用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 真系好嬲自己,咁脆弱,點保護個仔
go

真系好嬲自己,咁脆弱,點保護個仔 [複製鏈接]

0    0    0    0

你先不要覺得自閉症是什麼一回事,毎個個小朋友有他們自已的成長過程,還記得有個故事了從講座聽到的,我聽後真的感動到流下淚,深思過後,真的覺得各個人也許會有不且水經歷,但最後得到的可能令你意想不到。
可能呢個故事大家都聽過了,
我還是想再分享一下: 神派了隻蝸牛給人,著他要好好照顧蝸牛,但因蝸牛的步伐實在太慢了,人開始感到不奈煩,之後就找個位置坐下來等蝸牛,在等蝸牛期間,人發覺原來沿途的風景是很優美,也有很多細緻的景色平時是沒有留意到,人一直以為自已是帶著蝸牛走,其實神是安排蝸牛帶著人走,可慢慢細味不同的人和事,因平時人實在沒有時間去留意身邊的事,好像我們,若不是子女的問題,我們可能不會像現在般緊張,也未必會減少工作,付出更多的精神和時間陪伴自已的孩子,不是嗎?我們以為因這事了覺得自已失去的比得到的多,到頭來我們其實得到的比失去的是更多更多,這是我得知自已小孩的問題後,後來反省原來背後我的得著!

我試過,因我仔生得高大,兩歲已比人話似三歲幾,有次我帶阿仔去商場,上年年尾0既事, 可能我仔比較唔理人,我已經追住我個仔,奈何佢比我走得快,佢走左上個小朋友氹氹團度,可能佢有撞到個比佢年紀細D0既小朋友,個小朋友起碼一歲九個月大了,我追到去果陣, 已聽到個用半咸淡0既廣東話女人係咁好大聲咁指住我個仔鬧: 你仲推我個仔? 係咪頭先我打你唔夠大力呀? 等我再打你大力D先, 你撞我個仔!! 跟住我見狀話我仔好細,佢唔識, 佢話我個仔咁大個都唔識聽人講野, 我話佢真係唔識, 佢就好惡咁鬧話佢咁大個都唔識, 又話佢個仔好細咩都唔識.
我就火都黎埋, 大人走黎同小朋友計??? 如我唔保護我個仔, 我點照顧佢呀? 我係咁鬧話佢, 佢可能見我咁惡, 佢知我唔好烚, 即場帶佢個仔走, 果陣佢個仔唔想走, 仲喊住咁走, 我心裏即刻想講抵你... 哈哈哈!! 其實想分享0既係, 我地做父母要好好堅強, 唔好因為自己個仔0既缺陷而遇到不公平都去啞忍, 我地要撐住呀!!

回覆:真系好嬲自己,咁脆弱,點保護個仔

很深的感受,加上現今社會很壓迫,很小事很敏感,我經過多次被這樣對待,已不在乎,如情況差到對自己或孩子做成壓力,不悅,我會立即離開,不管上學途中,還是去邊,我寧願事後向學校或治療師解釋,得到的體諒總比旁人多

其實你的情況我都試過, 我會同個位女士講, e個小朋友比較自我, 好多時都借左聾耳陳隻耳, 我次次都有教佢, 唔該晒﹗ 我重會多d搭巴士, 等囡囡坐定定時大讚佢, 以家好左好多了, 帶玩具, 圖書及餅我都試過, 為求佢坐定定, 前排有陣子囡囡like畫公仔, 我帶本簿同佢上車畫, 可以畫足全程﹗

回復 lhy168 的帖子

重要的人不介意, 介意的人不重要

加油呀!我囝現在四年級都是這樣, 我都好驚帶佢出街, 但我會繼續教佢! 大家加油呀!

引用:謝謝大家的意見以及支持,不過我相信可以做

原帖由 lhy168 於 13-06-19 發表
謝謝大家的意見以及支持,不過我相信可以做到好像chowqv媽媽所說仍有一段好漫長的路,不是我不管教,有時人 ...
我好喜歡阿仔間幼稚園既辦法理念,校長經常安慰我話:每一個小朋友都係特殊,特別既。我地既小朋友只係有特殊既需要。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我個囝坐巴士都一定要企, 唔肯坐...我都唔知點樣train佢坐好....
但小朋友2歲比人話, 我會話返佢囉... 唔洗太介意人地點講!

引用:回復+chowqv+的帖子 仔仔2歲啫,我都相信

原帖由 lhy168 於 13-06-18 發表
回復 chowqv 的帖子

仔仔2歲啫,我都相信今次對個位女士無影響,不過把口系佢度,我淨系嬲自己第一次遇到 ...
呢樣都係訓練之一;就算小朋友無特別既野,都需要管教。平常心吧。世間既人,總係以自己既標準去計人地,但往往唔知佢地自己既標準係幾咁窄,所以唔識包容。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:可以禮貌地向那位女士說,“小朋友有學習障

原帖由 CMH 於 13-06-18 發表
可以禮貌地向那位女士說,“小朋友有學習障礙,我正在努力教他控制自己,令他長大後可以照顧自己,毋須政府 ...
講得好!樓主嘅類似情況我都遇過,我個仔都係得兩歲,我唯有俾iPhone 俾佢玩。

可以禮貌地向那位女士說,“小朋友有學習障礙,我正在努力教他控制自己,令他長大後可以照顧自己,毋須政府使用社會資源照顧,希望你體諒。”

我個仔兩歲半

我個仔好少撘地鐵,有一次我同佢兩個去撘地鐵。佢開心到不停跳同尖叫,我都叫唔停佢。跟住有個五六十歲gei亞嬸話佢叫得好刺耳好煩。我都好唔開心,覺得佢好唔體諒,唯有抱起隻仔落車。但我並冇因為咁唔撘地鐵,因為我覺得隻仔有咁gei反應係因為新奇,係好gei現象。人地唔體諒係人地冇愛心。之後我個個星期同佢撘地鐵,撘多幾次佢就冇咁gei 行為。樓主你都要加油呀,口生係人地度,自己又冇做錯,理鬼得人地咁多姐。

回覆:jjcow 的帖子

遇到呢D情況做爲媽咪的你心情一定好難受,其實我有小小經驗分亨下.因為我每天都要帶仔仔去做密集,我每天在車既時間有3個鍾多D,我個仔做唔定,如果車車行緊就ok.但一停站就唔行啦!會哭會鬧.試過幾次都好狼狽,後來我想到一個方法,就系停站時要分散佢既注意力,帶一D佢平時最喜歡既小玩具,我個仔鍾意車車,識閃既小波波,我呢D平時唔俾佢玩,因為佢好鍾意,所以用來平時應急,唔好傷心..大家都明白你既感受,加油!!

回覆:lhy168 的帖子

好多少朋友都鍾意企,除咗鞋我覺得 ok。而且得個兩歲,唔駛理人。趁佢仲細,帶佢搭多啲巴士,各種時間都搭下,咩情況都試下。

‹ 上一主題|下一主題