用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 父母背景、地址、職業?應該無關係。
go

父母背景、地址、職業?應該無關係。   [複製鏈接]

父母背景、地址、職業?應該無關係。

係EK見到好多爸媽因為報Kindergarten,就覺得會唔會係自己既background唔好,而影響小朋友入讀機會。我唸我既經驗可以話俾大家聽「應該無咩關係」,入讀到相信都係小朋友自己表演好先有offer。

如果學校係睇父母background,我相信我的小朋友點都有一個offer,暫時我b係無offer。

我地父母兩位都係band 1A小學畢業(一位係九龍應該最多人報名既男女龍校畢業,另一位亦係一間非常出名的區內小學畢業),兩位都係出名大學畢業生(有碩士),大公司高職位,住址應該都不錯 (可以叫豪宅區)。不過,我既小朋友都係暫時未有offer。

打呢段野唔係想show off,只係想講我相信好多學校都係睇小朋友表演,我個b係比較慢熱、同講野比較慢(暫時都係好多單字,亦可能係同時學英普粵)。我自己一路收reject letter一路都好灰,成日唸係米自己教得佢唔夠好。好多朋友apply international school,但我想俾佢讀local school,所以要繼續參與呢個interview process。而家自己平常心,相信總有學校收佢讀書,上天自有安排。

恭喜已有理想offer的家長,希望未有offer的家長不要灰心,繼續努力。

小小山  No offer, same to me. Add oil !  發表於 12-12-7 00:42
   3    0    1    0

NatalieBaby 發表於 12-12-12 02:18
我女 1歲多d, in 得不好但差不多全部有 offer, 我覺地址近學校有校車到 + 兩夫婦都算專業人士可能有些關係. ...

回復 Jen123 的帖子

不要覺得小朋友是“扶不起的亞斗”,亦不要覺得父母無用。親情根本不是用能力和物質衡量。

回覆:Bmwbobo 的帖子

大家睇一睇某一份雜誌,每逢星期三出版,$12 元三冊,今期其中一位中六學生,就讀某一名校,被推選為全港傑出學生,起初以為她超叻,讀書又叻,樣貌亦幾漂亮,細看內容,父親是醫生,媽媽是某名小學校長,能夠又這樣背景,日後成材根本是必然的事,如果生長於普通家庭,根本無經濟能力支持,各位大家明白,要令一個小朋友擁有特異功能,首要條件就是入對了門口,所有琴、棋、書、畫、跳舞、游泳等等,全部需要金錢,普通家庭連基本生活所需也成問題,如何負擔額外開支呢?起初,當我女兒無法考入神級小學的時候,我認為她真是扶不起的阿斗,但是,其後知多了,才真正明白,她得不到這些機會,與她的能力無關,是因為她沒有一個做律師的爸爸,也沒有一個做醫生的媽媽,今日我女兒返學之前,我細細聲同佢講,雖然爸爸媽媽無用,沒辦法令你入讀女拔,但是,爸爸媽媽卻是一百分愛你,雖然直到現在沒有令我滿意的消息,但是,為了女兒,我是決不會放棄。

回覆:Bmwbobo 的帖子

大家睇一睇某一份雜誌,每逢星期三出版,$12 元三冊,今期其中一位中六學生,就讀某一名校,被推選為全港傑出學生,起初以為她超叻,讀書又叻,樣貌亦幾漂亮,細看內容,父親是醫生,媽媽是某名小學校長,能夠又這樣背景,日後成材根本是必然的事,如果生長於普通家庭,根本無經濟能力支持,各位大家明白,要令一個小朋友擁有特異功能,首要條件就是入對了門口,所有琴、棋、書、畫、跳舞、游泳等等,全部需要金錢,普通家庭連基本生活所需也成問題,如何負擔額外開支呢?起初,當我女兒無法考入神級小學的時候,我認為她真是扶不起的阿斗,但是,其後知多了,才真正明白,她得不到這些機會,與她的能力無關,是因為她沒有一個做律師的爸爸,也沒有一個做醫生的媽媽,今日我女兒返學之前,我細細聲同佢講,雖然爸爸媽媽無用,沒辦法令你入讀女拔,但是,爸爸媽媽卻是一百分愛你,雖然直到現在沒有令我滿意的消息,但是,為了女兒,我是決不會放棄。

martialartsmum  Yes, agree with you!  發表於 12-12-13 06:07

引用:我女+1歲多d,+in+得不好但差不多全部有+off

原帖由 NatalieBaby 於 12-12-12 發表
我女 1歲多d, in 得不好但差不多全部有 offer, 我覺地址近學校有校車到 + 兩夫婦都算專業人士可能有些關係. ...
which k sch u got finally??

引用:我又唔明多數藝人子女都讀名校,藝人仔女特

原帖由 manabcd 於 12-12-11 發表
我又唔明多數藝人子女都讀名校,藝人仔女特別叻?
因為會有報張報導,如果唔係太低調嘅學校,一篇報導好過好多PR work。如果我唔係師奶仔,一定唔識SC,但知嗰間係陳慧琳個仔讀梗囉

回覆:manabcd 的帖子

我女 1歲多d, in 得不好但差不多全部有 offer, 我覺地址近學校有校車到 + 兩夫婦都算專業人士可能有些關係.

但到考K1 時, 我女都 in 得不好 (只考港島龍校), 終於全無offer. 地址與父母職業無變但結果不同. 所以我覺得幾間港島女龍校都是睇面試表現為主, 我見每個老師問每個小朋友的問題都一樣, 所以應有一套統一marking scheme.  尤其教會學校以服務世人為主, 少d看家底.  

最後K1是扣門入到其中一間女龍校, 那時我覺得看誠意為主. 我在新生交尾數學費那夭親自交信 (想可能有人不交尾數 drop offer), 咁啱見到校長, 同校長絮絮而談下香港教育....佢又問我女女有無上pn, 我話有.....又講到校車路程可接受.....跟住校長很有心, 帶我在學校行咗一round, 又再傾下學校和香港教育 etc, 重送埋我出門囗.   next day 便收到通知收女女.

回覆:manabcd 的帖子

我又唔明多數藝人子女都讀名校,藝人仔女特別叻?

回覆:父母背景、地址、職業?應該無關係。

曾經做過學校文職,佢地收生係先睇父母職業,專業人士會分開放,十幾年前的事啦,依家唔知仲係咪咁,依間幼稚園仲係到,我唔想講邊間,但係九龍塘

引用:Quote:maomaochoi+發表於+12-12-10+10:51+

原帖由 szechu2004 於 12-12-10 發表
點解需要去治療就代表小朋友有問題? 點解父母認小朋友需要去治療就話"有勇氣",? 家下去治療係好平常既事, ...
同意,小朋友發展得唔係咁好,父母搵人幫冇咩覺得羞恥,講出來有咩話勇唔勇氣。或者學校就係覺得佢父母好俾心機照顧子女,所以俾位佢呢。
我識人個仔細個有少少自閉,同情緒唔穩定,會大吵大鬧,但佢父母好俾心機幫佢,加上阿媽係語言治療師,令佢係說話溝通方面有好大進步。呢d先係教育。

其實大家放鬆些吧!又何必花時間去考究?就算人地話唔睇背景,人脈,可能你還是不願意去相信!考學校講緣分。天時地利人和!又何必怪責自己背景怎樣怎樣?

利益申報:囡囡讀St Cat pn... 唔識人,不是專業人仕,單親!考到只是緣分!

家長們,共勉之!

bbrmb    發表於 12-12-11 12:00

回覆:amberpan7 的帖子

實在沒有良好家庭背景,又無特異功能,還是腳踏實地一些吧!

cyyuen0120  AGREE,唔係一定名幼先會教到好學生~~  發表於 12-12-11 11:50
Jane1983  其實無咪無lor,一早預左無,好好教育和培養仔女都ok呀!  發表於 12-12-10 21:58

maomaochoi 發表於 12-12-10 10:51
咩咩治療係佢daddy親口同我地講的, 不過我都驚我寫得太明顯, 佢地睇到會唔開心

可能佢係面試果刻真係好突 ...

點解需要去治療就代表小朋友有問題? 點解父母認小朋友需要去治療就話"有勇氣",? 家下去治療係好平常既事,有D小朋友暫時學得比其他人慢,有時要D專業人員幫下佢地! 但係就多左呢D硬係覺得人地有問題既家長,令到小朋友都覺得自己奇怪,又點敢同其他唔認同佢地既人溝通! 反而佢地面試既時候,無呢D人既歧視,表現得好好!

你地咁講,只會令人覺得吃不到葡萄是酸的!

其實幾時都系“一山還有一山高”,你覺得自己家庭條件優厚,大把人有錢有地位過你。

AJH  agree  發表於 12-12-10 16:39
szechu2004  agreed !  發表於 12-12-10 15:58

某兩間好出名既kln tong kg一定睇背景, 得罪講句, 問題可能係你小朋友, 佢地睇背景得黎都要睇小朋友表現, 講真香港大把高學歷高收入人仕

引用:Quote:manyjennifer+發表於+12-12-10+07:52

原帖由 maomaochoi 於 12-12-10 發表
咩咩治療係佢daddy親口同我地講的, 不過我都驚我寫得太明顯, 佢地睇到會唔開心

可能佢係面試果刻真係好突 ...
其實我有同事囝囡都係咁,睇住佢地大,十幾年後的佢地先肯講,其實佢地當年專登唔采人,但佢地唔係傻的,佢地知幾時對咩人做咩事,知大人想測試佢地會專登玩嘢,但係學校又好叻好正常,因為知道會計分計成績,佢地現在係港大讀醫科同法律,小朋友仲細,慢慢教啦!真係冇嘢係絕對。

szechu2004  agree  發表於 12-12-10 17:02
菠蘿媽媽    發表於 12-12-10 11:48

引用:Quote:bee_eed+發表於+12-12-10+11:02+cy+n

原帖由 金盆洗手 於 12-12-10 發表
Haha sorry i meant before he became 特首
即使他是行會召習人也不是公務員

引用:Quote:bee_eed+發表於+12-12-10+11:02+cy+n

原帖由 金盆洗手 於 12-12-10 發表
Haha sorry i meant before he became 特首
即使他是行會召習人也不是公務員

回覆:父母背景、地址、職業?應該無關係。

也不要小看小販管理隊吧。是一個十分正常的職業
(反正我跟他們毫無關係

‹ 上一主題|下一主題