用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行時, 這几間中學有哪兩間有機會入到? ...
go

自行時, 這几間中學有哪兩間有機會入到? [複製鏈接]

西貢區, 自行呈分全級排名 8/140, 自行時有這几間想試

1 皇仁
2 張祝珊
3 聖馬可
4 中國婦女會

2    0    0    0

王國會長

opclk 發表於 14-1-3 16:11
回覆 bobo-chan 的帖子

淨係可以話你聽2)一定冇機,賭一百元
咁肯定? 唔賭唔知事運高

ohnono 發表於 14-1-5 00:53
我覺得樓主你如果能比多一點資料,可能個答案又唔會條咁。
其實我都唔係想嚇人架,不過淨係睇到你話第8, ...

你分析得好好, 我個囝囝本身比較文靜及內向, 沒有特別專長, 只有參加奧數比賽, 所以我才十五十六, 聽了你的分析, 我選都要保守些了.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 goodboy1 的帖子

張X珊不用IN, 因為已與小學校長們有默契, 而跨區則打破頭.

引用:回覆+bobo-chan+的帖子 中三時,+小朋友成

原帖由 opclk 於 14-01-06 發表
回覆 bobo-chan 的帖子

中三時, 小朋友成績好, 才有機會選自己心目中的科目?Yes!
哦!唔好咁講!只不過想留返少少係個袋到,就算点難,都過到掛!

引用:回覆+dubbies+的帖子 家下好多一班得三十

原帖由 opclk 於 14-01-05 發表
回覆 dubbies 的帖子

家下好多一班得三十三/四人,你入到名校都要保持住六十六至六十八名先入到較好選收科, ...
就係因為依個原因,我個囡成績可以,我都無打算比個囡試神級学校,擇底半個band,一來安全少少,二来又唔洗in 咁多間。

opclk  You will be the champion.. 發表於 14-1-6 20:01

opclk 發表於 14-1-5 04:46
回覆 dubbies 的帖子

家下好多一班得三十三/四人,你入到名校都要保持住六十六至六十八名先入到較好選收科, ...
原來中三時要考慮選科這事情, 我沒有考慮到, 多謝你的提醒, 讓我重新安排. 我想請問, 是否中三時, 小朋友成績好, 才有機會選自己心目中的科目? 比如, 那間中學是否固定各科的比例, 比成績好的小朋友選先, 如我的小朋友成績差, 他選的科目比其他成績好的小朋友選到沒有額剩了, 就要逼選其他自己不喜歡的科目, 是嗎?

ohnono 發表於 14-1-3 16:44
我覺得除了皇仁之外,間間都有一定程度的機會。唔試就係你自己的事。

我覺得樓主你如果能比多一點資料,可能個答案又唔會條咁。
其實我都唔係想嚇人架,不過淨係睇到你話第8,真係冇得估計。

不如你睇睇自己小學以往的派位情況先。有小學裡考頭嗰幾名的是女同學,有些是男同學了,但又去了SPCC或DBS這些直資。區內小學中,有幾間更加是皇仁常客,有時還打孖上。扣下扣下,我唔敢講第8有沒有機。但有時有冇機還要睇埋下面的考慮。

你就咁講第8,你睇下兩版回覆都是一面倒話冇機,只有一個是你可以從1,2兩間選一間。所以,除了成績之外,我想問問你有沒有其他專長。皇仁就係咁,個個唔叻都唔會去自行,咁你點樣贏人?我諗都要諗一諗自己有乜野強項。體藝?奧數?音樂?表演?朗誦?口才?中英文表達能力?每一樣都絕對有機會幫到你!

我只係希望你能明白,單靠成績亦未必可以保送你入皇仁,沒有亮麗的成績但有平均而特出的表現一樣可以護送你入皇仁。要考慮的事還有很多,成績只是其中一樣,還睇你有沒有信心和膽量箒!

:verycold: :verycold: :verycold:

有些學校是全級3X

學校規定中四生選幾多個選修科也很重要。
有些中學規定頭兩班可選3X,另三班只能選2X。有些選2X的讀讀下覺得選錯科,但都不可以drop,因為好的大學是要求4C+2X。

簽名被屏蔽

引用:回覆+goodboy1+的帖子 SORRY!語氣重左D,各

原帖由 opclk 於 14-01-03 發表
回覆 goodboy1 的帖子

SORRY!語氣重左D,各位唔好見怪,
中四選唔到想讀真唔湯唔水,夾硬升可能放棄大學某神科 轉校就去band 2 3 點都冇so

回覆 ANChan59 的帖子

可否分享一下有那些非學術表現或活動,是會考慮的?

引用:Quote:opclk+發表於+14-1-3+16:32+回覆+bob

原帖由 bobo-chan 於 14-01-03 發表
本身西貢區只有4間英中, 我想在自行時, 試試跨區
試跨區也要揀非熱門1及2要各方面勁掂才有把握

回覆 opclk 的帖子

其實好大原因是中四選科依個分水嶺......

認同。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 opclk 的帖子

吾該哂你的提醒,我都忘記選科系成績好選先添。真系要諗清楚先。冇幫咁盡
‹ 上一主題|下一主題