用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請容許我申一申.
go

請容許我申一申. [複製鏈接]

請容許我申一申.

面見了有10間私小及直資, 一個offer 也沒有, 現在就連唯一的聖三一waiting 也好像沒有了. 心情是壊透了. 只可以說是小兒被動性格影響了其命運.

CurrySo  寫信比校長,我試過寫信比心儀學校嘅校長,真係得㗎!add oil 吖!  發表於 12-12-9 01:15
bbb330  我識得一個媽媽hold 住六間學校offer, 我心想真的很難決定嗎? 我自己有兩間offer, 其中一間一早決定不交留位費. 不想阻住地球轉  發表於 12-12-5 16:24
brrbaby2007  add oil  發表於 12-12-5 10:43
貓咪館  don't worry! I will give up the offer from 聖三一  發表於 12-12-5 10:20
comemon999  don't give up   發表於 12-12-5 10:15
   0    0    0    0

回覆:請容許我申一申.

我聽聞有人放棄聖三一,有啲等大抽獎,若理想都會放位。別心灰,我兩公婆又係百無,住在普通的中產屋苑,我能1:1(私小),努力吧

回復 牛精仔 的帖子

agree..haha

我自己是公務員,但我覺得同其他家長無分別,所以覺得公務員好D可能是錯覺。

我地係公務員家庭, 不過小朋友係waiting. (我只報左一間直資)
lok lok 在2007年2月21日出左世啦~~

回覆:請容許我申一申.

我覺得小朋友面試表現佔好多分,家庭背景比分就一間間喇,我都識公務員家庭小朋友,全軍覆沒,waiting都無!

我的小兒是文靜的一小孩,在見試的表現亦不太好,但有其他家長留言說,在9月是會有較多學位放出,我亦抱有希望的,大家一齊加油吧。放鬆D啦

koala_xin 發表於 12-12-7 14:59
家長背景真的有用麽?
我和C6都在大學教書,小朋友至今也只有一個不是那麽熱門的直資offer。其他都 ...

同感,孩子他爸也在大學教書,孩子慢热。虽然有两个offers, but both are just so so. others are all rejection.

I did train my kid academically more than half a year at home since I knew they may need interview to get offers from good P schools, although I do hate the way to force a little kid to study within such a short time with heave load. The good side is he got offers, the bad side is he told me he dislike study. Really frustrated. So maybe it's not a good way to get an offer by this method.

学究  Absolutely not.  發表於 13-1-2 15:33

牛精仔 發表於 12-12-7 15:19
6間, 我今年都見到呢種人, 同事forward某個facebook內容比我睇的, 有個專響kg家長群打滾嘅賣淘寶教材店主, ...
同意, 當看到 xx VS xx VS xx 的時候, 沒有offer的家長真的不好受呢...

醒目開學勳章

natalielee 發表於 12-12-7 12:39
在身邊的一些朋友的孩子真的不怎麼突出,但他們的父母是公務員或專業人士,無人沒有offer的。反而有些我覺 ...

我有見到朋友間, 父母都係專業人士, 直資私小全軍覆沒, 小朋友中規中舉的。

醒目開學勳章

littlesisi 發表於 12-12-6 09:18
回復 bbb330 的帖子

佢大把offer 在手, 根本不會明白我呢一種0 offer 的人的感受.  ...

6間, 我今年都見到呢種人, 同事forward某個facebook內容比我睇的, 有個專響kg家長群打滾嘅賣淘寶教材店主, 響鑼打鼓話收到第6個offer, 我冇考究佢有冇全hold, 但表面分享係阿水都知嘅所謂心得, 實際上係咪響零offer家長面前灑鹽, 只有佢自己先知。正如響大饑荒時, 有人行出黎話自己有6大袋米食唔哂一樣, 知你叻, 但咁做乞人憎lor。

(自行申報, 我冇唔抵得佢, 我自己已有offer, 只係想講, 有d人響群組哂野嘅同時, 唔該諗下其他人感受)

家長背景真的有用麽?
我和C6都在大學教書,小朋友至今也只有一個不是那麽熱門的直資offer。其他都是rejection。
小朋友都是慢熱型,在群體中不那麽突出的性格,好蝕底。

dlee_ca: 以前我都不願相信會有這情況, 但實際看到的結果沒辦法不令人有這個想法, 可能學校覺得這類型的家長選擇他們的機會大很多, 而且會比較能配合學校的政策~

sammilcm 發表於 12-12-6 17:17
回復 natalielee 的帖子

agree.
在身邊的一些朋友的孩子真的不怎麼突出,但他們的父母是公務員或專業人士,無人沒有offer的。反而有些我覺得真的不差的小朋友(他們的父母不是做以上的工作或住豪宅),反而一個offer都沒有,實況就是這樣。

cherryird  專業人士可能有著數, 但公務員沒有優勢了, 有同事考好多間都唔收, 個仔都讀名幼  發表於 12-12-11 11:51
dlee_ca  朋友,您也看到這一點,我都心存懷疑很久。  發表於 12-12-7 13:29

回復 natalielee 的帖子

agree.

千祈唔好灰心,有時唔成功未必一定關小朋友事,學校還會考慮其他因素,有時學校會選擇某一些類型和背景的家長的~

6間, hold咁多做咩呀??  唔會間間都係需要留掛

回復 Jen123 的帖子

引用:回復+mimics218+的帖子 個性被動!

原帖由 littlesisi 於 12-12-06 發表
回復 mimics218 的帖子

個性被動!
聖三一Next Monday 係第二次註冊,你有機會係wed 會收電話!

做人至緊要開開心心 :-D
‹ 上一主題|下一主題