用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 12年10月中bb,做大定細b好
go

12年10月中bb,做大定細b好 [複製鏈接]

請問有同月相近既媽媽嗎?請各位比d意見分享下你地會點做做細仔遇上龍年加仲有雙非會否好大競爭?二來驚小朋友太細讀得辛苦有壓力,但如果做大仔會否太大?
   3    0    0    0

我仔仔十月尾出世,有PN收,
所以今年無讀PN,只是報了K1,
一心打算做細B,
但是IN了幾次,開始有點擔心~~
因為仔仔在家好多野講,但IN時不開金口(怕人)
所以最後都不知有沒有OFFER!

醒目開學勳章

引用:Quote:LedTV+發表於+14-11-10+15:57+我想個

原帖由 丁丁aunty 於 14-11-11 發表
我成日都以為你住荃灣O既添......~~

學之園難考, 真係要好SMART O既先收, 同埋都幾睇重月份......你呀女依 ...
我而家住荃灣,但下年返青衣住

LedTV 發表於 14-11-10 15:57
我想個囡讀樓下學之園,但係K1一定唔收
諗住報下年N,係學之園讀4年(收左先算)
我成日都以為你住荃灣O既添......~~

學之園難考, 真係要好SMART O既先收, 同埋都幾睇重月份......你呀女依家有無返N呀?
[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v653/justinejustine/.jpg[/img]

Just the beginning and more challenges ahead.  Add oil and good luck.

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

Some small bs do get decent p1 offers, those interested can look for a recent related post.

AA1209 發表於 14-3-16 03:28
請問有同月相近既媽媽嗎?請各位比d意見分享下你地會點做做細仔遇上龍年加仲有雙非會否好大競爭?二 ...
我囡12年11月中,有報N同K1,由11月開始到現在面試了約兩星期,覺得她表現唔錯,N班面試相對於K1班面試較淺。若有N同K1取錄,會讀K1,給她做細B,原因同大家的分析大至相同。

回覆:12年10月中bb,做大定細b好

唔係間間幼稚園會收10月做超大B,你要留意你心儀幼稚園收唔收10月超大B,再考慮。

當然試左先、為何無拉拉要降班、細b到可以好叻的、唔想今標籤

我細囡也是12年10月中,我會比佢做細b, 沒有讀pn... 眼見家姐而家k3同學中,也有不少細b,當中去考私直學校都有唔差嘅成績,所以我覺得,有學校收的話,我會選擇做細b

我細囡12年10月中,做細B
大囡10年11月中,都係細B,係半龍校讀K2,so far ok.

My girl is 2012 late Oct BB, I applied PN last year, got quite a few PN offcers and she started school last week after her 2nd Birthday.

This year I still apply K1 for her, my feeling is K1 interview is much more difficult than PN interview, as PN interview focus more on completing tasks while K1 interview focus more on conversation....

I feel lucky that she got PN offer last year and release some of my pressure this year on getting a K1 seat as a small B.

醒目開學勳章

丁丁aunty 發表於 14-11-10 15:47
我仔係9月中b, 雖然同你個case差一個月有o的唔同, 不過我自己覺得衰o的諗, 留一年buffer俾佢將來repeat好似 ...
我想個囡讀樓下學之園,但係K1一定唔收
諗住報下年N,係學之園讀4年(收左先算)

如果唔收就讀YORK/JOYFUL+一間學券幼稚園 K1

其實長遠係想佢考直資小學

其實好想佢讀學之園K1,奈何考既嘢實在對佢有D難度

我仔係9月中b, 雖然同你個case差一個月有o的唔同, 不過我自己覺得衰o的諗, 留一年buffer俾佢將來repeat好似好o的........

其實大o左小朋友個大細b差距會收窄, 我唔會因為月份而要佢遲一年入學, 儘管依家收生o既標準係好k型~~~~
[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v653/justinejustine/.jpg[/img]

我選擇做細b,因為我覺得搵到一間合適且有愛心的普通幼稚園已足夠

引用:請問有同月相近既媽媽嗎?請各位比d意見分

原帖由 AA1209 於 14-03-16 發表
請問有同月相近既媽媽嗎?請各位比d意見分享下你地會點做做細仔遇上龍年加仲有雙非會否好大競爭?二 ...
我仔都係12年10月中!
面試表現麻麻,可能因為講嘢方面比同期小朋友慢,所以啲老師都係快快手面試!
我都準備好出年做大仔再嚟過!
加上我仔生得細粒,大仔對佢體能上心理適應會好好多!

引用:其實好睇小朋友的性格和學術。我仔是10年10

原帖由 ozduckie 於 14-11-10 發表
其實好睇小朋友的性格和學術。我仔是10年10月,做細b, 但學術絕對跟到,仲叻過好多大b, 甘情況我唔會再考學 ...
我都係咁諗,所以我俾阿囡試左做細b先。自己都想佢做細b,覺得佢能力唔夠既,先repeat。

引用:邊間可以插班呢 +

原帖由 F10N 於 14-03-16 發表
邊間可以插班呢
如果今年n班,可以問下奧基或太子明慧。

AA1209 發表於 14-3-16 03:28

我仔是12年10月中,做細b!

回覆:AA1209 的帖子

我和你一样10月中

其實好睇小朋友的性格和學術。我仔是10年10月,做細b, 但學術絕對跟到,仲叻過好多大b, 甘情況我唔會再考學校repeat K1做大b.

‹ 上一主題|下一主題