用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心儀天主教女校, 20分應該點揀
go

心儀天主教女校, 20分應該點揀 [複製鏈接]

St Mary, 天神, MCS
知道三間都難, 想博一間, 邊間機會最大?

13    0    0    0

freeman108 發表於 14-4-4 01:28
20分聖家入到機會都很高
聖家應該同聖方濟級數差不多?聖瑪利同聖心差不多

回覆:yyetgohome 的帖子

係好難,我自己識兩個,都係前年20分入,佢地話好似都係得幾個20分(我估一隻手數得曬)。今年唔知,聽聞好似都有20分中(看EKonly),不過又係得好少。所以,我估盡地一煲marymount
的話,一定要有抽獎的心理準備,或者有backup。

回覆:心儀天主教女校, 20分應該點揀

瑪利曼係咪20分都好難入?

無人係先知,無人可以預知未來,反正20分都係搏一搏,不如就一條心揀最心儀的學校,起碼到時一定唔會後悔,我就是用買六合彩的心態去抽,機會微但總是有的.
Twins 媽咪

對住港島來説,瑪利曼其實都好方便。

964000 發表於 14-3-23 23:55
20分聖家机會如何?
20分聖家入到機會都很高

funggi  YES ! (((only 九龍城))))   發表於 14-4-8 15:05
lauwingtai    發表於 14-4-4 08:52

我挑港島區係因為九龍城,油尖旺的天主教學校爭死,港島區好像機會大一點。軒上沒有廿五分,我女兒廿分好像大機會,但只有廿,三十個位,可能有二,三佰人(廿分)申請。全港天主教小學給廿分(廿五分已佔了一部份)有二,三佰個位,不過就兩三仟人爭,兩者機會(大概)是均等。當然入到北區,天水圍好大機,但手廿分既人,好少會揀這些區,加上我住沙田區,無理由北上。其實好想瑪利曼,不過地點真係偏到死,灣仔聖芳濟就最方便。女仔讀軒小升中情況麻麻。

我覺得抽都有比例的,如10個20分的就中一個,還是30個20分才中一個呢!

同我前年一樣,博一博。除St mary(傳聞25有入唔到)  外,其他20分一樣要抽。永遠無人知邊間機會大d,  大幾多。 既然如此,不如揀間最心儀?

回覆 stepyau 的帖子

我會博一博,如果唔會心息的

stepyau  但博唔到就要參加抽獎,到時候真係100%靠運了,除非有back up,但現在下下都幾千人報名,都好難玩。  發表於 14-4-1 11:45

回覆:stepyau 的帖子

不如考慮2 線學校會唔會理智d? 唔想頭一派唔到, 派到尾。 大家有冇2 線心水參考下?

據我今年的了解,港島區所有天主教女校20分都要抽 -- 我大女明年參加報考小一呢個一d都唔好玩的遊戲,本來打算自行聖心、st paul happy valley或者嘉諾撒這幾間once upon a time 15分都有機會入的,結果今年全部要抽。。。反正都係靠運,不如索性博一博marymon喇。。。唉,一時氣話only,今時今日,得20分其實都無特別優勢,真係頭大。

回覆 Cheeselover 的帖子

20 marks same chance...than I will choose 聖方濟各 which is better than St. Paul Primary School

回覆 lamyo 的帖子

MCS

回覆 simsimwong 的帖子

20分聖家入到機會高,因為今年15分都入到(((only 九龍城))))

Celiacadence 發表於 14-3-25 08:05
天神係舊生20分優先,機會好細又小位
聖羅撒舊生20分都要抽,這都要今年自行出現既事

...
"天神係舊生20分優先"? 自行時係唔可以, 因為教育局規定同分一定係抽籤決定, 唔可以用其它條件決定收邊個.
除非係叩門, 如果唔係學校會好麻煩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

天神係舊生20分優先,機會好細又小位
聖羅撒舊生20分都要抽,這都要今年自行出現既事

如果31,35,41, 34
係米st rosa, 聖家(kln city) 較易?

回覆 964000 的帖子

20分聖家入到機會高,因為今年15分都入到(((only 九龍城))))
‹ 上一主題|下一主題