用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 真的有人在甲部抽到喇沙
go

真的有人在甲部抽到喇沙 [複製鏈接]

千真萬確!神奇!

luluhaha  真的有人中6合彩頭獎嘛,明年我甲部抽跨區DGs,等我好消息  發表於 13-6-3 00:16
   4    0    0    0

引用:若第一輪+"自行分配學位"+(即係計分)+未獲

原帖由 joemyt 於 13-06-18 發表
若第一輪 "自行分配學位" (即係計分) 未獲得學位的學生,會有份參加第二輪 "統一派位" (攪珠)。在統一派位 ...
Sorry我睇錯左,即係自行分配=計分,咁即係自行分配要揀自己又ok鍾意又高分果間啦?

引用:若第一輪+"自行分配學位"+(即係計分)+未獲

原帖由 joemyt 於 13-06-18 發表
若第一輪 "自行分配學位" (即係計分) 未獲得學位的學生,會有份參加第二輪 "統一派位" (攪珠)。在統一派位 ...
請問自行分配係點?幾多月?即係面試?好少位?甲部攻略是否應揀網外但高分的? 乙部就網內心儀的?甲部收左就一定要讀嗎?定唔接受offer就等乙部大抽獎?

貢獻勳章

若第一輪 "自行分配學位" (即係計分) 未獲得學位的學生,會有份參加第二輪 "統一派位" (攪珠)。在統一派位時,每人會有一份表格,表格分甲乙兩部。在甲部,家長可填寫三個志願,而呢三個志願係不受地區限制。即係話在係你最後機會填你深愛的學校。但要留意,每間學校在甲部比出的學位係好少好少。如果在甲部未能抽中,所有人都會有最後機會 - 乙部。但乙部可供填寫的學校就要根據自己所住地區。即係話如果你住九龍塘,就係41校網,可填喇沙。

如是者,如果係住在 41網內,你可以有三次機會揀喇沙,因為

1) 自行分配
2) 甲部
3) 乙部

咁就稱為 1-1-1 啦 !!!!

請問「甲一」是什麽?

786 發表於 13-6-522:5
要證明好簡單,拿出選校紙真正副本咪得囉無需講咁多。但咁多年從無見過人拿出來

...
我地真係有影左好多份copy留底,因為實在係太幸運,猶如中六合彩一樣,要留番黎做纪念

我又識多個甲一入喇沙

回覆:真的有人在甲部抽到喇沙

反而我會特登留下自行選校副本,證明我無用宗教分就真

引用:當年我地都係跨區抽中LS...連我妹妹都竟然

原帖由 bb2 於 13-06-05 發表
當年我地都係跨區抽中LS...連我妹妹都竟然有D懷疑我

但係我都無同佢講咁多...天知地知...呢D野信 ...
除左樓主講個個,我又識多個甲一入喇沙。今年甲一喇沙位特別多

引用:當年我地都係跨區抽中LS...連我妹妹都竟然

原帖由 bb2 於 13-06-05 發表

但係我都無同佢講咁多...天知地知...呢D野信 ...
要證明好簡單,拿出選校紙真正副本咪得囉無需講咁多。但咁多年從無見過人拿出來

但係我都無同佢講咁多...天知地知...呢D野信就信唔信講咩都冇用...反正好多人做我地証人...好似我仔仔同學仔個爸爸係教師, 佢學校就係我果區個派位中心, 佢果日仲咁啱要做幫手...佢一見到我地就同我地講我地好幸運...果時我都唔明佢意思, 只係以為中左本區首志願, 睇到結果真係暈一暈...

但係我知道真係有好多人明明借地址就話係跨區抽中...

引用:如果有幸入到LS...你可能會發覺好多跨區抽

原帖由 whl3868 於 13-06-02 發表
如果有幸入到LS...你可能會發覺好多跨區抽到
唔通話你知借地址咩~~~

引用:我都識人甲部跨區中喇沙,真替佢高興。

原帖由 Babemama 於 13-06-03 發表
我都識人甲部跨區中喇沙,真替佢高興。
咁多誇網中

我都識人甲部跨區中喇沙,真替佢高興。

引用:Quote:原帖由+Unclejt+於+13-06-02+發表有+

原帖由 lui 於 13-06-03 發表
係囉,就係咁簡單
我朋友幾年前甲及乙只填了一間學校-st Mary. 然後。。中左

引用:有+quota+就自然有人抽中,問題係你識唔識

原帖由 Unclejt 於 13-06-02 發表
有 quota 就自然有人抽中,問題係你識唔識得啫。
係囉,就係咁簡單

stevepoon 發表於 13-6-2 23:49
甲部為不受校網限制的申請, 換言之是任何一個校網都可以, 當然包括你自己所屬的校網!

統一派位如何分配學 ...
唔係講緊跨區咩?本區當然得啦....Thx.

whl3868 發表於 13-6-2 20:22
跨區...唔可以又甲一同乙一都填同一間~~~

http://www.schooland.hk/post/psa02

甲部為不受校網限制的申請, 換言之是任何一個校網都可以, 當然包括你自己所屬的校網!

統一派位如何分配學位在統一派位的選擇學校表格裡面(點擊以顯示樣本),包含甲部和乙部,甲部為不受校網限制的申請,而乙部是按校網的申請。你可在甲部填選不多於三所小學,而在乙部填選不多於三十所小學,甲部和乙部的選擇可以重疊,即在甲部填上的學校,在乙部也可填上,但在同一部分重複填選相同學校,不會增加獲派該所學校的機會。

甲部策略一:若你心儀校網外的一所小學,甲部第一志願應填寫該所小學,第二志願便填寫校網內的心儀小學,第三志願要留空。

甲部策略二:若你心儀的小學在校網內,甲部第一志願應填寫網內的心儀小學,第二志願和第三志願要留空。之後乙部的第一志願再填寫該校一次,以增加成功率和方便日後「叩門」時以表誠意。

stevepoon 發表於 13-6-2 19:23
咁如果甲一同乙一都填同一間, 咁會唔會知係甲中左定乙中左?
跨區...唔可以又甲一同乙一都填同一間~~~

http://www.schooland.hk/post/psa02
統一派位乙部是處理住址所屬學校網的學校選擇,每所學校會派出總學額之 45%,申請者必須選擇自己住址所屬學校網的小學。這是整個小一入學統籌辦法的最後階段,由於可供派位學額多而要填選的學校又多,選校策略更加重要。

stevepoon  你好似搞錯左個concept @@  發表於 13-6-2 23:51
‹ 上一主題|下一主題