用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 讀CKY year 1的費用
go

讀CKY year 1的費用 [複製鏈接]

(學費 $64,152 /年 + 租書 $255.5/年 + 買書 $789+ 學樂器 $ 3900/年 未計樂器及書+ ( 校服 + 鞋 假設可穿兩年 $800/2))12 + 校巴 $580 至 $2700/月+ 午餐未計)= $6371.375 至 $8491.375起
   5    0    0    0

由YR 4開始,每年一次,不一定要參加,家長可自由參加。
YR4去北京、YR5去台灣、 YR6去杭州上海。以上每次5天,約需五千元。
YR 7 去星加波,會貴一點,YR 8 去倫敦及巴黎約兩星期,需二萬多元,YR 9 去德國,日數和費用應和去倫敦差不多,但不肯定。

回覆:讀CKY year 1的費用

請問CKY多唔多搅遊学团?一定要参加?
幾年级开始?去边度?收費昂貴嗎?

回覆:mimics218 的帖子

樂器係喺課堂上學,註冊時要選擇學咩樂器,有個list比你揀。 如果太多人揀就要抽。

回覆:NIDmama 的帖子

2012-2013 那屆小一註冊的安排是交一張支票租書,另一支票買書,並非在雜費中扣錢,不知今年是否一樣。新生家長如有疑問,向校方查詢吧,以免開學時發現沒有訂書。

回復 bslsmama 的帖子

你說得對!如果我冇記錯,呢D字典同練習都係唔使家長操心,學校會代勞,晌雜費果道"叩"錢!

回覆:NIDmama 的帖子

有些書是要買的,例如數學,普通話,字典,等。這是上年的情況,但相信今年也差不多。

讀CKY小一, 係唔使買書嘅! 交咗租書費就OK! 因為呢間學校係圖書教學,晌適當時間老師就會派書俾小朋友! 所以唔使擔心!

ok thank you

回覆:讀CKY year 1的費用

唔係喎,註冊時有間房攪訂書㗎,打去學校問下。

請問幾時會收到書單去買書呢?
註冊時只是交了租書費用;未有提及買書之安排

回復 Martong 的帖子

THANKYOU VERY MUCH

回復 monchuBB 的帖子

我也住在薄扶林,今年有車,重係行西隧添!!

你可聯絡榮光旅運的張太 9051 1493,她說6月25日會定好接送路線,希望幫到你。

回復 NIDmama 的帖子

如果唔夠人點算??

回復 monchuBB 的帖子

校車公司暫定嘅路線表係有一個站去華富邨,要$2700。不過最終開唔開得成都應該要視乎人數!

回復 NIDmama 的帖子

知唔知有冇校車去港島薄扶林呢?

今年小學校巴開番港島綫,去東區同南區最貴真係話要$2700

醒目開學勳章

引用:回復+penguin_chick+的帖子 買書錢都算了.

原帖由 四隻貓 於 13-06-18 發表
回復 penguin_chick 的帖子

買書錢都算了...唔夠地方置書先係最大問題..所以我都準備買部Kindle ...
圖書館嘅書都唔小,一年班可以借2本,佢地有個借書龍虎榜睇每班借書的數量。小朋友想自己班赢就會借好多書睇。

四隻貓  thank you!  發表於 13-6-20 11:52

回復 penguin_chick 的帖子

買書錢都算了...唔夠地方置書先係最大問題..所以我都準備買部Kindle了.

想問問學校圖書館藏書量如何? 學生每次可以借幾多本書?
圖書館係唔係全日開放?
‹ 上一主題|下一主題