諗,仲好BB.+可能一直我地

原帖由 moniquechoy 於 14-04-25 發表
我個女無你地咁識諗,仲好BB. 可能一直我地同佢講,完全無壓力,因為這麼多叻人考,入唔到都是應該的。所以 ...
是否有2nd in又未有offer的都有waiting信?好像沒聽人說有reject 信。

e12340  我女收reject信所以咪失望囉!只要佢話再試我就會陪佢再試盡最後努力!  發表於 14-4-25 21:20

回覆 karsonbb 的帖子

如果有心入讀就梗係等, 況且而家先4月尾, 再等下啦, 一日未放榜一日仲有希望~
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

醒目開學勳章

引用:請問各位家長如係wait+list重等唔等好……

原帖由 karsonbb 於 14-04-25 發表
請問各位家長如係wait list重等唔等好……!
問題錯左,唔係決定等唔等,係睇下人地選唔選中你,如果call你,你去註冊就攪掂 。
你本身有冇其他直資私校offer?
如果冇,當然要大抽獎啦,
冇可能為左等個唔知有冇可能的可能而放棄大抽獎吧!

請問各位家長如係wait list重等唔等好……!

過份開心呢!

回覆 grace_xian 的帖子

協恩中學

我都有同呀女講過、但佢都係情迷此校、冇計!佢重教我做人唔好咁易放棄!

miffy_sophie  做人唔好咁易放棄係啱, 咁你要教番佢做人唔好咁執著, 一線之差咋!  發表於 14-4-25 16:01

回覆 moniquechoy 的帖子

平常心才會活得開心, 你囡囡做到了, 為你高興!  

我個女無你地咁識諗,仲好BB. 可能一直我地同佢講,完全無壓力,因為這麼多叻人考,入唔到都是應該的。所以佢有得2nd in, 已經好開心,覺得比部分人好。而我們亦沒有為她預備面試,平常心去,有waiting list, 佢都好開心

有點心酸,我不知道家長是不是真的如此執著,但對小朋友來說,絕沒有好處!

醒目開學勳章

引用:回覆+karsonbb+的帖子 如果如此有恆心,那

原帖由 cua 於 14-04-25 發表
回覆 karsonbb 的帖子

如果如此有恆心,那就請你考女拔吧!難道女拔比不上協恩??!!!!! ...
其實你囡囡咁執著,唔多唔少受大人影響,
太大壓力,人就唔會開心。
家長睇到,要幫佢減壓,否則後果可大可小。
要教她非君不嫁的道理啊。

organicfans  絕對認同 !  雖然話小朋友天生自有性格, 但有好多都係睇身邊大人學, 所以, 一言一行, 都要好小心.  發表於 14-4-25 17:28
freeman108  agree  發表於 14-4-25 16:24
miffy_sophie  認同! "非君不嫁"呢個道理真係要從小培養, 而且凡事要有兩手準備, 唔好執著於一個選擇.  發表於 14-4-25 15:56

其實你哋講緊哪間?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]
‹ 上一主題|下一主題