用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大陸媽媽說多謝香港政府
go

大陸媽媽說多謝香港政府   [複製鏈接]

有線電視訪問一位大陸媽媽, 兒子派到北區好學校, 很滿意, 說要多謝香港政府, 香港很有人性化,
相反有北區原住民被派到大埔, 則哭訴大駡.

相映成趣. 你又點睇?

0    0    0    0

回復 abioole 的帖子

其實大陸都知道如果個個都走去好環境地區生仔,咁就一定失衡,所以每個地區都唔俾戶藉,相信基本法原意都係咁,但被曲解,至令雙非泛濫,現HK乜都講民主,釋法都唔俾,現在中央唔理,等你地領略"民主自由", 真係睇HK人幾時頂唔順!

真的不明白, 為何大陸人去唔同省份生仔都唔可以攞當地戶籍啦, 反而佢地黎香港可以攞到香港戶籍.  香港是中國一部份, 這個一個兩制真是有利有害!

威爾斯親王醫院婦產科部門主管張德康對個案突然急增感奇怪,估計或與政府最近不再高調宣傳「停雙非」的行政措施有關,令個案反彈回升。他認為行政手段並非長遠有效,需以法律解決中港矛盾。
今月較上微增4宗醫管局今月共錄得廿八宗非本地孕婦衝急症室產子個案,較上月微增四宗,當中有廿宗屬沒預約而「衝閘」的內地孕婦,數字較四月錄得的十宗,增多一倍。至於沒預約的非內地孕婦由上月十一宗減至四宗,據悉,部分人是持有外國永久居民身份的華裔孕婦。
張德康指,若廿名「衝閘」的內地孕婦分散到不同醫院,每間醫院僅獲數人,相信不會增加醫護壓力,但整體有一倍增長則有點出奇。
他懷疑原因可能涉及政府近來處理限奶令等其他熱門問題,減少高調宣傳停雙非的行政措施,令致衝閘個案再現。他又說,政府一日未釋法,問題仍會出現:「好似將個波壓落水底就冇人睇到,但稍為鬆手,個波就即時彈返上嚟!」他認為,法律制度可解決中港矛盾問題,亦能令醫療產業更健康發展。

mrkokubo 發表於 13-6-5 09:38
自由行當然係對整體社會有好處。問題係斜向零售旅遊,其下屬員工當然有更大得益。但低下層有多大利益?倒不 ...
同意, 好多人睇唔到明顯利益.
但我相信如果停自由行個打擊會好明顯....

引用:Quote:原帖由+qqsunday+於+13-06-05+發表其

原帖由 United 於 13-06-05 發表
我都覺 ,我後91網

引用:其實依家每個區都比佢地慢慢蠶食緊,好慘 +

原帖由 qqsunday 於 13-06-05 發表
其實依家每個區都比佢地慢慢蠶食緊,好慘
我都覺 ,我後91網

引用:Quote:youma+發表於+13-6-4+22:21+不同意.

youma 發表於 13-6-4 22:21
不同意.若沒有自由行,肯定大部份低下層都仍在減薪.
香港人就只會怨大陸人搶我們福利, 甚少會多謝大陸人給 ...

At least the sales in retail industry earn more commission.

回覆:大陸媽媽說多謝香港政府

其實依家每個區都比佢地慢慢蠶食緊,好慘

Miulo 發表於 13-6-4 10:28

雙非係無所不用其極,所以唔俾出世紙或居留權才可杜絕雙非,到時真係請佢都唔來生呀 ...
咪破壞阿爺個赤化大計喎

mrkokubo 發表於 13-6-3 22:04
有政策,就有傾斜。
自由行,傾斜旅遊、零售,市民實際沒有多大得益,財團賺多了我們人工不見加好多,人又多才有民怨。

有雙非,傾斜的人口政策,肥了醫療醫生,苦了成長於70-80年代的我們為兒女爭取爭取。
不同意.若沒有自由行,肯定大部份低下層都仍在減薪.
香港人就只會怨大陸人搶我們福利, 甚少會多謝大陸人給我們利益.
(當然, 大陸人亦一樣, 這是中國人的通病.)

雙非係無所不用其極,所以唔俾出世紙或居留權才可杜絕雙非,到時真係請佢都唔來生呀!

你有張良計, 佢地有過長梯!  其實每年香港居港權數目應該上年死亡人數-本地出生人數, 再用剩下既數目攞出黎拍賣.  限制香港人口唔可以超過一定數目, 咁可能香港人質數會KEEP得住.  大陸唔同省份生仔都唔會有不同省份戶籍啦, 點解反而佢地黎香港生仔可以得到香港戶籍呢? 我地上北京生仔, 都唔會得到北京戶籍.

【on.cc 東方互動 專訊】 雙非孕婦扮學生襲港!港府今年全面落閘,公私營醫院不再接受雙非孕婦分娩預約。近期有內地移民中介公司使出新招,實行「假求學,真生仔」,協助雙非孕婦來港產子。《東方日報》記者前往深圳直擊該類公司蠱惑招,只需支付10萬元人民幣手續費,便可全力協助雙非孕婦來港「升學」。為達致入學標準,該些公司更提供假學歷證書及入學前培訓,甚至代寫畢業論文、畢業後代找工作亦一併包辦,務求助雙非孕婦成功來港產子。

引用:Quote:原帖由+Joe8889+於+13-06-03+發表每

原帖由 mrkokubo 於 13-06-03 發表
有政策,就有傾斜。
自由行,傾斜旅遊、零售,市民實際沒有多大得益,財團賺多了我們人工不見加好多,人又 ...
同意

都係果句, 為人父母真艱難.
加油啦.

引用:Quote:youma+發表於+13-6-3+20:03+對!+說到

youma 發表於 13-6-3 20:03
對! 說到底, 還是利益問題.

每個人都為自身利益著想, 我冇問題.

當年經濟唔好開自由行, 現在就.....

算了吧, 反正這裡是BK, 又不是時事論壇

回復 mrkokubo 的帖子

誤會了!還以為你講公屋計分添! 呀!唔好意思乜我挑撥離間你同長毛感情!  咁唔講長毛了!
你呢頭叫我唔好搞事,嗰頭又叫我要求老董D孫讀津校,咁我應該點好啦!
‹ 上一主題|下一主題