用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤和禮賢點揀好
go

陸慶濤和禮賢點揀好 [複製鏈接]

如果你是住將軍澳,你會揀禮賢定陸慶濤?

0    0    0    0

引用:禮賢的老師,他們的體貼,用心感染小孩,行

原帖由 nora301 於 13-05-14 發表
禮賢的老師,他們的體貼,用心感染小孩,行正當的路,每天一點一滴影嚮,非常幸運女兒可在這裡上學。是會早 ...
多謝你嘅分亨,小朋友的品得真的好重要,禮賢確實係—所好有愛心嘅学校!

引用:Quote:lsfvivien+發表於+13-5-14+00:49+其

原帖由 taktakchichi 於 13-05-14 發表
8卦一間, LHT有2013-2014第2輪收生嗎? 因為我見佢2014-2015小一申請時間表都出埋
...
係呀,不过重未安排interview。

禮賢的老師,他們的體貼,用心感染小孩,行正當的路,每天一點一滴影嚮,非常幸運女兒可在這裡上學。是會早上車,但小女會在車上睡覺。因活動遲放學或遲返學,學校校車也會接送。

lsfvivien 發表於 13-5-14 00:49
其实我同你的情況都係—樣,私小有禮賢back up,住TKO,但係又等紧LHT嘅第二輪收生。喺EK嘅post講禮賢d小朋 ...
8卦一間, LHT有2013-2014第2輪收生嗎? 因為我見佢2014-2015小一申請時間表都出埋

引用:不是這樣,我真的唔係十分想到禮賢,因為太

原帖由 cleokiko 於 13-05-13 發表
不是這樣,我真的唔係十分想到禮賢,因為太遠和太貴!我只係想知陸慶濤可否取代,但我見回覆的家長不是太了 ...
其实我同你的情況都係—樣,私小有禮賢back up,住TKO,但係又等紧LHT嘅第二輪收生。喺EK嘅post講禮賢d小朋友好乖,又唔係好谷,其实我都好鍾意,但係—諗到佢要搭6点半校車就真係唔想!希望大家都可以揾到心儀嘅小學啦!

積極參加第二輪面試,收的話再講。

回覆:taktakchichi 的帖子

不是這樣,我真的唔係十分想到禮賢,因為太遠和太貴!我只係想知陸慶濤可否取代,但我見回覆的家長不是太了解禮賢,所以才說出它的好處!我唔想自己因為錢和時間做錯決定。
另外,其實陸慶濤是沒有Offer,我只在等第二輪面試!由於這樣,我才在這裡做意見收集!免得再去第二輪面試!

cleokiko 發表於 13-5-10 09:15
但是禮賢升英中百分率是很好!而且禮賢我在baby kingdom只有讚,沒有負面訊息!
個個都話讀禮賢小朋友好乖 ...
其實你心中早已有偏向, 到此只不過想多找一些支持自己想法的觀點.

最後一樣要講, 所謂升中成績好, 到底有幾多係考, 幾多係派, 有資料o既話參考下再決定.

平均分數有九十幾分,在班內名次也是偏下遊

呢 d 情况非禮賢獨有,好多其他私小都係;不過係呢 d 考90幾分偏下遊的私小同學仔,升讀英中後好多都可以名列前茅。

之前見過有 APS 家長講個小朋友係小學成績排名平平,升中一之後長期全級 top 10.

回覆:陸慶濤和禮賢點揀好

但是禮賢升英中百分率是很好!而且禮賢我在baby kingdom只有讚,沒有負面訊息!
個個都話讀禮賢小朋友好乖,還有一個家長話入面每個學生成績很好,
他的兒子平均分數有九十幾分,在班內名次也是偏下遊!
好似播道咁為例,我會見到家長們說,對這間學校好失望等等。

一定LHT, 話晒有羅氏間B1C一條龍中學, 又近屋企.
禮賢升中要再煩過, 又唔係話成績特別好 (都係考到 B1B, B1C 學校多)

如果九龍塘小学收了,還應選LHT 呢?

差不多,近好d

謝謝

引用:我小朋友幼稚園讀禮賢,小學有陸慶濤同禮賢

我小朋友幼稚園讀禮賢,小學有陸慶濤同禮賢比我揀,但最後選擇了播道(後補),現在有少許後悔;你給我再揀,一定陸慶濤,因現在中學成績做得幾好。

我覺得最重要係睇吓你嘅小朋友適合邊間學校, 當然, 車程亦是考慮. 陸慶濤雖然是一條龍上羅氐, 但都較谷. 另外, 聽講禮賢校舍隔離聖堂會重建, 環境唔知有無影響.

引用:如果你是住將軍澳,你會揀禮賢定陸慶濤? +

原帖由 cleokiko 於 13-05-01 發表
如果你是住將軍澳,你會揀禮賢定陸慶濤?
陸慶濤

我覺得近2年禮賢升英中比率大概64%,小朋友在該校keep住成績中游,6年後升中亦不過派返同羅氏水平相近的band one中學。
值搏率較低。

‹ 上一主題|下一主題