用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我應該點做?
go

我應該點做? [複製鏈接]

下星期便到大考了, 小女已是小三, 成績中下, 她知道要讀書, 但一叫佢讀, 佢就好不情願下讀, 問佢解釋佢就會發脾氣, 話自己已識, 唔使溫..

我每晚放工後, 飯都可能未食, 就同佢溫書,因為我唔想她太晚sleep,weekend 會專科補習(中, 數), 因為她性格太強, 好多時都同我 agrue 多過 study ...但每次, 她都不願意情況下去補, 補完又唔會講佢做過d 咩, 佢又唔like 我問返補習老師講過d 咩 ...

功課錯, 又唔肯比我睇, 你話我點幫佢.... 三年了, 晚晚都係咁, 我好倦, 我要返工..我問心
, 我可做的, 已做曬..不過我知, 呢 d 係我 一廂情願...但佢咁細, 我 可唔可以放手 呢 ? 比 佢 一個機會 試下自己 ? 我都清楚我而家唔放手, 到佢高小時, 我都好難會放手 ..我係想訓練佢既自己既事, 要自己做, 自己去 plan , 佢而家就係我叫佢做咩exercise 佢就做, 唔叫佢就唔做.... 而家變咗係我讀書/考試..唔係佢, 佢只係應付我對佢既要求..

我昨晚同佢講, 我唔同佢溫啦, 佢有咩唔識, 佢可以問我, 我 一定 支持佢.... 因為我唔想再見佢個發脾氣樣..佢就話" 我實唔識, 我實考第尾".. 我話"如果你自己盡咗力, 真係考第尾, 係無問題....只要你問心無愧就ok "..

有無媽媽有similar case ?
   8    0    0    0

MonkeyGirl 發表於 13-8-8 18:19
回復 MrBeast 的帖子

如佢遇到自己喜歡既事, 佢可以concentrate , 如 drawing, painting, doing computer  ...
雖然不是讀障,也可看看以下的報導:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2643366&extra=page%3D1

其實一些針對讀障的訓練也可能幫到妳女女(只要妳不介意)

上面的分享也很好,只要

有恆心,就算

每天做少少(注專不好也不能太長),一段時間後一定會有進步。

回覆:我應該點做

我的囡囡和樓主一樣,雖然沒有評估,但我都知道她沒有讀寫障礙,只是專注力不足,上堂時常雲遊,不留心,只有極短暫的記憶,但由於我是ftm,我可以俾大量的時間給囡囡,我會返學校做義工,叫老師上課時多點叫囡囡答問題,令她多一點專注。

我和她關係很好,我從來不會拿她與哥哥比較,她在學校做得唔好,被老師罵,默書,測驗,考試唔合格,佢會同我講,我不會罵她,我只會跟她說,一齊研究問題在那裡,叫她下次小心一點,所以我同囡囡温書,佢會聽。

由於專注力不足,不喜歡温習,加上只有短暫記憶,我會每日都重覆温少少,將短暫記憶變成長期記憶,遇到最弱的科目,我會同囡囡備課,備課并不代表囡囡完全明白,只是經老師在堂上講解後,她能跟上大隊,或者雲遊後,聽書時可以再次跟上大隊,這些方法暫時已見成效。

這些小朋友是沒有自信的,因為她內心深處,知道自己的不足,媽媽要在身邊不斷鼓勵,囡囡由P2升班試時中,英文不合格,經一年努力後,在P3升班試時,終於全科合格,囡囡自己都很開心,因為她自己說,終於可以不用補考了。

我在這裡分享,是想告訴大家,這些小朋友需要大量的時間,都可能事半功倍,做媽媽要接受,并要發掘她的長處加以倍養,從而加強自信。

回覆:MrBeast 的帖子

個個小朋友都有獨特的內心世界,但可肯定的是你是偉大的媽媽,自己唔食飯都幫佢仲要佢唔合作。我自己有類似經歷,上面有位媽媽提到sensitive children 我估有關,另一可試的方法是找出她嬲你的原因,不管那原因合唔合理。可能她將她的唔開心賴落你身上,很無辜的,但觸碰到內心世界便和你有偈傾。我小朋友細一些,要陪玩玩具先可以令佢開心返,可能你的是要和她單獨約會下,看下戲,食下野,增進下感情。另外可認同下佢嘅感受,話你都覺得溫完又錯好洩氣,好激氣等,肯定她的付出,再陪她經過。

MonkeyGirl 發表於 13-8-9 16:43

thanks , 請問"welcome to your children brian " - can i borrow this from library ...
Library 有得惜ar, 有1 chapter on adhd.

thanks , 請問"welcome to your children brian " - can i borrow this from library or i need to buy from books shop ?

專注力是腦部的executive function (有興趣可看看 welcome to your childs brain), 可透過訓練培養,也可食藥。

一個沒音樂天份的小孩,也可以透過訓練培養到考到幾級幾級,但你想嚴師出高徒下做到還是由培養興趣方面著手呢(ie 自動波去練習)?

我有帶囝囝去所謂專注力評估,佢對感有興趣的事物專注,對不感興趣的不專注,那時話佢仍有專注力!
大人就有能力對不感興趣的專注,是訓練出來。不可作比較。

補充一句,你要幫你女女做的involve 些soft skills 和兒童心理學,很難兩三個月內master 到的,如你試很多方法也見不到成效,就不如找些你女女有興趣的書和她一起閱讀(可參考eviepa的blog)。

MonkeyGirl 發表於 13-8-8 18:19

如佢遇到自己喜歡既事, 佢可以concentrate , 如 drawing, painting, doing computer  ...
咁即是話佢有專注能力的,只不過可能對覺得難的東西沒興趣所以專注不到。
咁你覺得她是記不到d文字還是知識呢? 找一樣她喜歡的subject或hobby, 旁敲側擊試下她識丿記到幾多學過的知識(verbal 問),如記到即記憶也沒大問題,咁可能只是興趣問題,relate 唔到要學的用來做乜。

最後我之前問關於language, 如家中和學校語言不同而小孩語言能力不高,咁都有可能語言底子不好,導致subsequence學習問題,不過我想你剛做的評估應already highlighted this if it were the case.

如佢遇到自己喜歡既事, 佢可以concentrate , 如 drawing, painting, doing computer excercise ...無啦, 我唔見其他佢會concentrate 既野 ...watch TV .唔萛

佢而家有去暑期補習班, 不過我無問佢教過d 咩, 佢自己會做補習班既功課, 如下時間就做佢想做既野, 不過都係睇電視...
weekend 就帶佢周圍去...

佢暫時情緒ok .... 係得閒就"蝦"下細佬...

囝囝都是一個highly sensitive child。佢由出世到現在六歲半,都在細節中顯示出來。
佢好清楚自己的弱項----發音。從bb直到三歲都不願開口說話。可能口腔肌肉未發展好,那時四歲開始言語治癒,在練習過程中,佢的自信跌到谷底,脾氣暴躁,拒絕練習,直到有一天拒絕上言語治癒!
那一年,我和佢的関係亦是最差。
直到有一日,我偷偷見到佢自己一個人在房中練習發音,見佢做唔到便忟自己的樣子。
真的在想自己同佢set target係咪太高,所謂練習中,要佢一步箇中的原理,就好似一座高山,難以一下攀上。佢自己常常同其他人比較,跟住話永遠都跟不上。
我問自己,點解要同人地比較,明明自己係"旅行背囊",點解要同"名牌上班皮具"比,我作為父母,要培養佢有說話動機。
跟住那二年,我改變了自己,看許多兒童心理學書。
在囝囝每個生活點滴中,讓佢每一個人都有弱點,每個人都會很艱辛的去練習,我們不要求你說的像演說家,每一個小進步都加以鼓勵。讓佢明白說話學習動機。六歲開始追得上,雖然只是僅僅合格。但小孩子還很小,仍有好大空間去進步。

P.S. 囝囝好叻于藝術,畫畫,楽器都好好⋯

MonkeyGirl 發表於 13-8-7 17:04
做完個 test , and got the result ..不是讀寫障礙, only 有專注力不足.. (但不是好嚴重.. thanks god )... ...
咁你女女有冇一些喜歡的活動她可專注一段時間呢? 如畫畫,砌lego puzzle之類,如有,咁有可能是底子打得不好所以專注唔到,分析一下最基本的問題,找一些生活化的examples 幫助她的long term memory。
另外,我見你有時會用英文寫你們的對話,在家中你們說英文嗎?小學是英小?

其實我都有以上問題,我個仔講到讀書每次都要我提,由其係暑假佢就唔多想溫習咁,成日都想我係佢身邊睇住佢,唔係佢就無心機去溫。但我又要返工,身體又唔係咁好,精神又唔夠,學力又唔高,想教下佢都唔得。只有請補習老師上門教佢,每個月都要幾仟蚊。但佢又唔生性,人地教佢時,心情好咪聽下囉!好似今日咁,我又為讀書問題閙咗佢一餐。唉…我個心真係好唔開心。我不段問自己應該點做先岩呢?我係咪應該學識放下呢?應該點放好?繼續請老師幫佢補習定等佢自然發展好呢?老實講,我係一個讀書小,而且又係單親媽媽既人。我好體會到低學力既人係社會搵工做既辛苦。又要照顧個仔,又要返工時間岩既工,唔係咁容易搵到。自己省埋d錢對佢供書教學,你話係咪好唔開心呀!我又唔忍心唔理佢。

做完個 test , and got the result ..不是讀寫障礙, only 有專注力不足.. (但不是好嚴重.. thanks god )....

但又有咩 support 到佢呢 ? 評估中心話問返學校有無這方便既support , 無就要排政府...但唔知要等幾耐....or 佢 prinvate tutor ..不過好貴...

Mighty 發表於 13-6-6 12:54
Monkey girl 小朋友対味道、香味等、敏感嗎? 意思不是指ALLERGIC,意思是’SENSITIVE” ...

我細女都會對氣味, 嘈雜聲音特別敏感. 做功課同溫習又係激到我o區血. 因我有跟的關係, 小二成績都okay. 今年將升小三, 我怕我更o區血. 你地所講自我形象低, 其實好有要求. 呢樣我都覺. 我覺得佢係想做好, 無奈個人容易放棄. 佢好想比人讚. 我當然唔放過所有機會去讚佢, 但她始終keep得不持久. bb時期極膽小, 可能出世頭兩年都不在我身邊. 而照顧者可能照顧得佢唔好, 令她十分欠缺安全感, 對自己也欠缺信心.  只要上台表現的都不願參與, 參與也是被迫勉強. 性格仲好幼稚, 鐘意玩公仔同公仔說話. 任何一樣物件都能成為玩具. 我也曾經覺得細女有發展性問題, 但自從自己湊返又發覺佢進步好多. 幼稚園讀十分淺的學校, 入讀傳統深的學校以為佢跟唔上, 但又奇蹟地so far so good. 只係佢對自己完全冇要求, 冇想過要拿好成績. 平時唔叫唔做, 我為左唔想勞氣都盡量冇迫溫習. 通常只在考試默書前才溫. 現在小二還可以, 到高小再係上根本冇可能.

回復 YIN-MA 的帖子

多謝你的 support 啊 !! 點做一個好媽媽, 我仍然 investigate 中 ....我希望在她到中學時, 我倆可找到一個好既溝通方法..而家為有等 7 月中 既評估.. 睇下佢係咪 ADD , and see what i can do .... 在沒有功課中既日子, 佢係開心既, 因為佢可以睇TV , 同 hea , 攪下呢度, 攪下 個度, 咁就 一日 ..佢就好開心架啦....

回復 MonkeyGirl 的帖子

如Phonics未用到,可試下故事法,eg, slide: 阿sa 去玩滑slide 爬一梯(L)  I 一聲跌(d)左落來痛到E起棚牙。
初初會好哂時間,但當她有興趣後就會好好多。

刨完3頁post學到好多嘢,謝謝各位jm的分享!亦好感動樓主對女兒的愛及接受不同意見的態度!加油!我猜你女兒內心深處很渴望你對她的愛,但功課、成績卻成為中間的一道牆... 放鬆些,兩母女不值得每天就是為功課爭吵,有時越壓迫越抗拒。
‹ 上一主題|下一主題