用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 煩惱選將軍澳區內小學
go

煩惱選將軍澳區內小學   [複製鏈接]

成日聽到家長話煩於選學校, 今年係我人生中第一次要做既決定, 原來壓力係大呢~ 由於我個仔有語言阻礙, 同人溝通表達方面未如理想, 加上情緒控制方面也困難, 我報了兩間直資小學申請, 一間係陸慶X, 另一間係播道, 自知孩子非聰明, 而且聽說面試非容易事, 我也打定輸數佢係陪跑! 但想給佢良好學習的環境機會!
另一方面, 我明白佢最後也會參與大抽獎遊戲,  所以我會嘗試幾間選擇: 1. 宣基 2. 黃永樹 3. 粱潔華
我又作了終極最壞打算, 最後係景林天主教, 因為我們住景林邨!
請問有沒有家長既小朋友讀景林天主教, 程度如何?有沒有後悔這個決定呢?
真係唔知邊間小學好? 請各位指教~

arlokmama  今個月14,15日東港城有小學展, 去睇睇  發表於 13-9-4 17:51
   33    0    0    0

大家都想小朋友入到一間自己喜歡小學,但所有小學辦學理念,方針,程度都有所不同,所以無得比較,只有小朋友喜歡上課自發性學習熱愛來比較,每個小朋友學習都有差異,都不能作準,小朋友喜歡邊間,由佢試吓,一切從心出發

引用:Quote:原帖由+1仔1女+於+13-09-07+發表如果

原帖由 PandaVV 於 13-09-21 發表
How about Wong Wing Siu? Any comment?

Thank you
唔清楚,一開始無考慮過呢關

我也聽女校長講解過,重視英文課程,聽說學生成績不錯!

請問神召梁省德,好唔好,比啲意見我,我上星期去咗參觀同參加佢哋小組簡介會,好似好活動教學,又幾重英文。我囡系細B,現在在德寶讀K3,現在功課已好多,每星期默一次中及一次英,但佢也算跟到,15 16 中⋯

引用:回復+pris328+的帖子 謝謝提醒~+

原帖由 bckwong 於 13-09-22 發表
回復 pris328 的帖子

謝謝提醒~
剛剛睇晒所有留言,知道你係一個明白事理的好媽媽,為小朋友著想,成長路一定可以親子關係好好,預祝你揀到心儀學校

回復 pris328 的帖子

謝謝提醒~

引用:+本帖最後由+bckwong+於+13-9-21+23:06+編

原帖由 bckwong 於 13-09-21 發表

我深信每間學校也有曳學生, 至於學壞既學生部份原因係缺乏家 ...
都啱嘅,學校都吾想有學生變壞,相信知道都一定會處理,你真系明白事理呀! 我想你都未必講你既决定,無谓令人猜测吧?

我深信每間學校也有曳學生, 至於學壞既學生部份原因係缺乏家長關心及管教所致, 因我仔仔容易受人影響, 所以我會考慮校風問題!! 對不起!! 唔公開校名係唔想大家帶有色眼鏡, 因對該校部份好既學生, 老師等等..實在唔公平, 而且該校也有出色既學生考獲理想中學!!

回覆:bckwong 的帖子

我仔今年小一讀黃藻森,揀呢間因為覺得有愛心,小班可以關注學生多d, 校長好肯去幫d唔同程度小朋友。不過只係開左學3星期,未係好熟間學校,仔適應得幾好。想提提佢地上英文堂會用電腦上堂,有d朋友好反對話驚好快近視,我自己就無乜所謂,難得個仔咁鍾意上英文堂,返屋企都會自己要求做下習作。功課量應該算中等(比較我朋友的出名小學)

回復 bckwong 的帖子

你最後決定邊間?

我想分享一件事, 今天聽到一位較熟稔既保安人講, 巡邏時, 見到某間小學既五, 六年級學生, 經常聚集起屋邨後樓梯食煙, 講粗口或男女XX, 呢間小學係我過去曾考慮其一, 雖家長也有責任管教同關心仔女, 但我亦明白"近朱者赤 近墨者黑"! 傳統學校也有他好處, 雖我不認同多功課為好, 但校風好及對學生品行有要求也相當重要!
請恕我不能透露小學名, 怕影響家長們選擇及該校聲譽!

引用:如果有特殊需要,千萬千萬千萬唔好揀港澳,

原帖由 1仔1女 於 13-09-07 發表
如果有特殊需要,千萬千萬千萬唔好揀港澳,將天/明道支援最好,景天人少照顧足d,但手太多,惹人反感

...
How about Wong Wing Siu? Any comment?

Thank you

回復 嫣爸爸 的帖子

本人兒子係梁潔華用家,啱啱升小一開左學3week,經本人觀察此校屬傳統催谷型,功課平日5-6樣,有時7樣。課外活動都算多。開學第三個week已經要讀默英文課本一板,數學我老公話對小一黎講算深,所以我覺得梁小課程算深,而王余阿仔同學讀梗,功課冇梁小咁多,課外活動亦都多,比較適合好動的小朋友。

bckwong 發表於 13-9-18 23:02
記得仔仔間幼稚園, 上年只得九個學生, 其中三個入左宣基, 一個黃永樹, 一個馮晴, 其他個別有景天, 基德等. ...
請問你小朋友讀邊間幼稚園 ??

要選一間合適小朋友,又好既學校真係好難 入到好既又怕小朋友太辛苦,課程跟唔上,唔好怕輸比人

回復 BSCYL 的帖子

多謝你既資料!
我既小朋友情況需要考慮學校能否提供較多呢方面服務, 種種因素綜合, 早已鎖定你表內頭兩間, 但我同先生仍未共識選擇邊間!

到小學概覽查看本區各校老師具備特殊教育培訓的比例, 可以概略估計學校對有學習困難的學生, 能提供助力有多少

黃藻森    45%
景天      35%
官小      29%
陳耀星    27%
劉德      25%
黃永樹    22%
陳國威    20%
聖安德肋  19%
馮晴      14%
王余家潔  14%

(尚有很多比例再少的, 省略不提)

單從上面數據看, 有學習困難的小朋友, 在黃藻森及景天會有較佳的環境條件, 令小朋友獲得較多的照顧.  大校則以黃永樹, 聖安德肋配置的人手較多.

王余家潔在馮校長領導下, 積極提倡 “普及教育資優化, 資優教育普及化” 朝全校整體向資優方向走, 對幫助有學習困難的學生方面, 當然不及黃藻森及景天等校專注.  另外在教育王國, 有家長盛贊的將天及明道, 亦可留意是否提供適切的配套

王余家潔的課程較深,較適合能力高的小朋友,如學生成績稍遜,會讀得較吃力

回復 bckwong 的帖子

雖然大囡還沒到2歲,我會留意大家的意見.

我認為先選大校.人力物力應比其他的好.若失手了,才選心儀的細校.除非自己特別鍾情某某小學.

黃.....我沒有直接觀察.對我而言,比較路程遠了些.

你囝囝若是比較活潑好動,應選擇較多康體活動的學校,投其所好而作引導.我會先選王余家潔和梁潔華.星期日也會學習活動,不是較適合好動的小朋友嗎?

不過,最重要是小朋友,妳和妳先生的喜好.

我自己就多了一個考慮:外母的意見也是十分重要的.

嫣爸爸 發表於 13-9-18 22:48
我剛去了宣基小學.因為在家的對面.差不多7點.遇到老師們放工.我多口問:入讀貴校要多少分?他即反問我是否基 ...

記得仔仔間幼稚園, 上年只得九個學生, 其中三個入左宣基, 一個黃永樹, 一個馮晴, 其他個別有景天, 基德等..相信咁多年最好成績係今年大抽獎派位~有時也很難講, 究竟係咪間幼稚園人數少, 抽到心儀小學機會大呢??
我當然想選擇黃藻森, 最煩要同先生達成共識, 不能自己話事!
‹ 上一主題|下一主題