用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建中學,優才,匯基,顏寶鈴的Banding ?? ...
go

福建中學,優才,匯基,顏寶鈴的Banding ??   [複製鏈接]

如題,因小兒出年升中一,想知Banding , Thx !

elbar  顏寶鈴 和 啟思 都不錯   發表於 13-9-7 09:05
   4    0    0    0

回復 NeoMom 的帖子

不如pm我講下你講個間直資系吾系我估個間,系沙田

老實講,對呢几間都冇特別好感。

回復 lovelysky 的帖子

各校的網頁

NeoMom 發表於 13-10-22 11:32
成績波動一定有, 不過唔會話一年BAND 1一年BAND 2咁緊要, Anyway, BAND幾呢家野人人定義唔同, 冇興趣討論, ...
其實在那裡搵到資料,可否指教一下

summ200 發表於 13-10-20 18:26
重有一樣我想講亞仔讀個間值資!重陽補假老師話要補課!我心唸老師唔使放假架!?(得佢一班返學)小兒當晚放 ...
請告知你讀邊間學校,真係用心的老師,我最喜歡

chrischeung 發表於 13-10-22 10:51

我諗所有學校都系咁,每年出黎成績都有差異,入u率年年吾同,可以相差成几。我心儀個 ...

成績波動一定有, 不過唔會話一年BAND 1一年BAND 2咁緊要, Anyway, BAND幾呢家野人人定義唔同, 冇興趣討論, 我自己有keep Track住有公佈成績學校的記錄, 我是續科去睇的, 會睇多好多野, 邊間好唔好我都心裡有數。FYI, 福中呢兩年DSE成績都是差不多, 不見得今年是失手。

我諗所有學校都系咁,每年出黎成績都有差異,入u率年年吾同,可以相差成几。我心儀個間都小左一成入u

其實個D視學報告是幾多年的?    我抽番看見有些是2009的, 當時都未有DSE, 有些又未結龍, 有些又未有畢業生, 有些又收埋band 2生,   其入U 成績同增值同依家的會好不同?
EG: 2009 年報告 NPL 上寫, 學校自家生的2008年第一次HKCEE /及 2008 A-level 等公開試成續有顯著進步, (...overall is notable..)

有關直資中學的增值資料,可參考chichipapa的Blog,雖是舊資料,希望可供您們參考。

Feb 09 Wed 2011 00:00直資中學的增值資料(部份)分享:       以下資料只供參考。請通過連結參看各學校的詳盡報告。

直資學校
全面評鑑報告的增值描述

聖保祿學校
高增值 “the highest value-added results”

福建中學
高增值 “high value added indexes in many subjects”

保良局羅氏基金中學
高增值 “far exceeded the expected level”

德望學校
高增值 “far exceeded the expected level”

中華基金中學
正增值 “exceeds the expected level”

匯基書院﹝東九龍﹞
正增值 “above the average for schools with a similar intake”

基督教崇真中學
正增值 “exceeded the expected level”

天水圍香島中學
正增值 “exceeded the expected level”

香港管理專業協會李國寶中學
正增值 “performed well in the three core subjects”

香港神託會培基書院
正增值 “Academic value-added performance is found in……”

保良局顏寶鈴書院
維持 “met the expected level”

香港華人基督教聯會真道書院﹝中學部﹞

聖瑪加利男女英文中小學

拔萃男書院
低增值 “slightly below the expected level”

港青基信書院
低增值 “slightly below the expected level”

匯知中學
低增值 “略低於預期水平”

基督教中國佈道會聖道迦南書院
負增值 “below the expected level”

將軍澳香島中學
負增值 “低於預期水平”

直資學校         全面評鑑報告的增值描述
聖保祿學校        高增值 “the highest value-added results”
福建中學        高增值 “high value added indexes in many subjects”
保良局羅氏基金中學        高增值 “far exceeded the expected level”
德望學校        高增值 “far exceeded the expected level”
中華基金中學        正增值 “exceeds the expected level”
匯基書院﹝東九龍﹞        正增值 “above the average for schools with a similar intake”
基督教崇真中學        正增值 “exceeded the expected level”
天水圍香島中學        正增值 “exceeded the expected level”
香港管理專業協會李國寶中學        正增值 “performed well in the three core subjects”
香港神託會培基書院        正增值 “Academic value-added performance is found in……”
保良局顏寶鈴書院        維持 “met the expected level”
香港華人基督教聯會真道書院﹝中學部﹞        維持 “met the expected level”
聖瑪加利男女英文中小學        維持 “met the expected level”
拔萃男書院        低增值 “slightly below the expected level”
港青基信書院        低增值 “slightly below the expected level”
匯知中學        低增值 “略低於預期水平”
基督教中國佈道會聖道迦南書院        負增值 “below the expected level”
將軍澳香島中學        負增值 “低於預期水平”
資料參考自chichipapa        http://chichipapa.pixnet.net/blog/post/55135286

chrischeung 發表於 13-10-19 23:39
回復 cow 的帖子

褔建佢以前考會考冇記錯系五成升到中六,以佢主力話收BAND ONE生,所以我咁諗.但我對呢几間 ...

根據你咁講似乎福中係負增值學校喎, 收BAND 1生出BAND 2成績

hermanpapa 發表於 13-10-20 10:52
大家都留意banding及入U率。有沒有去探討一下每間學校的教學方式、理念、校園文化是否適合自己孩子的個性? ...
同意. 所以家長都"想"揀一間學校, 要banding好, 入U率高, 教學方式、理念、校園文化又適合自己孩子.

Sasaalan  這樣的學校不易搵!  發表於 13-10-21 10:21

引用:重有一樣我想講亞仔讀個間值資!重陽補假老

原帖由 summ200 於 13-10-20 發表
重有一樣我想講亞仔讀個間值資!重陽補假老師話要補課!我心唸老師唔使放假架!?(得佢一班返學)小兒當晚放 ...
介唔介意pm你仔的學校名,我都想搵這樣的學校。

重有一樣我想講亞仔讀個間值資!重陽補假老師話要補課!我心唸老師唔使放假架!?(得佢一班返學)小兒當晚放學回來講原來唔止老師仲有幾個上界F6學生返學幫手教佢地!如果同學無歸屬感真係彩你都傻!

Jackieson    發表於 13-10-21 10:22

chrischeung 發表於 13-10-19 23:35
回復 summ200 的帖子

算啦,假如我系BAND ONE頭中生都吾會選呢几間,BAND 尾除非邊緣人如困吾系,我一定選政 ...

你呢個思維我覺得好錯!band one 官中同值資都會收到成績好學生!亦同樣有收學業差學生!我兒有一同學在
葵青一出名band one英中讀,同學仔話老師唔教書!學校無資源!佢科科都要出外搵補習!(而佢成績都只是一般)

相反小兒讀的值資由高中開始老師幫學生補課不斷!學校資源充足!我兒跟本唔需要補習!(因為有唔明佢去搵老師)

佢地2個小學時成績是差不多!去到初中尾明顯個分別已出現左!(當然上到高中大家選讀唔同科跟本無得比較)

所以學校係咪band one對我黎講並唔重要!最重要係睇學校係咪適合小朋友!老師係咪用心教!

小朋有對學校有無歸屬感才先最重要!

Leung2010  pm我知是哪兩間中學please! 謝謝  發表於 13-10-20 17:32
tamama2007  可否pm我告知是哪兩間中學嗎?謝謝!  發表於 13-10-20 12:45

hermanpapa 發表於 13-10-20 10:52
大家都留意banding及入U率。有沒有去探討一下每間學校的教學方式、理念、校園文化是否適合自己孩子的個性? ...
同意。
加多一點,入U率跟補習的關係。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:福建中學,優才,匯基,顏寶鈴的Banding ??

大家都留意banding及入U率。有沒有去探討一下每間學校的教學方式、理念、校園文化是否適合自己孩子的個性?師兄姐考入U,並不代表你也能考入。放學後去那裡補習是否也要跟隨就能保証入U?利申:小犬曾是四所直資之一讀過。

Jackieson  一矢中的  發表於 13-10-21 10:21

回復 cow 的帖子

褔建佢以前考會考冇記錯系五成升到中六,以佢主力話收BAND ONE生,所以我咁諗.但我對呢几間系有所保留,應該系新直資有所保留,早二年有諗過轉去褔建小學,最後都系冇去見就系因為這個原因.

回復 summ200 的帖子

算啦,假如我系BAND ONE頭中生都吾會選呢几間,BAND 尾除非邊緣人如困吾系,我一定選政府學校成績好好多

福建只係早6-7年前出左個唔知?A學生所以出左少少名氣!佢DSE成績又真係比顏和優差!總體去計福中點都唔算bank one中
‹ 上一主題|下一主題